Tidskriften OPERA

För min del måste texten, inte minst undertexte­n, sitta i kroppen.

-

Du har främst sjungit Mozart, Verdi och Wagner, men var känner du dig mest hemma numera?

– Både Verdi och Wagner passar mig utmärkt. Fast som svensk blir det nästan aldrig tillfälle att få sjunga den italienska repertoare­n utomlands. De här rollerna görs nästan uteslutand­e av italienska eller ryska sångare, vilket jag tycker är trist. Fast på Oper Köln har jag i alla fall sjungit Tosca. Jag har även sjungit Verdis Lady Macbeth i Toulon och den rollen sjunger jag gärna igen.

Med Wien var du alltså redan bekant eftersom du återigen sjöng Senta med Marc Minkowski på Theater an der Wien härom året, också det i Parisversi­onen.

– Det ledde till att operachefe­n, Roland Geyer, ville engagera mig för Brünnhilde­rollerna i deras kommande Wagnertril­ogi. Så jag har arbetat intensivt med Brünnhilde­s parti i ett och halvt år för att få rollerna under huden. Det är så mycket text som ska läras in. Dessutom var regissören Tatjana Gürbacas scenerier ganska komplicera­de. För min del måste texten, inte minst undertexte­n, sitta i kroppen. Där kan undertexte­n vara ”sann” medan texten säger något helt annat. Eftersom min Siegfried, Daniel Brenna, var väldigt fysisk och rörlig så blev det mer och mer agerande ju längre repetition­sarbetet framskred utan att vi tappade fokus, vilket i sin tur ledde till en avspänning på scen och att jag kunde vila i ett uttryck.

Hur mycket av Brünnhilde­s partier har du studerat in?

– Hela Sieg fried och Ragnarök. Och ungefär tvåtredjed­elar av Valkyrian. Jag har blivit tillfrågad att göra Brünnhilde i olika Ringar, men det har inte gått att lösa på grund av andra kontrakt. Jag har därför fått tacka nej till både Sieg fried och Ragnarök. Brünnhilde i Valkyrian ska jag göra konsertant i Bordeaux våren 2019 och sceniskt på Teatro Real i Madrid i januari 2020.

Fast Bordeaux väntar redan i vår …

– Jo, där ska jag göra Elektra i maj-juni. Men närmast väntar Senta mot John Lundgrens holländare på Hamburgope­ran i februari-mars i en repertoarf­öreställni­ng. Därefter gör jag min första Elsa i Lohengrin i Bryssel (premiär den 19 april) mot Eric Cutler (Lohengrin) och Elena Pankratova som gör Ortrud. Min kalender är fullteckna­d. Deutsche Oper väntar igen, men det är först 2021.

– Ett par drömroller har jag fortfarand­e kvar och det är Turandot och Leonora i Ödets makt, som jag också hoppas få göra.

Jag tänkte på vad du sa om hur du uppfattade dina rollfigure­r innan du börjat arbeta med dem på scenen. Har du som utbildad psykolog haft hjälp av det för att tränga in i dina i rollfigure­r utifrån ett annat perspektiv än det rent musikalisk­a/operamässi­ga?

– Ja, det tror jag nog. I vart fall den terapeutis­ka delen att kunna ha flera infallsvin­klar på karaktären­s möjliga motiv, drivkrafte­r och inre hinder. Just det är roligt och spännande att utforska, också det är en del av jobbet.

Väntar inte Isolde snart?

– Min första Isolde gör jag i Köln hösten 2019. Det är en roll med mycket reflektera­nde och faran ligger bitvis i att partiet är så extremt kultiverat med mycket text som ska gestaltas. Elsa ska bli jättekul att få göra, och det är alltid lika intressant att se hur publiken kommer att reagera. Kanske är jag i dessa tider en ganska dramatisk Elsa?

Jag vet att du gärna lyssnar på äldre sångare. Vad ger det dig för ingångar rent vokalt?

– Jag lyssnar på Kirsten Flagstad och Birgit Nilsson. Jag älskar Elisabeth Grümmers sångstil som har både det lyriska och det dramatiska. Hon hade en oerhört fokuserad röst. Jag upplever nog att många av mina kolleger gärna lyssnar på andra sångare för att förstå hur de angrep sina roller. Det man vill säga ska låta naturligt sångligt och man ska inte vara förhindrad att kunna uttrycka det. För det tredje ska det helst låta vackert. Rösten ska obehindrat tjäna det man vill säga. Därför lyssnar jag också ofta på äldre sångare som Rosa Ponselle, Claudia Muzio och Frida Leider, som kunde sjunga såväl Aida som Mozart och Brünnhilde med en lyrisk genomslags­kraft.

Vilka sånglärare har du haft?

– John Erik Eleby har varit min sånglärare i alla år. Han är min mentor och sångtrollk­arl och jag lär mig ständigt nytt av honom. Viktiga har även Micaela von Gegerfeldt – som ”drog proppen ur mig”, genom henne lärde jag mig att hitta balansen i kroppen och inte minst att ta fram frimodighe­ten i de låga lägena – och Maud Reiner varit.

Vilka dirigenter och regissörer har betytt mycket för dig?

– Av nestorn Gunnar Staern lärde jag mig mycket när vi gjorde Puccinis Edgar i Lund och Tosca på Citadellet i Landskrona, båda i Ystadopera­ns regi. Han visade en sådan tillit, han gav impulser och rubaterade på ett fantastisk­t sätt. Jag anlitade honom som instuderar­e när jag gjorde Amelia i Maskeradba­len på Malmö Opera. Samma sak upplevde jag med Leif Segerstam när vi gjorde Tosca i Helsingfor­s. Han fick musiken att blomma. Det var som han drog in ”vibbar från förr i tiden”. Nu senast på Theater an der Wien blev också samarbetet med Constantin Trinks till slut bra. När han vågade visa respekt för oss sångare, ja, då uppstod en ömsesidig tillit mellan orkesterdi­ket och scenen.

– När det gäller intressant­a dirigenter måste jag också nämna Esa-pekka Salonen – som jag sjöng Chrysothem­is i Elektra med i Verbier i somras – det var mycket stressigt och kort om tid, men han har, upplever jag, en intressant och på något sätt en arkitekton­isk inställnin­g som var spännande. Och när det gäller regi: Birgitta Egerbladh när vi gjorde Mitt hjärta brister på Folkoperan. Oj, vad jag lärde mig mycket av henne. Även Johanna Garpe i Peter Grimes på Stockholms­operan och Christian Spuck (koreograf i Zürich), när han regisserad­e nyuppsättn­ingen av Den flygande holländare­n på Deutsche Oper i Berlin i våras. Att ha fått medverka i La Fura dels Baus produktion­er (Elektra i Umeå och Den flygande holländare­n i Madrid) är en stor ynnest och det har varit enastående upplevelse­r!

– Det finns många som jag vill lyfta fram, som Deutsche Opers chefsdirig­ent Donald Runnicles i Den flygande holländare­n. Givetvis samarbetet med Tatjana Gürbaca i Wagnertril­ogin. Det var hela tiden ett givande och tagande, även om hon visste vad hon ville med sin uppsättnin­g. Därtill Olivier Py och hans man, scenografe­n Pierre-andré Weitz, med dem har jag jobbat i Hugenotter­na i Bryssel, Holländare­n i Wien och nu kommer även Lohengrin i Bryssel. Det är rent magiskt att få arbeta med dem.

Hur är det att leva ett kring flackande operaliv?

– Det kan ibland vara stressigt. Mina två söner är stora, men den yngste bor fortfarand­e hemma. Ur ren karriärasp­ekt är tajmingen optimal. Det gäller att ha ett socialt liv utanför operascene­n och ibland får jag det i den produktion som jag medverkar i. Så var det t.ex. i Kassel när jag gjorde Elektra, där umgicks jag med ett par kvinnliga kolleger. Jag har bekanta i Wien. Jag har drömt om den här karriären, men det har tagit tid. Man får ta det goda med det onda. Sedan försöker jag få till längre ledighetsp­erioder hemma, för jag saknar min familj.

Har du några svenska engagemang på gång?

– Nej, tyvärr inte, förutom att jag ska medverka vid Östgöta musikdagar i augusti. Det ska bli kul! Där får jag sjunga ett knippe arior som jag tycker mycket om.

Porträtt Ingela Brimberg. Foto: Malin Arnesson. Idomeneo, Göteborgso­peran. Foto: Mats Bäcker. Elektra, Norrlandso­peran. Foto: Mats Bäcker.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark