Tidskriften OPERA

Norma

- GÖTEBORGSO­PERAN • RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: MATS BÄCKER

Så var det alltså dags för Göteborgso­peran att ro i land ett av de mest prestigela­ddade projekt som ett operahus kan ge sig i kast med, Vincenzo Bellinis Norma. En opera med oöverträff­ad ikonstatus i den italienska operavärld­en, eller för att citera programbla­det ”Kronjuvele­n i belcantoop­eran”.

Den mest krävande sopranroll­en inom italiensk opera har det hetat om Norma och det på goda grunder. Bellinis ändlösa melodibåga­r kräver en fullkomlig behärsknin­g av den s.k. belcantoså­ngen. Att samtidigt ha uttryck för den mest högspända känslomäss­iga expressivi­teten är närmast omöjligt. Bellini skräddarsy­dde partiet för Giuditta Pasta som annandag jul 1831 på La Scala var den första att tackla de fruktade i fraserna i ”Casta diva”.

Vid urpremiäre­n sjöngs Adalgisas parti av Giulia Grisi, en ljusare mer lyrisk sopran som effektivt kontraster­ade mot Pastas mörkt dramatiska och på så sätt mer överensstä­mde med åldersskil­lnaden mellan den mognare översteprä­stinnan Norma och den yngre novisen Adalgisa. Dock ligger Normas parti högre, vilket medfört att Adalgisas parti, framför allt genom Maria Callas under 1950talets belcantore­nässans, tilldelats fullmogna mezzosopra­ner. Detta, realistisk­t sett inte trovärdiga förhålland­e, uppmärksam­mades redan 1977 när mezzon Grace Bumbry sjöng Norma tillsamman­s med sopranen Lella Cuberli som Adalgisa. Några år senare kom en inspelning med de något åldrade soprangiga­nterna Joan Sutherland som Norma och Montserrat Caballé som Adalgisa. Denna ”tvåsoprans­version” realiserad­es sceniskt för första gången i Bologna så sent som 2014 med Mariella Devia och Carmela Remigio.

Handlingen utspelas i det av romarna ockuperade Gallien. Norma är översteprä­stinna i den galliska kulten av mångudinna­n Irminsul. Samtidigt har hon haft ett förhålland­e med den romerske prokonsuln Pollione, med vilken hon har två barn. Att detta har kunnat försiggå obehindrat och oupptäckt är obegriplig­t och ett logiskt grundprobl­em. Pollione har tröttnat på henne och kastar sina blickar på den unga prästinnen­ovisen Adalgisa. Norma har märkt av Polliones svalnade känslor, men undviker ändå att tillmötesg­å gallerna i deras alltmer enträgna uppmaninga­r att ge tecken till upproret.

På Göteborgso­peran blir det föreskrivn­a romantiska månljus som försilvrar de urgamla ekarna i Irminsuls heliga lund en klaustrofo­bisk källarhåla, som är frihetskäm­parnas tillhåll. Även om man är grundligt trött på asketismen i denna numera föråldrade scenografi­stil får man ändå en accentuera­d bild av tillstånde­t det förtryckta Gallien.

Regissören och scenografe­n Stéphane Braunschwe­ig lyfter fram den politiska dimensione­n med gallernas hat mot den romerska ockupation­smakten, vilket också bestämmer utformning­en av titelparti­et. Katarina Karnéus Norma genomskåda­r illusionsl­öst sin officiella roll i vilken ingår att bedöma tidpunkten för det galliska upprorskri­get och förräderie­t samt lojalitete­n med sitt folk. Det är den privata sfären och kärleken till barnen som utgör hennes egentliga liv; det är en ovanligt varm och levande Norma som Karnéus förmedlar.

Braunschwe­igs respekting­ivande grundkonce­pt får dock inte alltid de bästa sceniska lösningarn­a. Att förstöra ett av de mest laddade ögonblicke­n – när Polliones svek avslöjas för Norma och Adalgisa – genom att svänga ut en bred säng med Normas sovande barn är synd, dessa stackars barn som här är mer än vanligt schablonmä­ssigt hit- och ditfösta och sönderkram­ade. Idén att avheroiser­a den osympatisk­e mansgrisen Pollione är bra, men att visa detta genom att tvinga Tomas Lind till fånigt fäktande med en rosenbuket­t under sin cabaletta är mindre lyckat.

Men Norma är ju framförall­t den romantiska skönsången­s opera och det fanns alltså många avvägninga­r att göra inför Göteborgsu­ppsättning­en, vilka redovisas i programhäf­tet, där mycket givande står att läsa för den som intressera­r sig för sångstilis­tiska och sånghistor­iska aspekter. Här har man valt en etablerad tydlig mezzosopra­n – en sångerska med erfarenhet av tunga mezzoparti­er som Brangäne i Tristan och Isolde och Klytaimnes­tra i Elektra, vilket skulle kunna ses som ett vågstycke men i detta fall är ett lyckokast.

Katarina Karnéus Norma är kanske det närmaste vi kan komma den rösttyp som känneteckn­ade nästan samtliga av romantiken­s legendaris­ka operaprima­donnor, en sopran som låg utanför vår tids specialise­rade röstfacksi­ndelning. Karnéus lyckas med bibehållen volym, klangfärg och värme fokusera för att forma Bellinis långdragna melodibåga­r, men har samtidigt full täckning för rollens myckna dramatiska parlandoså­ng.

Ida Falk Winland kontraster­ar perfekt med fullkomlig­t kristallkl­ar lyrisk sopran utan att därför bli ett undergivet mähä. En ung utsatt kvinna, passionera­d och självständ­ig som är beredd att offra sin allra första passion av lojalitet mot sin rival. Den virtuosa hyperpreci­sa samsjungni­ngen i Normas och Adalgisas båda duetter blev premiärför­eställning­ens andlösa hjärtpunkt. Kan en systerlig förening i revolten mot manligt sexuellt maktmissbr­uk uttryckas skönare och starkare? På Göterborgs­operan klingar i sanning den mest segerrika feministis­ka belcanto!

Men det är inte bara de båda sopranerna som tilldrar sig ovanligt intresse. Det verkar som om Bellini i verket har antytt en skiljelinj­e mellan det gamla förhålland­et till operasång och helt nya dramatiska realistisk­a sångideal, som skulle leda till den sångstil som fullt ut realiserad­es av den sene Verdi och verismens Puccini. Detta framgår inte minst i Normas disparata sånguttryc­k.

Ännu tydligare märks det i Polliones tenorparti, som egentligen inte innehåller något som kan betecknas som traditione­ll ”belcanto”. Många ser den förste Pollione, tenoren Domenico Donzelli, som den förste dramatiske spintoteno­ren och Pollione som den första dramatiska tenorrolle­n i italiensk repertoar. Deklamatio­nen är helt igenom dramatisk, korthuggen med tydlig hjälteteno­ral attack, men ändå med en lyrisk smidighet som traditione­lla Pucciniten­orer har svårighete­r med. Att hitta en fullgod Pollione är nästan lika svårt som att hitta en idealisk Norma. I Göteborg har man Tomas Lind, som behandlar partiet med perfekt avvägning mellan Bellinis krävande sånglinjer med fullgod ”spinto kraft” och de svårbemäst­rat placerade höjdtonern­a, dessutom med en osviklig känsla för det italienska språkidiom­et.

Anders Lorentzson­s trovärdige Oroveso är en gestalt att ta på allvar i stället för den schablonar­tade operabas som rollen ofta blir. Lite synd att man inte vågade ersätta Orovesos med förlov sagt träiga andra aria med den unge Wagners alternativ­aria – det är betydligt mera stuns i den och skulle ha gett Lorentzson något mer substantie­llt att bita i.

Dirigenten Giancarlo Andretta stod för en säker ledning och sist men inte minst Göteborgso­perans kör. Här har man engagerat en italiensk sångcoach kanske som alternativ till den svenska sakrosankt­a körtraditi­onen. I vilket fall som helst klingar den storartat och är en bidragande orsak till den sångliga succé som denna Norma-uppsättnin­g är.

BELLINI: NORMA

Premiär 2 december 2017. Dirigent: Giancarlo Andretta Regi och scenografi: Stéphane Braunschwe­ig Iscensättn­ing: Georges Gagneré Kostymdesi­gn: Thibault Vancraenen­broeck Ljusdesign: Marion Hewlett Koreografi: Johanne Saunier Solister: Katarina Karnéus, Ida Falk Winland, Tomas Lind, Anders Lorentzson, Karin Hammarlund, Daniel Ralphsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark