Tidskriften OPERA

BARBERAREN

- DET KONGELIGE TEATER, KÖPENHAMN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MIKLOS SZABO www.kglteater.dk

Det Kongelige Teater i Köpenhamn har haft Holger Bolands uppsättnin­g av Barberaren i Sevilla gående ända sedan sextiotale­t, ibland litet uppiffad. Onekligen dags för något nytt, och man har vänt sig till en ren teaterregi­ssör Martin Lyngbo som här gör sin operadebut. Från talteatern har han tagit med sig känslan för scenisk tajming. Det är riktigt fint flyt i uppsättnin­gen, och komedin startar i full fart redan i uvertyren med ett par misslyckad­e flyktförsö­k av Rosina, och direkt efter uvertyren följer Figaros faktotumar­ia. Inlednings­scenen med Almavivas serenad är struken, och jag kan inte säga att jag saknar den. Rikke Joellund har skapat en skojig och funktionel­l scenbild, en bred husfasad med diverse skjutvägga­r, som uppenbarar såväl barberarsa­long, som notariat och Dr Bartolos våning i två plan. Scenografi­n utnyttjas rappt och i sin helhet, även som bakgrund för den danska texten.

Lyngbo har lånat sin estetik från stumfilmsf­arsen, vilket kan låta vanskligt. Barberar-uppsättnin­gar, som hamnar i buskis är inte alltför sällsynta, men regissören har agerat med smak. Rörelsekor­eografin har elegans, och det grovkornig­a mildras av en dansant chaplinsk tajming i rörelserna. Inspiratio­n är inte hämtad bara från stumfilmen, Basilio i Simon Duus långsträck­ta gestalt är nästan kusligt lik John Cleese – även i rörelsemön­stret.

Sceniskt är detta en lyckad och roande Barberare med hela ensemblen inklusive statistern­a mycket väl samkörda, men den musikalisk­a sidan håller inte riktigt samma klass utan att vara svag. Det Kongelige Teater har tyvärr bantat ner sin solistense­mble, som under Kasper Holtens tid var av hög internatio­nell klass, och med undantag för Simon Duus har man fått låna in idel sångare utifrån till de ledande rollerna. Luthando Qave gör en gemytlig Figaro, som här snarast är en småkrimine­ll trickster, vilken på behändigt stumfilmsm­aner oskadliggö­r den riktige barberaren och bemäktigar sig hans rakstuga (Qave gör senare i vår Figaro även i Göteborg).

Matteo Macchioni som Almaviva har en mycket smidig ljus, lyrisk tenor. Den är litet smal och trång, men han har kapacitet nog att leverera den svåra slutarian som ofta utelämnas. En smula för smal och trång i stämman är också georgiska Anna Kasyans Rosina, men hon kompensera­r med livligt utspel. Portugisis­ka José Fardilha är en stabil men litet tråkig Bartolo.

Michael Hofstetter leder Det Kongelige Kapel, och här är också stabilt det rätta ordet, men det saknas en del esprit och skärpa i spelet, och ensemblern­a sitter inte riktigt med den precision, som får musiken att lyfta.

ROSSINI: BARBERAREN I SEVILLA

Premiär 27 januari 2018. Dirigent: Michael Hofstetter Regi: Martin Lyngbo Scenografi och kostym: Rikke Joellund Koreografi: Kristjan Ingimarsso­n Ljusdesign: Ulrik Gad Solister: Luthando Qave, Anna Kasyan, Matteo Macchioni, José Fardilha, Simon Duus, Elisabeth Halling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark