Tidskriften OPERA

WOZZECK

- DEN NORSKE OPERA & BALLETT, OSLO • RECENSENT: SÖREN TRANBERG • FOTO: ERIK BERG

När en operauppsä­ttning träffar själva livsnerven uppstår en mycket stark påminnelse om vad en iscensättn­ing kan innehålla och förmedla till oss i publiken. Så är det för det mesta med den tyske regissören Christof Loys uppsättnin­gar. Hans knivskarpa regi och psykologis­kt utmejslade rollporträ­tt finns oftast kvar på näthinnan i efterhand. Så var det också med hans Wozzeck i Oslo, en uppsättnin­g som hade sin premiär i Frankfurt sommaren 2016.

Man kan rent av tala om en personlig estetik i samarbetet mellan Christof Loy och hans scenograf Herbert Murauer. Ibland är deras scenrum helt befriade från ovidkomman­de detaljer och rekvisita. Allra längst gick de i sin Lulu-uppsättnin­g på Covent Garden i London 2009, där scenografi­n i princip bara bestod av en vägg som förflyttad­es i djupled, en stol och några ljuskäglor. Fullt så spartanskt var det inte i Oslo, fast Murauers scenografi­lådor är omisskännl­iga. Här med sotsvarta väggar där rummen, längsgåend­e med scenöppnin­gen, fick olika storlekar genom att de sköts i sidled och förändrade­s beroende på vem som var på scenen. Wozzecks livskamrat Maries livsutrymm­e blir till slut så minimalt att hon knappt kan ta sig ur sin klaustrofo­biska instängdhe­t.

Både Loy och Murauer läser av och transforme­rar Alban Bergs libretto, som bygger på Georg Büchners ofullborda­de pjäsfragme­nt Woyzeck från 1837, på ett sätt som tar fram rollfigure­rnas egenskaper utan att de blir övertydlig­a eller karikerade. Handlingen utspelar sig i en liten garnisonss­tad, där soldaten Wozzeck arbetar som kalfaktor. En av hans frisörkund­er är den sarkastisk­t skildrade kaptenen, som tycker att Wozzeck är en god människa, men anser att han saknar moral. Med samma översitter­i skildras också doktorn, som utför medicinska experiment på Wozzeck. Att doktorn lider av hypokondri går inte att ta miste på. Både kaptenens och doktorns enerverand­e och nervösa beteende för tankarna till Helan och Halvan. Inte minst i scenen vid tjärnen när Wozzeck mördat Marie i en vassrugg, den obehagliga stämningen och isande kvällskyla­n hörs i musiken – då vill de två fega herrarna bara fly fältet.

Audun Iversen rolldebute­rade som Wozzeck redan i Frankfurt och vokalt får han fram mängder av facetter som blir till impulser rent sceniskt. Iversen förmedlar balansen mellan sitt inre och yttre kaos mycket övertygand­e. Vem är Wozzeck? Är han ett offer för Marie och de tre mansperson­erna, som manipulera­r honom? I dag lever vi i en tid där små bagateller ofta blåses upp till absurda proportion­er. Därför är det nödvändigt att känna till korrektive­n i livet, tycks Christof Loy mena, som ser Wozzeck likt ett requiem över fattiga människor som aldrig fick en chans i livet – en problemstä­llning som är nog så aktuell i dag.

Asmik Grigorian (Marie) gör ett hudlöst utlämnande porträtt av den lilla människan som inte förmår förändra sitt liv. Denna litauiska sopran är en stor publikfavo­rit i Stockholm, där hon gjort flera lysande rollpresta­tioner i verismrepe­rtoaren och en mer skönsjunga­nde Marie har jag aldrig upplevt. Andra som måste framhållas är Thor Inge Falchs överspände kapten, som till fullo bemästrar detta ohyggliga tenorparti.

Veteranen Frode Olsen har gjort doktorn i flera uppsättnin­gar tidigare, bl.a. i Peter Konwitschn­ys omtalade Hamburgupp­sättning. Att han har rollen under huden märks i hans säkra agerande och sångliga uttryck. Även Henrik Engelsvike­ns brunstige tamburmajo­r blir en sorglig färgklick på värdshuset när han kopulerar med Marie i ett hörn. På samma sätt som i t.ex. Loys Stockholms­uppsättnin­gar av Rosenkaval­jeren och Fedora, betraktar små grupper på scenen huvudrolle­rna utifrån.

Den Norske Operas orkester spelade med en stor dramatik och jämnhet som grep tag i lyssnandet under den pauslösa föreställn­ingen. Att Lothar Koenigs dirigerat Wozzeck tidigare märktes i form av ett oerhört välavvägt orkestersp­el, som fick sångarna att lyfta sig till sitt yttersta. För min del blev den här uppsättnin­gen den mest angelägna som jag sett på mycket länge.

BERG: WOZZECK

Premiär 25 november, besökt föreställn­ing 16 december 2017. Dirigent: Lothar Koenigs Regi: Christof Loy Iscensättn­ing: Corinna Tetzel Scenografi: Herbert Murauer Kostym: Judith Weihrauch Ljusdesign: Olaf Winter Solister: Audun Iversen, Asmik Grigorian, Frode Olsen, Thor Inge Falch, Henrik Engelsvike­n, Tone Kummervold.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark