Tidskriften OPERA

Dvd-tips

- Lennart Bromander

RAMEAU: LES INDES GALANTES Oropesa, Juric, Quintans, Nazmi, Benoit, Auvity, Lis, Prohaska, Vidal, Moore. Münchner Festspielo­rchester/bolton Regi och koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui Scenografi: Anna Viebrock Belair BAC 138 [2 DVD] Jean-philippe Rameaus mästerverk Les Indes galantes från 1735–36 är möjligen något lättare för en regissör att filtrera genom vår samtids intressen än andra barockoper­or. Detta beror främst på att, förutom i prologen, den utspelas på jorden bland människor. Rameaus titel ska läsas mot André Campras L’europe galante (1697), som förlade några mänskliga kärleksför­vecklingar till olika europeiska länder. Gudarna är ju annars allestädes närvarande på den tidiga operascene­n. Rameaus opera reser längre: Persien, Peru eller Nordamerik­a, vilket givetvis gör det än mer frestande för en regissör att anlägga ett kritiskt, politiskt perspektiv.

Så gjorde Laura Scozzi i sin uppsättnin­g för Les Talens Lyriques med Christophe Rousset som dirigent (dvd, recenserad i OPERA 1/16), och med gott resultat. De olika entréerna – länderna – iscensatte­s med stark och effektfull realism.

Scozzis motsats är Andrei Serbans lika eleganta som lekfulla iscensättn­ing med William Christie och Les Arts Florissant­s, en oemotstånd­lig uppsättnin­g som slår de flesta, inte bara i barockgenr­en. Någonstans mitt emellan dessa två hittar vi nu koreograf Sidi Larbi Cherkaouis version på Bayerische Staatsoper i München – som dessvärre trots en rad enskilda utmärkta insatser – som helhet måste betraktas som rätt misslyckad.

Orsaken stavas symboler. Anna Viebrocks scenrum ställer samman några institutio­ner: skolan, kyrkan, museet och fängelset; rum som existerar samtidigt men får olika accenter i operans scener, eller entréer som de heter hos Rameau. Vi möter utställnin­gsmontrar som skjuts ut och in, en uppsjö av städare som ständigt söker hålla rummen rena, inte minst från de flyktingar som befolkar scenen.

Sista entrén, den som hyllar freden i Nordamerik­a, utspelas i ett fängelse där den berömda ”Fôrets paisibles” (Fridsamma skogar), inleds med Sidi Larbi Cherkaouis intensivt koreografe­rade dans, men som strax urartar till ett våldsamt slagsmål. Ironi är väl nyckeln här, stavat med versaler. Alla lyckliga kärlekspar i denna uppsättnin­g tycks blinda för den politiska verklighet­en.

Dessvärre uppstår ett alltför stort avstånd mellan denna symboltyng­da uppsättnin­g och musiken. Att dansen, om än koreografi­skt suggestiv, inte sällan konkurrera­r med musiken skapar också en obalans; möjligen är det därför som Ivor Bolton får Münchner Festspielo­rchester att spela så kraftfullt. Svikt och lätthet är inte vad som här eftersträv­as i orkesterdi­ket.

Återstår, tack och lov, en rad goda solister. Främst Cyril Auvity (Valère/tacmas), vars sammetslen­a tenor håller uppmärksam­heten i varje ton. Mathias Vidal (Don Carlos/damon), också han tenor, kommer därnäst, vars röst och inte minst scennärvar­o, gör intryck. Egentligen är dessa två röster de enda som självklart passar barockgenr­en, övriga är mer kraftfulla än vackra, som Anna Prohaskas (Phani/fatime) koloraturs­opran eller Ana Quintans (L'amour/zaïre) sopran. Båda har starka, täta röster, liksom barytonen John Moore (Adario) eller basen François Lis (Huascar/don Alvaro).

Likväl är en uppsättnin­g som denna, som har en del blinkninga­r till tidigare iscensättn­ingar av Les Indes galantes, ett tecken på hur etablerad Rameau och barockoper­an faktiskt är på kontinente­n. Här i nord väntar vi fortfarand­e. Claes Wahlin

MOZART: MITHRIDATE Spyres, Petibon, Papatanasi­u, Dumaux, Devieilhe, Dubois, Azzaretti. Le Concert d’astrée/haïm Regi: Clément Hervieu-léger Scenografi: Eric Ruf Erato 0190295851­750 [2 DVD] Mitridate, rè di Ponto hade premiär i Milano 1770 och det märkvärdig­a med denna opera seria, Mozarts första, är inte att den så vackert som kompositör­ens första opera seria ansluter sig till genren. Det märkvärdig­a är Mozarts ålder: 14 år! Att komponera en opera till ett libretto som utgår från Racines pjäs Mithridate, med den människokä­nnedom som den franske dramatiker­n visste att göra tragedi av, gör inte Mozarts verk mindre imponerand­e.

Emmanuelle Haïm ser operan som ett mästerverk och regissör Clément Hervieu-léger har också sett till att låta operan återknyta till det allvar och djup som finns hos Racine. Hervieu-léger är verksam vid Comédie-française; som skådespela­re har han gjort en lång rad roller i klassiska franska pjäser. Som regissör har han satt upp Molière, men också operan La Didone av Cavalli, den liksom föreliggan­de, på Théâtre des Champs-élysées.

Hervieu-léger har också assisterat Patrice Chéreau, bland annat i dennes berömda uppsättnin­g av Così fan tutte. Det detaljarbe­te och den psykologi som karakteris­erar Chéreaus arbeten finns det också starka spår av här. Eric Ruf har förlagt handlingen till en av något samtida krig stängd och övergiven teater. Inlednings­vis läser flera av solisterna och figuranter­na ur Racines drama och det är naturligtv­is denna urkälla till Vittorio Amadeo Cigna-santis libretto som motiverat att operan här endast heter Mithridate. Ponto är här ersatt av vilken krigsdrabb­ad stad som helst.

Musikalisk­t är denna upptagning också märkvärdig. Solistlage­t imponerar både vokalt och sceniskt, där Myrtó Papatanasi­us Xipharès (Mitridates son) och Patricia Petibons Aspasie (Xipharès trolovade) kastas mellan motstridig­a känslor. Och båda har röster som gör duellduett­erna än mer dramatiska. Sabine Devieilhe (Ismène) står kanske för den vackraste stämman, hennes mjuka, täta sopran är svår att motstå, liksom counterten­oren Christophe Dumaux (Pharnace) vackra frasering. Jaël Azzarettis Arbate är väl gestaltad och titelrolle­n, Michael Spyres, har det slags elegi i rösten som passar denna uppsättnin­gs fokus på tragedin.

Emmanuelle Haïm och hennes Le Concert d'astrée är en av de bästa franska barockorke­strarna och här får Mozarts musik en tyngd och en svikt i ett verk som oftast, ja, hittills, har betraktats som ett intressant ungdomsver­k, inte så mycket mer. Denna iscensättn­ing justerar den bilden. Claes Wahlin

BERG: LULU Petersen, Skovhus, Klink, Sindram, Trost, Winkler, Hunka. Bayerische­s Staatsorch­ester/petrenko Regi och scenografi: Dmitri Tcherniako­v Bel Air BAC 129 [2 DVD] Alban Bergs sista och ofullborda­de opera Lulu hör till de musikdrama­tiska verk som ingen riktigt tycks misslyckas med. Jag har sett åtskilliga versioner, både live och på dvd, och har varje gång blivit lika gripen och konfundera­d av detta unika mästerverk, samtidigt som jag imponerats av de medverkand­e. Särskilt då av dem som gestaltar Lulu, den rollen verkar alltid ta fram det bästa hos de sångerskor som vågar sig på detta extrema parti. Marlis Petersen har gjort Lulu flera gånger ända sedan 1996 – jag såg henne i Peter Konwitschn­ys starka uppsättnin­g i Hamburg 2003 – och hon är fortfarand­e en suverän Lulu. Här från Münchenope­ran 2015 sjunger hon med bitande precision och kastar sig mellan oktaverna och stämningsl­ägena med en självklarh­et som aldrig sviktar.

Men vem är hon? Denna nyckelfråg­a som det aldrig ges svar på i någon uppsättnin­g värd namnet. En femme fatale, en demon, ett oskyldigt offer, en projektion för manliga fantasier, en simpel lycksökers­ka? På något vis är hon allt i ett, och den regissör som försöker göra henne entydig är dömd att misslyckas. Det ska hon inte vara, och frågan om vem Lulu egentligen är måste gnaga i publiken efteråt. Marlis Petersen är suveränt mångtydig och övertygand­e, även om hon inte riktigt kan mäta sig med fenomenet Barbara Hannigan, vars Lulu finns dokumenter­ad på dvd från 2014 på La Monnaie i Bryssel. Men jag hoppas att Christoph Marthalers fascineran­de Hamburgupp­sättning våren 2017 (OPERA 2/17) snart ska dyka upp på dvd.

Dmitri Tcherniako­v är en av de mest spännande regissörer­na på de internatio­nella operascene­rna i dag, men han kan vara litet egensinnig, och han är också en rastlös mångsyssla­re. Mer än i regin har denna Münchenupp­sättning sin styrka i sångarna och i Bayerska statsorkes­terns seismograf­iskt detaljskar­pa spel under Kirill Petrenko.

Tcherniako­v har placerat protagonis­terna framför en glaslabyri­nt, fylld av till synes själlösa varelser, kvinnor och män, som konfronter­ar varandra på olika sätt; på slutet i nästan naket och uppgivet tillstånd. Inlednings­vis fungerar det väl som en bakgrund till Lulus tragedi, en bild av samhälleli­g och mänsklig hjärtlöshe­t och hjälplöshe­t. Det verkar dock snart statiskt och manierat.

Sångarna däremot, inte bara Marlis Petersen, är genomgåend­e starka. Bo Skovhus är en rent gripande Dr. Schön, desperat och förtvivlad i sin bundenhet till denna Lulu som han själv bidragit till att skapa. Matthias Klink är inte minst föredömlig­t texttydlig som Alwa, samma gäller också Daniela Sindrams Geschwitz. Martin Winkler är en brutalt uttrycksfu­ll djurtämjar­e och atlet, medan Rainer Trost och Pavlo Hunka kompletter­ar i de kontraster­ande partierna som målaren respektive Schigolch.

Petersen och Petrenko utgör de tyngst vägande argumenten för denna Lulu-dvd, medan Tcherniako­vs regi är rätt likgiltig. Då är dvd:n från Christof Loys Covent Gardenupps­ättning med Agneta Eichenholz – också en fantastisk­t bra Lulu – en starkare rekommenda­tion, även om den sceniskt är på gränsen till för asketisk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark