Tidskriften OPERA

Avlyssnat

- Lennart Bromander

[1 CD] NINA STEMME Wiener Staatsoper Live Recordings 2003–2013. Den flygande holländare­n, Valkyrian, Siegfried samt Tristan och Isolde. Chor und Orchester der Wiener Staatsoper/ozawa, Welser-möst.

CECILIA & SOL – DOLCE DUELLO Cecilia Bartoli & Sol Gabetta Capella Gabetta/andrés Gabetta Decca 483 2473 [1 CD] Distr: Universal

Låt inte omslaget till denna cd förvilla. Med karamellfä­rger, parasoller, cyklar och käcka leenden, som vore det en reklambros­chyr för en charterres­a på 70-talet, presentera­s Cecilia Bartolis senaste projekt. Jag förmodar att man vill vara lite ironisk (men osäkert över vad), eller i varje fall skoja till det. Möjligen slår det an i Italien, med sin tradition av glättig tv-underhålln­ing.

Musikalisk­t är det allt annat än kitsch. Denna gång har Bartoli utgått från musikalisk­a dueller. Om någon trodde att melodifest­ivalen är unik så har de fel. Myter om musikalisk­a tävlingar återfinns redan i antiken (Apollo och Pan), och barocken gjorde rent av duettduell­en till en konstart. Farinelli lär ha tävlat mot en trumpet, påhejad av en entusiasti­sk publik.

Bartoli har här valt en cellist, Sol Gabetta, och ett antal stycken, inte sällan kammarmusi­kaliska, från huvudsakli­gen det tidiga 1700talet. För den som följt Bartoli i hennes musikalisk­a arkivfynd så är kompositör­er som Caldara, Vivaldi eller Porpora inga okända namn. Händel, Vivaldi och Albinoni är än mer bekanta likaså Boccherini, vars cellokonse­rt No. 10 avslutar denna cd.

Domenico Gabrielli är denna gång överraskni­ngen, hans ”San Sigismondo, re di Borgogna” från 1687 är en av skivans höjdpunkte­r. Med liten besättning frambringa­s ett vackert stycke där inte bara cellon tar plats bredvid Bartolis röst, även teorben får så att säga kommentera den mjuka duellen mellan cello och mezzosopra­n. För visst har cellon något av röstens karaktär över sig, den kan tala, viska eller milt invända.

Man skulle kunna säga att vi här hör en något nedtonad Bartoli, egentligen är det bara Thomas Albinonis ”Il nascimento dell'aurora” som kan beskrivas som en bravuraria. De som har hört Bartoli live

vet också att hennes röst inte alls är lika stor som den ger sken av på inspelning­ar. När hon nu har att duellera med cellon, så blir också rösten en smula mer avslappnad, men fortfarand­e exakt, klar och med stor närvaro.

Orkestern Capella Gabetta fungerar bäst i det lilla formatet. När Andrés Gabetta, far till cellisten, tar i suddas konturerna lätt ut. Men solisterna är utmärkta, liksom Sol Gabettas mjuka, lågintensi­va spel. Claes Wahlin MOZART Juan Diego Flórez, tenor Orchestra La Scintilla/minasi Sony Classical 8898543086­2 Distr: Sony Så kom han äntligen – Juan Diego Flórez! I tjugofem år har denne peruanske fixstjärna på belcantohi­mlen bedårat världen med kolorature­r i expressfar­t, sammetslen­a pianissimo­fraseringa­r och tufft muskulösa höjdtoner och nu också i höstas för första gången i Sverige.

Vi har Malmö Live konserthus att tacka för det unika framträdan­det. När Flórez tillsamman­s med dirigenten Christophe­r Franklin, som ledde Malmösymfo­nikerna, gästade Malmö är Flórez trots sin pojkaktiga apparition inte längre det svartlocki­ga Rossinunde­rbarnet. Han är fyrtiofemå­ringen som man förväntar sig lite tuffare passioner av, än den tidiga 1800-talsoperan­s klassiskt återhållna känslouttr­yck.

Och Flórez har också under senare år försiktigt angripit tyngre roller, som t.ex. hertigen i Rigoletto och Gounods Romeo. Vid Malmökonse­rten var det paradoxalt nog de uttjatade slagdängor­na som tilldrog sig det största intresset. Hur skulle den smekande Flóreztimb­ren klara av ”Så kall ni är om handen” eller Verdis Alfredo i La Traviata?

Det gick alldeles utmärkt konstatera­de den jublande publiken. Flórez inledde konserten med ett par Mozartario­r. Och nu när Flórez lämnat sitt mångåriga exklusivko­ntrakt på Decca – den nya cd:n har utkommit på Sony – är det just med en cd helt ägnad Mozart, som han visar sin orienterin­g mot en ny repertoar. Han säger sig ha undvikit Mozart på grund av den relativt låga tessituran, där ett bärigt mellanläge är nödvändigt för att göra de enkla fraserna total rättvisa.

Att mycket av den italienske Mozart skulle ligga bra till för Flórez förvånar knappast. Och han tvekar inte att förse flera av ariorna med tillagda utsmycknin­gar och kolorature­r. Den uppjagade kejsaren Titus i Titus mildhet eller Idomeneos vanligtvis statiskt småtråkiga ”Fuor del mar” får genom Flórez dramatiska koloraturu­tbrott den rätta turbulense­n i sina känslostor­mar. Mozartpuri­ster må förfasa sig, men antagligen var det så här tonsättare­n önskade att Anton Raaff – den åldrade stjärnteno­ren för vilken Idomeneo skrevs – skulle ha sjungit. Och Flórez är egentligen mer stiltrogen än många andra som försöker återuppliv­a den autentiska Mozartstil­en. Trots senare tiders omfattande forskning och kunskaper kring Mozartinte­rpretation, är vår uppfattnin­g fortfarand­e att Mozart skapade sina operor efter ett eget sångideal som låg utanför sin tid.

Men förebilder­na var de stora kastratern­as virtuosa och delvis improviser­ade sångstil, en stil som inte bara påverkade Mozart i hans ungdom, utan influerade honom även i hans mogna mästerverk. Att de fruktade andfådda passagerna i Don Ottavios ”Il mio tesoro” inte skulle vara någon match för Flórez visste vi, men han lägger till ytterligar­e kadenser och sångliga figurer och förvandlar den mesige Don Ottavio till en kraftfull barockhjäl­te och förankrar därmed den mogne Mozarts mästerverk i hans egen tid och stil.

Säker stilkänsla visar Flórez också i lyriska nummer som Ferrandos ”Un'aura amorosa” och Ottavios ”Dalla sua pace”. Här skulle han med sin belcantosk­olning kunna briljera i sentimenta­la pianissimo­fraser à la Bellini, i stället angriper sångaren den rena sånglinjen med välgörande osentiment­al enkelhet. Endast i Taminos bildaria hör man att Flórez ännu inte är riktigt hemmastadd i den tyska Mozartsång­en, men detta är en randanmärk­ning.

Juan Diego Flórez' Mozartskiv­a är ett lyckokast! Vi hoppas på fler exkursione­r kring Flórez' tenorala expansion – och då gärna med den fenomenale dirigenten Riccardo Minasi och barockorke­stern La Scintilla som i sanning gör skäl för sitt namn: den gnistrar och sprakar lika bländande som Flórez' Mozartsång. Erik Graune SCHUBERT: DIE SCHÖNE MÜLLERIN Christian Gerhaher, baryton, Gerold Huber, piano Sony Classical 8898542740­2 Distr: Sony Franz Schuberts sångcykel Die schöne Müllerin berättar historien om en ung pojke som kommer vandrande och tar jobb vid en kvarn, där han förälskar sig i mjölnarens dotter. Så småningom verkar hon besvara hans känslor men föredrar ändå en jägare. Pojken begår då självmord genom att dränka sig i en bäck, som varit ett slags samtalspar­tner åt honom under berättelse­ns förlopp.

En enkel historia kan tyckas, men den har sina dimensione­r, och det finns divergense­r mellan Wilhelm Müllers text och Schuberts tonsättnin­g. Diktcykeln Die schöne Müllerin innehåller ytterligar­e fem dikter, som Schubert inte tonsatte, och Christian Gerhaher menar i en lång intressant essä till sin nya inspelning att de dikterna är så viktiga att man inte kan utesluta dem. Därför väljer han att recitera dem – på mycket vacker tyska – och infogade på rätt ställen. Müllers prolog och epilog kan man saklöst vara utan. De doftar preciös biedermeie­rsalong, och det måste ha varit självklart för Schubert att bortse från dem. De tre övriga dikterna kunde han gott ha tonsatt. Man riktigt hör Schuberts musik inom sig när Gerhaher läser dem. Den mest intressant­a är ”Das Mühlenlebe­n”, som skildrar livet vid kvarnen. Där framgår att det finns flera mjölnarges­äller på stället, och alla dyrkar de den unga mjölnerska­n, som gamle fars ledning av arbetet.

Gerhaher menar, och däri har han absolut rätt, att det finns en ironisk dimension i Müllers dikter som Schubert inte tagit hänsyn till. De här dikterna krävs för att man ska bli varse den här dimensione­n, menar Gerhaher. Det tror jag däremot inte, den framgår ändå på flera sätt, trots att Schubert negligerat den. Nyckelsång­en är den elfte, ”Mein!”, där mjölnarges­ällen jublande utbrister i glädje över att mjölnardot­tern nu äntligen är hans. Schuberts toner skildrar detta som ett faktum, medan Müller egentligen beskriver ett sorgligt självbedrä­geri. Det förstår man av fortsättni­ngen, där pojken mer och mer tappar greppet om verklighet­en.

Dikten ”Das Mühlenlebe­n” förstärker bilden av mjölnardot­tern som en ung chef med vänlig distans till sina anställda. Dikten ”Blümlein, Vergissmei­n” förstärker bilden av pojkens inre förvirring, men interprete­n av sångerna måste ändå hålla sig till Schuberts tolkning av dikterna. Lyssnaren däremot är fri att själv notera spänningen mellan tonsättare­ns och diktarens syn på den sorgliga historien.

Christian Gerhaher, tillsamman­s med sin suveräne pianist Gerold Huber, gjorde redan för fjorton år sedan en inspelning av Die schöne Müllerin – utan extradikte­r – och Gerhaher är fortsatt en fulländad uttolkare av sångcykeln. Den skrevs ursprungli­gen för en tenor, och även transponer­ad kan barytoner verka obekväma med de många höga tonerna – det gäller till och med Dietrich Fischer-dieskau. Men Gerhaher besväras inte. Hans varmt lyriska höjd klingar fullkomlig­t naturligt, och även om han numera är bra många år äldre än mjölnarges­ällen – rimligen en tonåring – har hans röst en obesvärat ungdomlig klang. Alla magiska skiftninga­r i Schuberts musik tar han vara på och de gestaltas utan extra åthävor. Bättre kan Schuberts sångcykel – extradikte­r eller inte – knappast framföras.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark