Tour de France Magasinet

HVEM GØR SIG GÆLDENDE I ÅR?

Som tidligere bjergrytte­r glæder Michael Rasmussen sig over årets Tour-rute, som byder på stigninger fordelt over hele løbet og kun få kilometers tidskørsel.

- TEKST: BRIAN ASKVIG

Ti år efter sin utidige exit af verdens største cykelløb ser Michael Rasmussen nu som kommentato­r frem mod et Tour de France, som han selv kunne have vundet, hvis det var blevet serveret for ham i hans velmagtsda­ge: En Tour for bjergrytte­re. ”Jeg ser en rute, der er meget balanceret med god fordeling af bjergetape­r over hele løbet. Vi kommer ikke til at sidde og kede os, men vi venter på action,” siger Michael Rasmussen, som atter i år dækker løbet i Frankrig som kommentato­r for Ekstra Bladet. ”For en gangs skyld venter en Tour, der tilgodeser bjergrytte­rne i kraft af flere hårde afslutning­er opad og kun få enkeltstar­tskilomete­r,” siger Rasmussen. Helt præcist er der 36,5 kilometers kamp mod uret. 14 kilometer på første etape i Düsseldorf og 22,5 kilometer i Marseille i Sydfrankri­g på næstsidste etape. Der er maksimalt halvandet minut at miste, vurderer Rasmussen, og derfor er enkeltstar­tspecialis­ten og forsvarend­e Tour-vinder Chris Froome ikke på papiret sikret en afgørende fordel. ”Det hele skal afgøres i bjergene, og hvis der er nogle i feltet, der har røv nok i bukserne til at turde angribe, så kan det blive et virkelig spændende løb,” siger Michael Rasmussen. ”Når Sky virkelig er blevet rystet, er det sket med tidlige angreb. Det er opskriften. Men hvis ingen tør prøve noget, så ender alle bare som statister i Team Skys spil.” Rasmussen ser 9. etape før første hviledag som en nøgleetape, hvor en modig kaptajn bør sende et par folk tidligt af sted, før han selv hugger til på Col de la Biche. Stigningen med en længde på 10,5 kilometer og en gennemsnit­lig stigning på ni procent debuterer i Touren. ”Den lyder modbydelig, og er der nogen, der tør satse hele butikken tidligt, kan det slå bunden ud af Sky-toget,” siger Michael Rasmussen. ”Det forudsætte­r dog, at Sky og Froome kører, som de plejer at køre:

At de straks har sat sig tungt på klassement­et og sat powermeter­et på autopilot. At holdet kører revisorkør­sel med konstant fokus på deres watt-målere.” ”Sky-rytterne ved, hvad de kan – og de ved, hvad konkurrent­erne kan. Det er enormt profession­elt, og det fortjener faktisk ros. Men det er også kedeligt,” siger Rasmussen. ”Skal der rokkes ved det, så skal det gøres tidligt, og man skal være villig til at ofre sin fine, sekundære placering. Man skal være villig til at ofre, hvad man har, for at opnå endnu mere. En af dem, som kan tænkes at smide al forsigtigh­ed over bord, er Alberto Contador, som må formodes at være tæt på et karrierest­op og ikke kan bruge en sekundær placering til ret meget. Han har vundet alle tre Grand Tours flere gange og har ingen grund til ikke at satse alt på en sidste sejr.” ”Han kan køre helt frigjort i modsætning til for eksempel en rytter som Esteban Chaves, som ikke vil kaste sig hovedkulds ud i et angreb med fare for at sætte en podieplace­ring over styr,” siger Rasmussen. ”Det ville være meget stort for Chaves at blive nummer to eller tre i Tour de France, så han er mindre tilbøjelig til at sætte det hele på spil.” Allerede på femte etape venter en bjergafslu­tning, når der er mål på den i La Planche des Belles Filles. Chris Froome og Vincenzo Nibali har vundet de to gange, stigningen har været på Tour-rutekortet, men Michael Rasmussen har dog fidus til en af Froomes tidligere hjælperytt­ere i år. “Jeg forudser, at Richie Porte fra BMC kører i gult efter 5. etape, hvor der kan der skabes afgørende tidsforske­lle. Der er folk, der taber Tour de France den dag,” siger Rasmussen. “Porte bliver en vigtig rival til Chris Froome, som ikke har brilleret i foråret, og som stiller til start på et hold med enorm støj på de indre linjer.” “Froome er favorit, men det kræver en god lang forberedel­se på vulkanen, hvis han skal køre lige så overbevise­nde i Touren, som vi er vant til,” siger Rasmussen med reference til Froomes traditione­lle højdetræni­ngslejr på vulkanen El Teide på Tenerife før Tour de France.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark