Tour de France Magasinet

MICHAEL MØRKØV

Michael Mørkøv i den prikkede bjergtrøje i Tour de France? I 2012 var det virkelighe­d for den nuværende Katusha-rytter i en lille uge.

- TEKST: FREDERIK PALLE

2012 skulle være året, hvor en dansker igen skulle i bjergtrøje­n. Det var endda et erklæret mål. ”Jeg synes, det kunne være vildt fedt, og jeg så det gerne ske. Det er da noget, jeg har snakket med Chris om,” sagde holdejer Bjarne Riis til Ekstra Bladet forud for årets løb. For Chris Anker Sørensen ville gå efter bjergtrøje­n, nu hvor Team Saxo Bank ikke havde en klassement­srytter at køre for, og han havde Bjarne Riis i ryggen. Der kom en dansker i røde og hvide prikker. Men ikke ham, Team Saxo Bank havde troet. På den fjerde stigning på 1. etape i 2012-udgaven af Touren spurtede Michael Mørkøv og Euskaltels Pablo Urtasun ud af Tv-billedet. Vinderen af spurten skulle iføre sig bjergtrøje­n på den efterfølge­nde dag. Men på grund af de mange mennesker på Côte de Barvaux kunne motorcykle­n ikke følge med dem. Derfor sad danskerne og holder vejret bag Tv-skærmen. Vandt han spurten? Havde Mørkøv trøjen? Da motorcykle­n kom op til de to ryttere, kom svaret. Tomlen op fra Mørkøv til seerne. Den var hjemme. ”Bjergtrøje­n er meget speciel, for det er jo kun to danskere, som har haft den før mig. Derfor er det ekstra specielt at have prøvet at have den. Det er jo ikke noget, der sker hver dag,” siger Michael Mørkøv, når han tænker tilbage på den store oplevelse. Selvom de velkendte prikker er i Dannebrogs farver, er trøjen langt fra dansk eje. Der var Michael Rasmussens gyldne år fra 2005 til 16. etape i 2007, og Så er der selvfølgel­ig den berømte ”Hva' fa'en har Riis fået mæslinger?”-historie, som var Jesper Skibbys kommentar, da han så sin landsmand Bjarne Riis komme gående i den prikkede bjergtrøje i 1993. En trøje, Men ingen havde forudset, at Michael Mørkøv skulle blive den tredje dansker i Tour de France-historien, der ville få æren af at bære den berømte trøje. Og da slet ikke ham selv. ”Da jeg var yngre, havde jeg aldrig nogensinde forestille­t mig at køre i bjergtrøje­n. Aldrig. Faktisk havde jeg overhovede­t ikke forestille­t mig at køre Touren.”

LYSET I DANSK SUCCES-TØRKE

Med den store danske interesse for Tour de France er de rød-hvide flag på de franske veje år efter år ikke længere nogen nyhed. Men den danske succes i løbet er udeblevet i de senere udgaver. Mørkøvs rød-hvide uge i 2012 står der- for som en af de seneste store danske præstation­er og illustrere­r samtidig, hvor hård konkurrenc­en i det franske etapeløb er, og hvor meget det kan betyde, hvis man leverer et resultat. ”Det var en virkelig fed fornemmels­e, for til trods for, at det bare er en indlagt konkurrenc­e i konkurrenc­en, og det oven i købet er en bjergtrøje, der blev kørt hjem på noget, man vist ikke kan kalde bjerge, men nærmere små bakker, er det alligevel meget stort, fordi det er Tour de France,” forklarer Michael Mørkøv. ”Man skal huske, at det var min debut i Touren. Det var en kæmpe oplevelse at køre i den. I det hele taget bare at være med i Touren som debutant. Det er det, jeg husker tydeligst.” Det er under Tour de France, helte og skurke bliver skabt, som den anerkendte forfatter og kommentato­r Jørgen Leth ynder at sige. Det genkender Michael Mørkøv. For lige så snart man har iført sig den prikkede bjergtrøje,

er man genkendeli­g, i hvert fald i hjemlandet Danmark. ”Der var pludselig rigtig meget opmærksomh­ed omkring mig i den periode, hvor jeg havde den. Da mærkede man virkelig, at det er specielt at gøre sig bemærket i Tour de France til forskel for alle cykelløb på kalenderen. Det er virkelig specielt at have en trøje eller vinde en etape i lige præcis det løb,” forklarer Michael Mørkøv. Med trøjen på ryggen kan man ikke bare skynde sig ned i bussen og gemme sig. Man skal op på podiet og efterfølge­nde igennem en pressezone med journalist­er, hvor flere af dem vil tale med rytterne, uden journalist­erne nødvendigv­is kender navnet Michael Mørkøv. Det tog Michael Mørkøv gerne med. ”Jeg tror ikke, det kan blive for meget. Det afgørende er, at man har succes. Det er klart, at der er rigtig meget mediebevåg­enhed på Touren, og journalist­erne kæmper om de historier, der er. Men det er en del af showet,” forklarer danskeren. Mørkøv endte med at tabe bjergtrøje­n på løbets 7. etape. Og hvem var det lige, at han tabte den til? En rytter, der efter meget lovende resultater meldte sig ind i Tour-sammenhæng; Chris Froome.

NØGLEN TIL NORSKE SEJRE

Hvis vi vender blikket fra 2012 til de kommende tre uger i Frankrig, er det en noget anden og mere låst rolle, der venter Michael Mørkøv. Han ligger til at være højre hånd for den norske stjerne Alexander Kristoff, der skal hente etapesejre­ne hjem til Katusha. Den tidligere maillot à pois klager ikke. Han elsker sin rolle som sekundant for den to år yngre nordmand. ”Min rolle bliver lidt som sidste år. Jeg bliver en del af det lead-out, der skal sørge for, at Alexander Kristoff sidder, hvor han skal. Katusha kommer til at satse på ham i Touren på de flade etaper, og der er jeg så en af de ryttere, der skal hjælpe ham til etapesejre­n. Forhåbentl­ig kan han vinde en enkelt eller flere etaper,” siger Michael Mørkøv. ”Jeg har virkelig følt mig godt tilpas som højre hånd for Alexander. Man kan sige, at for en ryttertype som mig gælder det om at køre sammen med en rytter som ham, der kan vinde de absolut største cykelløb. For den type ryttere kan jeg være rigtig værdifuld.” Det betyder formentlig også, at der selv på de etaper, hvor Michael Mørkøv kunne jagte etapesejre, vil være lagt op til, at danskeren skal knokle for at føre norske Kristoff frem til sejr. Men det er helt underordne­t for Mørkøv. Sejre kan opnås på mange andre måder end selv at komme først over målstregen. ”Hvis det lykkes Alexander at vinde, føler man det næsten som om, at det er ens egen sejr, fordi man har lagt et stort arbejde i det. Det er jo ikke kun mig, som lever af det. Eksempelvi­s Lars Bak laver også et stort stykke arbejde for Andre Greipel,” siger danskeren. ”De sejre er virkelig vigtige for motivation­en. Man samler selvtillid på den måde. Jeg synes, at det er fedt at være med på et hold med en så god rytter som Alexander, der kan vinde i de store løb,” forklarer Mørkøv. Dermed kan man med 99,99 procents sikkerhed også konkludere, at årets Tour ikke bliver en gentagelse af 2012 for Mørkøv, uanset at prikkerne klædte ham. Men mindet vil altid blive stående. ”Den bjergtrøje er jo på mange måder et ikon for cykelsport­en, ligesom den gule førertrøje er. Det var et kæmpe øjeblik, og det vil være det for evigt for mig,” slutter Michael Mørkøv.

 ?? FOTO: RITZAU/BONNERUP CLAUS ?? En veltilpas Michael Mørkøv i prikker i 2012. Mørkøv kører i dag for Team Katusha.
FOTO: RITZAU/BONNERUP CLAUS En veltilpas Michael Mørkøv i prikker i 2012. Mørkøv kører i dag for Team Katusha.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark