Tour de France Magasinet

CÔTE DE LAFFREY

- (FRA VIZILLE)

FØRSTE RYTTER OVER CÔTE DE LAFFREY

Julien Maitron, 1905. Allerede i tredje udgave af Touren optrådte dette ikke voldsomt høje, men brutalt stejle Alpe-bjerg på løbets rejseplan. Med datidens tunge cykler, begrænsede gearvalg og dårlige veje in mente må rytternes pinsler have været uudholdeli­ge.

BERØMTE VINDERE PÅ CÔTE DE LAFFREY

René Pottier (1906), Emile Georget (1907 og 1910), Federico Bahamontes (1954), Luis Herrera (1984). Italienere­n Bartali demonstrer­ede en uforlignel­ig holdbarhed gennem hele sin karriere. To gange krydsede han Laffrey som første mand, både i 1937 og 1951. 14 år er en menneskeal­der i profession­el cykelsport.

UFRIVILLIG VANDGANG PÅ CÔTE DE LAFFREY

I 1937 kørte Bartali alene over Côte de Laffrey og modtog en bonus på 1 minut og 10 sekunder. Han syntes tilfreds med sin tidsbonus og lod sig falde tilbage i det jagende felt, og så indtraf katastrofe­n. Holdkammer­aten Giulio Rossi skred ud på en træbro og rev Gino med i styrtet, så denne røg gennem rækværket og ned i åen Le Couteau.

BONUSINFO

Det er den luxembourg­ske journalist Alphonse Steinès, der yndede at optræde iført stråhat, guldlorgne­t og nystudset fipskæg, som almindelig­vis krediteres for at Pyrenæerne og Alperne blev en uundværlig bestanddel af Tour de France. Fundet af en benbrækker som Côte de Laffrey må have varmet den småsadisti­ske Henri Desgrange hvis vision om det perfekte Tour de France gik ud på at løbet skulle være så umenneskel­igt at kun en enkelt rytter formåede at fuldføre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark