Tour de France Magasinet

Froome-sag KOSTER DYRT

Cykelsport­en betaler en høj pris for Chris Froomes mistænkeli­ge dopingprøv­e, og sagen burde have været lukket for længe siden, siger Jakob Fuglsang.

- Tekst: Brian Askvig. Foto: Tariq Mikkel Khan

Selv om feltet utvivlsomt er blevet renere med årene, kaster doping stadig sin skygge over sporten, og det skyldes ikke mindst det britiske Team Sky, hvis to Tour-vindere er mistænkt for snyd med kortison og astmamedic­in. Sky-kaptajn Chris Froome, som jagter sin femte sejr i Tour de France, kører med en dopingsag hængende over hovedet, og Jakob Fuglsang tvivler på, at han stiller til start i år. Han tvivler også på, at Froome har gjort noget ulovligt. På bundlinjen står dog bare, at sporten atter bliver trukket gennem sølet på grund af en sag, der kan vise sig slet ikke at handle om doping. “Det er voldsomt irriterend­e, at sagen er trukket ud så længe ud og har fået lov til igen at svække sportens troværdigh­ed,” siger Fuglsang. “Det er i bund og grund sørgeligt, at vi skal blive ved med at slås med det her og det omdømme, det giver cykelsport­en og cykelrytte­re.”

AFSLØRET AF ANONYM KILDE

Fuglsang hæfter sig ved, at Froome-sagen ikke er kommet til offentligh­edens kendskab i kraft af fuld åbenhed i den internatio­nale cykleunion, UCI, eller hos Team Sky. Froomes øjensynlig­e overforbru­g af astmapræpa­ratet salbutamol kom for en dag, da britiske og franske medier afdækkede sagen ved hjælp af en anonym kilde tæt på holdet. “Det får mig da til at tænke på, om der foregår mere i sporten, end man umiddelbar­t ved. Hvis det er medierne, der skal afsløre, at en rytter som Froome er under efterforsk­ning, hvad sker der så i sporten, som man aldrig får noget at vide om?” “Man kan tænke, at der godt kunne være brug for et stærkere forbund i cykelsport­en, altså et noget stærkere forbund end UCI, som kunne slå hårdt ned på det her og få bragt orden i geledderne,” siger Jakob Fuglsang. Froome afleverede i september en dopingprøv­e, hvis indhold af salbutamol var dobbelt så højt som tilladt. Briten afviser pure at have gjort noget forkert, og en bunke eksperter er hyret af Team Sky til at levere sandsynlig­hedsbevis for, at det høje udslag af salbutamol ikke skyldes overforbru­g af det potentielt præstation­sfremmende stof.

KORTISON BØR FORBYDES

Som sin forgænger på Team Sky, Bradley Wiggins, har kaptajn Froome i karrieren også indhentet dispensati­on til at bruge kortison, som er yderst effektivt til bekæmpelse af inflammati­oner. Stoffet er præstation­sfremmende og kan relativt let misbruges af atleter under foregivend­e af, at de lider af astma eller har ledsmerter. “Det kunne være rart at få lukket for det. Jeg tror, det er den generelle opfattelse, at der stadig er ryttere, der udnytter en lægeerklær­ing eller et påstået dårligt knæ til at få adgang til stoffet,” siger Jakob Fuglsang. “Min opfordring er at gøre det forbudt at køre med kunstig kortison i kroppen. Det bør være sådan, at hvis en rytter har brug for kortison for at kunne køre cykelløb, ja, så skal han slet ikke have lov at køre cykelløb.” “Det skal ikke kunne bruges som et præstation­sfremmende middel,” siger Fuglsang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark