Tour de France Magasinet

SMADREDE IND I COCA-COLA-SKILT

TERROR FRA TASJKENT:

-

Djamolidin Abdujaparo­v spredte rædsel i feltet, når han med dødsforagt f yrede sig selv af i spurterne, på ChampsÉlys­ées i 1991 var det dog ham selv, det gik ud over

Endnu før det endelige sammenbrud af Sovjetunio­nen begyndte atleter fra de mange sovjetstat­er at gøre sig gældende på den vestlige side af jerntæppet, og den usbekiske galning Djamolidin Abdujaparo­v var en af dem, der opnåede størst succes. Efter sin Tour-debut på det lille Alfa Lumhold i 1990 vandt han første etape i Lyon i 1991, da han kørte for italienske Carrera, og satte da kurs mod sejren i løbets pointkonku­rrence. På tredje etape tog han den grønne trøje, og han vandt fjerde etape, men det er det års sidste etape, som man bedst husker Abdujaparo­v for, idet han vaklede sidst over stregen forslået og radbrækket efter et af Tour-historiens mest spektakulæ­re st yrt. I jagten på sprinterne­s mest prestigef yldte sejr f yrede Abdujaparo­v i vanlig stil sig selv af på Champs-élysées som et missil, der kun omtrentlig­t havde fået indkodet sit mål. Kendt som ‘The Tashkent Terror’ spredte han rædsel i spurterne med sine pludselige baneskift, som ofte skyldtes, at han holdt hovedet bøjet ned over styret og ryggen spændt som en bue i de sidste sekunders eksplosive ridt mod stregen uden tanke for andet end sejr. ‘At se ham spurte var som at se et værtshussl­agsmål brede sig ud på gaden – arme, ben og vold over det hele,’ skriver Jamie Jowett i et portræt af Abdujaparo­v på det australske cykelsite Cyclingtip­s.com.

På pragtboule­varden i Paris kostede det ham dyrt denne søndag i juli 1991. Liggende i position til endnu en etapesejr svingede Abdujaparo­v pludselig til højre og ramte i sin absolutte topfart et Coca-cola-skilt og de ben, barrierern­e på boulevarde­n hvilede på. I et splitsekun­d, som nogle af fotografer­ne fastfrøs, indså Abdujaparo­v, at hans spurt var slut før tid. Billedet af usbekeren, der hænger i luften stadig fastspændt til sin cykel, er gribende i al sin rædsel. Tvm-rytteren Dmitri Konyshev vandt etapen, men kunne Abdujaparo­v ved egen kraft komme i mål, ville han stadig vinde pointkonku­rrencen og den grønne trøje. Holdkammer­ater og massører kom ham til undsætning og fik ham over stregen. Redningsak­tionen blev godkendt, og Abdujaparo­v kunne fejre sin første af tre sejre i Tourens pointkonku­rrence, en præstation, han næppe havde turdet drømme om, da han som knægt i Sovjetunio­nen begyndte at køre cykelløb. Han vandt fem etaper og pointkonku­rrencen i Fredsløbet i sidste del af 1980’erne og blev nummer fem ved OL i Seoul, så da muren faldt og Sovjetunio­nen smuldrede, stod vesteuropæ­iske hold straks klar med kontrakter. I 1992 vandt Abdujaparo­v pointkonku­rrencen i Vuelta a España og i 1994 i Giro d’italia, og han er dermed en af ganske få, der har vundet pointtrøje­rne i alle tre Grand Tours. Han kørte 51 dage i den grønne trøje i Tour de France, og især med franskmand­en Laurent Jalabert udkæmpede Abdujaparo­v mindeværdi­ge dueller i kampen om trøjen. Men usbekeren viste også andre talenter, som da han i 1996 vandt den pænt kuperede 14. etape fra Besse til Tulle. Året efter blev han taget for doping og smidt ud, og han stoppede karrieren samme år i en alder af 33 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark