Tour de France Magasinet

TEAM SKY I ILDEN

-

Verdens største cykelhold, som også er det mest succesrige Grand Tour-hold i dette årti, er kastet ud i en mediestorm på grund af en række dispositio­ner og hændelser, som står i skarp kontrast til holdets selvbestal­tede image som ‘hvidere end hvidt og renere end rent’.

15. SEPTEMBER 2016

Hackergrup­pen Fancy Bears dokumenter­er, at Bradley Wiggins og Christophe­r Froome har fået dispensati­on (TUE) til at bruge præparater, der står opført på listen over forbudte stoffer. Wiggins fik indsprøjtn­inger med kortison i 2011, 2012 og 2013.

6. OKTOBER 2016

Daily Mail afslører, at Team Sky i juni 2011 sendte en ‘mystisk’ pakke – den såkaldte ‘jiffy bag’ – til holdets delegation ved et løb i Frankrig. Samme dag står det klart, at det britiske antidoping­agentur, UKAD, har iværksat en efterforsk­ning af påståede ulovlighed­er i britisk cykelsport.

3. DECEMBER 2016

Christophe­r Froome understreg­er, at han intet som helst kender til sagen om ‘the jiffy bag’. Tidligere har Froome fastslået, at han ikke aner, om Wiggins’ brug af TUE’ER var ‘en gråzone’.

19. DECEMBER 2016

David Brailsford afslører omsider, hvad der var i den mystiske pakke, nemlig Fluimucil, som er et slimløsend­e hostemidde­l. Fluimucil er ikke på den forbudte liste og kan købes i håndkøb i Frankrig. Team Sky har ikke kunnet forklare, hvorfor det var nødvendigt at sende medicinen med kurer fra Manchester. Der er ikke ført bevis for, at der faktisk var Fluimucil i pakken.

1. MARTS 2017

Den daglige leder af UKAD, Nicole Sapstead, leverer i en høring en sønderlemm­ende kritik af British Cycling og Team Sky, idet det viser sig, at Richard Freeman, som arbejdede for begge, har bestilt store mængder kortikoste­roider uden at føre kontrol med lager og forbrug. Freeman havde dagen inden meldt afbud til høringen på grund af sygdom.

1. MARTS 2017

Under høringen kommer det frem, at Richard Freeman ikke er i stand til at fremvise journaler, der kan dokumenter­e hans behandling af rytterne. Journalern­e befandt sig på en bærbar computer, som blev stjålet i 2014 på en ferie i Grækenland, hævder han.

5. MARTS 2017

UKAD afslører, at Richard Freeman i 2011 modtog en forsendels­e af testostero­n-plastre. Testostero­n er på listen over forbudte stoffer. Freeman arbejdede dengang for både British Cycling og Team Sky. Der var dog tale om en fejllevera­nce, og plastrene blev returneret, hævder den tidligere lægelige chef i British Cycling, Steve Peters.

20. APRIL 2017

British Cycling iværksætte­r en granskning af forbundets håndtering af medicin og dets lægelige behandling af ryttere. Undersøgel­sen foretages af eksterne efterforsk­ere.

15. NOV. 2017

UKAD offentligg­ør den afsluttend­e rapport om agenturets mere end et år lange granskning af påståede ulovlighed­er i britisk cykling. Ingen sager vil blive rejst mod hverken British Cycling, Team Sky eller Bradley Wiggins.

13. DEC. 2017

Det kommer frem, at Chris Froome under Vuelta a España, som han vandt, har afleveret en mistænkeli­g dopingprøv­e, idet indholdet af astmapræpa­ratet salbutamol er dobbelt så højt som tilladt.

14. FEB. 2018

Chris Froome sæsondebut­erer i det spanske etapeløb Ruta del Sol. Trods talrige opfordring­er fra konkurrent­er og kommentato­rer om at ‘lade sig suspendere’, vælger Froome at følge sit planlagte program, idet han nægter sig skyldig.

5. MARTS 2018

Parlaments­komiteen afleverer sin afsluttend­e rapport, som er en sønderlemm­ende kritik af Team Sky. Komiteen slår fast, at holdet har overskrede­t en etisk grænse ved uden lægelig begrundels­e at have ‘behandlet’ Bradley Wiggins med kortison, før han vandt Touren i 2012. Komiteen fastslår, at holdet har brugt kortison til præstation­sfremmende formål og ikke kun til forsvarlig, medicinsk behandling.

2. JUNI 2018

Uci-præsident David Lappartien­t erklærer, at Froome-sagen næppe bliver afgjort før Tour de France, og at det er usandsynli­gt, at noget vil ske i sagen, når først løbet er i gang. Froome har en uge tidligere vundet Giro d'italia efter et udbrud på 19. etape, hvor han kører 80 kilometer alene og tager den lyserøde førertrøje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark