Tour de France Magasinet

Lars Bak

38-årige LARS BAK har gennemført Tour de France syv gange, hvilket gør ham til en af de danskere, der har fuldført f lest ture på de franske landeveje. Tour-magasinet har talt med Lotto-soudal-rytteren om fortidens oplevelser og nutidens forventnin­ger.

- Tekst: Martin Davidsen

Lars Bak har efter sine syv deltagelse­r i Tour de France status af Grand Old Man blandt danskerne i Tour-feltet. Den erfarne hjælperytt­er fortæller her, hvorfor oplevelser­ne på den franske asfalt er de største i hans cykelliv.

Hvad gør Tour de France til noget specielt?

”Jeg debuterede selv først som 31-årig, og jeg kan huske, at jeg i årene inden altid blev spurgt af menigmand, om jeg havde været med i Tour de France. I mange menneskers øjne, er man først en rigtig sej cykelrytte­r, hvis man har kørt Tour de France. Man kan godt fortælle, at man har kørt Paris-roubaix eller Vuelta a España, men man bliver bare blåstemple­t hos menigmand, hvis man har kørt det her løb. Derfor drømmer alle om at køre det. Det er den tredjestør­ste sportsbegi­venhed i verden efter OL og VM i fodbold, og Lottos manager har engang fortalt, at 70-80 procent af deres sponsorate­r er baseret på Tour de France, fordi eksponerin­gen er så sindssyg. Det bliver vist i alle lande. Touren er bare årets højdepunkt. Det er i forbindels­e med Touren, at cykelspons­orerne kommer med det vildeste og nyeste grej. Stressnive­auet er helt anderledes i forhold til alle andre løb, for forventnin­gerne er meget høje. Hvis man gør to-tre gode ting i løbet af Tour de France, bliver det ganget op med ti, for det fylder bare mere, end hvis man laver ti gode ting under Giro d'italia. Gør man det godt i Touren, er man blandt verdens bedste cykelrytte­re, så der er gode muligheder for at eksponere sig selv.”

Hvordan er det at være en del af Touren?

”Det er benhårdt. Det er Giro d'italia også, men i Tour de France er cykelløbet bare vildt fra første kilometer. Positionsk­ampen begynder med det samme, og der er så meget stress på. Der er vanvittigt mange tilskuere, hvilket både gør det rigtig fedt og rigtig farligt. Der er så mange kameraer, og derfor vil sportsdire­ktørerne have, at man sidder forrest i feltet, så holdet bliver eksponeret så meget som muligt. Touren er anderledes på grund af stressnive­auet og de mange styrt, der er i løbet af den første uge. Nogle gange synes man, at en etape på papiret er let, men så er der måske sindssygt mange styrt, for der er næsten altid noget, der gør, at det alligevel bliver en megahård etape. Alle 200 ryttere, der stiller til start, har Tour de France som årets højdepunkt, så de kommer i den bedst mulige form og er topmotiver­ede. Derfor er alle gode. Der er ingen dårlige cykelrytte­re i Tour de France.”

Hvad er dit bedste minde fra Tour de France?

”Det er fra det første år, hvor jeg kørte Tour de France (2011, red.). På sidste etape blev jeg hentet med halvanden kilometer til mål på ChampsÉlys­ées. Vi vandt seks etaper i min første Tour, og det var fandeme fedt. Jeg kom med i et udbrud på sidste etape og sad med i lang tid, hvor jeg kørte væk til sidst. Det var en stor måde at slutte af på. Vi havde et godt hold, Cavendish var den bedste sprinter, og jeg blev selv nummer fire på en etape. Det var en god debut, og det var sgu stort at køre ind på Champs-élysées – også på æresrunden bagefter, hvor de danske fans råbte og hujede. Det gav gåsehud på armene, for det var virkelig fedt og en stor bedrift at nå til Paris og fuldføre Tour de France.”

Hvorfor er det gået så godt for dansk cykling i 2018?

”I løbet af de senere år har mange danske ungdomsryt­tere klaret sig rigtig godt til EM, VM og Junior World Cup, så det har været undervejs i et stykke tid. Vi har ventet på, at de unge ville slå igennem, og nu er der kommet en slags Bjarne Riis/rolf Sørensen-effekt, hvor der har været en stærk intern konkurrenc­e. Alle ryttere er spredt ud på alle mulige hold, og vi har

næsten en dansker på hvert andet World Tourhold. Det gør, at man skal steppe op, hvis man vil frem i hierarkiet. Kuldet med Mads Würtz, Mads Pedersen, Magnus Cort og Michael Valgren er nogle gode drenge. De er profession­elle, de ved, hvad de vil, og de har selvtillid. De gør det bare godt, og de motiverer hinanden, så der er mange, der har skabt gode resultater.”

Hvordan kommer danskerne til at klare sig i årets Tour?

”Vi må se, om Astana får fire danskere med, for alle fire har sindssygt meget at byde på. Touren er speciel, fordi hvert hold ofte har en eller to kaptajner, mens resten skal bakke dem hundrede procent op, hvorimod man i andre løb har mere løse roller. Valgren er vokset i Astanas hierarki, og han er blevet klasser bedre som rytter, så der er flere af de mellemstor­e etaper, hvor han vil have en stor chance for at vinde. Man skal vise, at man har klassen, men man skal også have lov til det, og så gælder det om at gribe chancen. Det tror jeg, at Valgren gør.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark