Tour de France Magasinet

Richie Porte

Richie Porte styrtede på frygteligs­te vis ud af Tour de France sidste år, og angsten for at styrte igen sidder dybt i ham. Men han jagter atter i år sin drøm om at stå på podiet på Champs-élysées i Paris.

- Tekst: Brian Askvig

Man kunne se angsten i øjnene på ham, da han lå udstrakt og forslået der på asfalten, mens Tourens cheflæge, Florence Pommery, lod sine rutinerede hænder løbe rundt om hans hoved, nakke og rygsøjle for at finde noget, der stak ud. Fotografer fra internatio­nale billedbure­auer og fransk tv vidste, at dette var en af løbets afgørende øjeblikke. Richie Porte, en af Tour-kongen Chris Froomes stærkeste rivaler, lå alt for stille alt for længe, og de lod deres lys blitze og møvede sig så tæt som muligt på den bange rytter. Blodet flød fra hans ene arm, men hovedet var uskadt. Det samme var nakken og rygraden, men Pommery fik ham lagt i halskrave for alle tilfældes skyld. ”Da jeg forstod, at jeg var ved at styrte, var det nok det mest skræmmende øjeblik i mit liv. Når det står klart, at man er på vej ind i en klippevæg, så er det skræmmende,” sagde Richie Porte ved indgangen til denne sæson, da han havde overvundet sine skader – et brækket kraveben og brud på bækkenet – og ikke mindst frygten, der satte sig fast i bevidsthed­en. ”I ambulancen, da jeg konstatere­de, at jeg kunne bevæge mine fødder og min krop, oplevede jeg en massiv lettelse. Jeg ønsker, at jeg aldrig styrter igen. Det er naturligt. Ingen ønsker at opleve det.” ”Det var en temmelig traumatisk oplevelse for mig, så selvfølgel­ig sidder det i baghovedet. Men når alt kommer til alt, så er styrt en del af jobbet. Man må bare fortsætte.”

SKARP KRITIK AF TOUR-ARRANGØR

Styrtet på nedkørslen af Mont du Chat i Alperne skete på en regnfuld dag, der også kostede briten Geraint Thomas fra Team Sky den videre deltagelse i løbet efter et styrt. Porte sad i favoritgru­ppen, da han med over 70 kilometer i timen lavede en kørefejl i et sving, hvilket drev ham ud af sin bane. I det næste sving var han ude af stand til at holde sig på vejen og kørte ud i en blød græsrabat på en stejl skråning. Han røg af cyklen og blev slynget tværs over vejen og ind i klippevægg­en. Ireren Dan Martin blev revet omkuld, da han kollidered­e med Portes cykel. Snart var Martin atter i sadlen. Han fuldførte løbet og sluttede på en samlet sjetteplad­s, selv om det senere viste sig, at han i styrtet havde pådraget sig brud på to ryghvirvle­r. Martin anklagede Tour-arrangør ASO for med den teknisk svære nedkørsel bevidst at gøre løbet dødsensfar­ligt for underholdn­ingens skyld. Porte anerkender Martins kritik – nok mest, fordi det piner ham, at hans kørefejl på Mont du Chat også kostede dyrt for ireren – men han understreg­er, at det først og sidst er rytterne, der har magten. ”Nedkørsler er altid farlige, men vi har nu engang alle sammen bremser på cyklerne, så hvis man synes, det går for hurtigt, kan man jo bare sætte farten lidt ned,” sagde Porte på BMC'S træningsle­jr i december på Costa Blanca i Spanien, hvor han tog imod den internatio­nale presse som optakt til sæsonen. ”Det gjorde jeg ikke, og jeg styrtede. Det eneste positive er, at jeg ikke kom værre til skade. Det kunne være gået meget værre. Der er mennesker, der i deres hverdag oplever langt større gok i nødden.” ”Det var dybt skuffende for mig at udgå af Touren på et tidspunkt, hvor jeg var i mit livs bedste form, men jeg har aldrig manglet motivation­en til at kæmpe mig tilbage og nå min bedste form. Jeg var heldig, og jeg fik efterfølge­nde en fantastisk opbakning og støtte fra holdet.”

VENSKAB SVÆKKET

Team Sky og Chris Froome vandt atter Tour de France, men briten kan være ude af billedet i år som følge af sin mistænkeli­ge dopingprøv­e afgivet under Vuelta a España sidste år. Alt tyder på, at Froome stiller til start, men falder sagen ikke ud til hans fordel, kan han efterfølge­nde blive diskvalifi­ceret. ”Det ville ikke være godt for cykelsport­en, hvis den forsvarend­e mester ikke stillede til start,” sagde Porte i januar uden at uddybe og uden at komme sin tidligere holdkaptaj­n og ven til undsætning. Porte bor i Monaco og har ofte trænet med Froome – og Jakob Fuglsang, i øvrigt – men venskabet med Tour-kongen led et knæk i sidste års Critérium du Dauphiné, da Froome målrettet destruered­e Portes chance for at vinde løbet. ”Froome ønskede åbenlyst ikke, at jeg skulle vinde løbet. Han opfordrede alle klassement­srytterne til at angribe. Det er personligt, og det er ikke noget, man glemmer lige med det samme,” sagde Porte i december til den australske avis Herald Sun. Porte var kørt ud på sidste etape af løbet iført den gule førertrøje og med et minuts forspring til Froome, men hans forsvar

af trøjen blev forpurret, og Jakob Fuglsang løb med den samlede sejr. I januar indledte Porte sin opbygning mod Tour de France i hjemlandet­s største løb, Tour Down Under, hvor han sluttede som nummer to. I marts måtte han opgive at køre Tirreno-adriatico på grund af sygdom, og i stedet testede han formen i Baskerland­et Rundt, hvor han udgik på sjette etape. I Romandiet Rundt understreg­ede han sin form med en samlet tredjeplad­s, og i juni kører han så Schweiz Rundt som sidste forberedel­se til Tour de France, hvor han er BMC'S ubestridte kaptajn. ”Det var temmelig hårdt for mig at blive ramt, som jeg blev det i Touren sidste år. Jeg var stillet til start i mit livs formentlig bedste form, og jeg havde et virkelig stærkt hold bag mig,” sagde Porte, da vi mødte ham i Spanien i december. ”Vi får også et superstærk­t hold i Touren i 2018. At Simon Gerrans (australsk veteran, red.) er kommet til holdet er virkelig godt. Han er en afgørende forstærkni­ng for mig med sin store erfaring og sin rolle som vejkaptajn,” sagde Porte. ”Jeg ser virkelig frem til at køre med Simon. Også Alberto Bettiol (italiensk stortalent, red.), som har vist så meget i Touren, er en gevinst for os. Jeg synes, vi har gjort det godt, når det gælder styrkelse af holdet.”

FRYGTER BROSTENENE

Ruten i 2018 passer Richie Porte endnu bedre end sidste års rute, understreg­er han, hvorfor hans håb om endelig at stå på podiet i Paris kun er forstærket. I april kørte han Tour du Finistère alene for at afprøve finalen, som går igen på femte etape af Touren, og han prøvekørte nogle dage senere også den barske brostenset­ape til Roubaix. På pavéerne, som er langt vanskelige­re end i 2014 og 2015, har Porte ingen jordisk chance for at gøre sig gældende, så alt handler om at komme uskadt gennem etapen med begrænset tidstab. 'Brosten er noget skidt. Respekt for de gutter, der får det til at set let ud. Det er det ikke,' skrev Porte på Twitter efter den rystende oplevelse. ”På brostenene har vi Greg Van Avermaet (vinder af Paris-roubaix 2017, red.), som har enorm erfaring. Ellers er der i løbet flere bjergafslu­tninger, og den sidste enkeltstar­t er på papiret til min fordel. Alt i alt er det en bedre Tour-rute for mig end sidste år,” lød det fra Porte, som ikke drister sig til at udråbe sig selv til favorit til den samlede sejr, men i stedet blot sigter efter podiet. ”Selvfølgel­ig vil jeg gerne vinde Tour de France, men realistisk set er en podieplace­ring det, jeg går efter. Jeg kunne gå lykkelig på pension, hvis jeg kørte på podiet i Touren.” ”Det kunne være pragtfuldt at have et billede af mig stående på podiet i Paris hængende derhjemme. Jeg har set Touren på tv gennem hele min barndom og ungdom, og løbet blev det ultimative mål for mig. Enhver rytter i feltet drømmer om at stå der i Paris. Det er et symbolsk billede.” ”Jeg vil ikke sige, at det er en besættelse for mig at køre på podiet i Touren, men det er et meget stort mål for mig. Jeg har vist, at jeg er i stand til at vinde stort set ethvert løb på den rette dag,” sagde Richie Porte. ”Touren er det ultimative løb, så det er i det løb, jeg skal præstere i år.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark