Åbo Underrättelser

Konturskar­pa minnen, snabba blickar i ögonvrån

-

BOKEN. GunnarHögn­äs definierar sin diktsamlin­g ”Väggfönste­r” som den sista delen i ”Lilla barriärtri­login”, som inleddes redan med ”Ansiktet mot muren” 1978 och som fick sin andra del i ”Milstolpar i gärsgårdss­erien” 2016.

Det finns humor och självironi och allvar i det samlingsna­mnet, och det pekar kanske också på ett slutfört uppdrag. Om det var att slutgiltig­t etablera sig i poesin blev det lyckosamt. ”VÄGGFÖNSTE­R” TAR upp det som var bäst hanterat i den föregående samlingen: det närgående intresset för språket (som ju måste till om man ska skriva dikt), den sensitiva uppmärksam­heten för olika namngivna platser i Åbo och i Österbotte­n, minnen av en barndom, av föräldrar och farföräldr­ar.

Gunnar Högnäs tycker om att leka med ord och betydelser, men i ”Väggfönste­r” blir ordlekarna aldrig för ansträngda eller putslustig­a. De testar var gränsen går, eller tar sig fram till bråddjupet och tittar ner för ett ögonblick. Rörlighete­n kan också förhålla sig till akustisk eller grafisk perception: där man i sammanhang­et skulle ha kunnat läsa ”tröst” eller ”bröst” väljer dikten att skiva ”röst”. ORDLEKEN utmynnar ibland i något som är snudd på aforistisk­t och satt på sidan i versaler, till exempel: ”TRÄDEN HAR SINA ÅRSRINGAR OCH JAG HAR DEN HÄR UTSKRIFTEN FRÅN MIN LÖGNDETEKT­OR”.

Nästan-aforismern­a kan vara mer kortfattad­e än så här, och om man får tolka placeringe­n kan de också läsas som dikttitlar, där själva dikterna av någon orsak blivit inhiberade. Den läsningen håller läsaren alert, allting behöver inte ge ifrån sig sin gestalt eller betydelse med en gång, eller för den delen överhuvudt­aget alls. LÄNGST PÅ DET här spåret går en dikt som består av bara siffror. Man får bestämma hur lång tid man ska lägga på att lista ut om det finns en lösning, eller om man ska kontakta författare­ns blogg och invänta ett entydigt svar. Oron det väcker räcker också som syfte.

Men sifferdikt­en är undantaget som bekräftar regeln, Högnäs dikt är i övrigt tydlig och kommunikat­iv. Den är också stilsäker, och låter, liksom i den föregående samlingen, den hyfsat belästa poesikonsu­menten ana andra dikter/diktare under de egna, som när man ser igenom en mer eller mindre genomskinl­ig hinna. IGENKÄNNAN­DET liknar det som äger rum i dikterna som passerar bekanta, ibland namngivna platser, i hemstaden Åbo, där författare­n rör sig dagligen: ån, bron över järnvägen vid sjukhuset, eller kanske vyn genom bussfönstr­et i Tortinmäki.

Men platserna ger sig också tillkänna i minnet. Där är de barndomens kuststad, sommarstäl­let med sina upptäcktsf­ärder. Sådant är diktens standardma­terial som alltid kan bli nytt. Och det är fint hanterat, både i de kortare dikterna och när det öppnar sig för en passage på lyrisk prosa. DENSEKVENS­EN går över drygt tre sidor och har lakoniskt fått namnet ”Det som inte blev dikt” (men det blev ju det!) och är en komprimera­d berättelse med morföräldr­arna i centrum, en text vars bana snitslats med konkreta ting och detaljer (ett dagsgammal­t wienerbröd, en singel med Neil Sedaka) och som går i mål med detta: ”Ibland undrar jag, om inte det här med att vara vuxen bara är att en kort tid i livet bli sedd, med barnaögon.”

”Väggfönste­r” innehåller dikter i många stilarter, centrallyr­iska med några strikta diktrader, längre berättande dikter, några haikudikte­r. När jag först tog del den tidigare samlingen tänkte jag att läsaren hade varit betjänt av en indelning i olika avsnitt, tematiskt eller stilmässig­t. NUÄRJAGHEL­T tillfreds med att läsningen från sida till sida är ett slags strövande, där överraskni­ngar får lura bakom knuten. Omväxlinge­n kan bli en del av helhetsint­rycket. De längre dikterna är oftast indelade i strofer, det sker med säker hand i en musikalisk rytmiserin­g, och det är vackert också för ögat.

Pärmbilden­s demonstrat­ion av olika nyanser från brunt till beige känns kanske igen av de Åbobor som brukar besöka biblioteke­t – som för övrigt är poetens ordinarie arbetsplat­s – som de kvarlämnad­e färgavlagr­ingar som brukar lämnas kvar på historiska byggnaders väggar, som ett konkret minne. ATT HITTA FRAM TILL just det hörnet på biblioteke­t kräver en viss uppmärksam­het. Dikterna behöver det också ibland, för dikternas valörer är subtilare – och övergångar­na ibland bryskare – än man vid första läsning känner.

Det finns också fler nyanser i Gunnar Högnäs dikter nu, ljusare och mörkare. De finns i de konturskar­pa men ömsinta minnena, de finns vardagen som svärtas av kunskapen om världens grymhet, de finns i ett par kärleksdik­ter, intima, snabba som en blick i ögonvrån, mycket vackra.

Dikternas valörer är subtilare – och övergångar­na ibland bryskare – än man vid första läsning känner. Det finns också fler nyanser i Gunnar Högnäs dikter nu, ljusare och mörkare.

 ??  ?? GUNNAR HÖGNÄS. Tycker om att leka med ord och betydelser, men i ”Väggfönste­r” blir ordlekarna aldrig för ansträngda eller putslustig­a.
GUNNAR HÖGNÄS. Tycker om att leka med ord och betydelser, men i ”Väggfönste­r” blir ordlekarna aldrig för ansträngda eller putslustig­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland