Åbo Underrättelser

Från handbollst­ränare till årets räddare

Stina Törnblom från S:t Karins får i dag priset som Egentliga Finlands räddare 2016.

- Johan Bergman

Utmärkelse­n årets frivilliga räddare i Egentliga Finland går i år till Stina Törnblom från S:t Karins. Det är den frivilliga räddningst­jänsten Vapepa som i dag delar ut utmärkelse­n i samband med södra Finlands Vapepaforu­m i Jyväskylä.

–Det känns alltid bra att få uppskattni­ng, men inte vet jag om det är något speciellt jag gjort, säger hon. STINATÖRNB­LOM har sedan länge varit en aktiv medlem av Egentliga Finlands frivilliga räddningst­jänst. Hon är också ordförande för Vapepas regionala avdelning och aktiv också inom föreningen för Egentliga Finlands räddningsh­undar och i Åbo sjöräddare.

– Jag behövde en hobby utöver handbollen, något med mindre tävling. Sen hade jag en ganska livlig hund som behövde sysselsätt­ning och jag ville göra någonting nyttigt.

Törnblom är för många av ÅU:s läsare bekant under namnet Stina Vane-Tempest. Hon var en framgångsr­ik handbollss­pelare och -tränare i många år. Som ung hade hon gått med i Röda Korsets första hjälpengru­pp i Virkby redan år 1968 och har också varit scout i drygt tio år. I scoutingen ingick också den frivilliga räddningst­jänsten.

Sedan 1996 har Törnblom varit aktiv inom räddningsh­undförenin­gen som utbildare, testare av räddningsh­undar och som ledare för larmgruppe­n. Hon har bland annat skolat fyra räddningsh­undar till larmnivå. IMÅNGAUPPD­RAG där den frivilliga räddningst­jänsten har letat efter en försvunnen person har hon varit ledare för spaningarn­a. Hon har aktivt arbetat för räddningsh­undsverksa­mheten och sjöräddnin­gen i Skärgårdsh­avet och på Åland. Hon har också varit aktiv inom den internatio­nella Finnish Rescue-styrkan. I dag utbildar hon sig till djurtränar­e.

– Jag har alltid var en människa som håller på med mycket. Man får göra tid för det man vill göra.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? AKTIV RÄDDARE. Efter handbollen blev den frivilliga räddningst­jänsten Stina Törnbloms främsta hobby.
FOTO: PRIVAT AKTIV RÄDDARE. Efter handbollen blev den frivilliga räddningst­jänsten Stina Törnbloms främsta hobby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland