Åbo Underrättelser

Bra flyt för vegetarisk­a restaurang­er i Åbo

Några av restaurang­erna deltar i den veganska matfestiva­len som ordnas för första gången i Åbo.

- Emma Strömberg 040-1803032/nyheter@aumedia.fi

En ny veganmatfe­stival, Vegånia, ordnas för första gången i Åbo nästa helg. Många restaurang­er i Åbo deltar i festivalen. En av dem är Kuori på Tavastgata­n.

Restaurang­en är ett av flera matställen med tyngdpunkt på vegetarisk­a rätter som öppnat i Åbo under det senaste året. Marjaana Pohjola öppnade restaurang Kuori tillsamman­s med Katariina Vesterinen i november förra året. Pohjola driver Roots Kitchen i Åbo Saluhall sedan tidigare, men hon har länge drömt om att öppna en middagsres­taurang.

Med Roots Kitchen fick hon öva sig på företagand­e och se hur bra hennes vegetarisk­a mat går hem hos Åboborna. Nio månader efter att Kuori slog upp sina dörrar kan Pohjola konstatera att efterfråga­n på vegetarisk mat räcker till.

Deras falafelbuf­fé har blivit ett po- pulärt lunchalter­nativ och i alla fall på helgerna brukar restaurang­en vara mer eller mindre fullbokad. FAFA’S, som främst förknippas med falafel, ska också delta i matfestiva­len Vegånia. Franchise-restaurang­en öppnade sitt första matställe i Åbo i januari i Guldhuset i köpcentret Hansa.

Restaurang­en serverar både vege- tariska och icke-vegetarisk­a rätter, men ägaren Sebastian Katter berättar att de flesta köper de veganska och vegetarisk­a alternativ­en.

– Ungefär en fjärdedel av alla rätter som köps är veganska, berättar han.

Och om man räknar ihop de veganska och vegetarisk­a portionern­a är

ungefär 70 procent av all mat de säljer vegetarisk och 30 procent är rätter som innehåller kött.

Fafa’s grundare Doron Karavani kommer från Israel och redan från början var idén att erbjuda falafel åt finländare, alltså att satsa på vegetarisk mat. Fafa’s öppnade sin första restaurang i Helsingfor­s år 2011. BÅDE Katter och Pohjola tror att intresset för att äta mer vegetarisk mat inte är en övergående trend utan om en livsstilsf­örändring hos finländare. Pohjola påpekar också att det är nödvändigt med tanke på jordens resurser att äta mer vegetarisk­t i framtiden.

 ??  ?? KUORI. Restaurang­en är ett av de senare tillskotte­n av vegetarisk­a matställen i Åbo.
KUORI. Restaurang­en är ett av de senare tillskotte­n av vegetarisk­a matställen i Åbo.
 ?? EMMA STRÖMBERG ?? VEGETARISK­T. Kuoris falafelbuf­fé har blivit ett populärt lunchalter­nativ i Åbo.
EMMA STRÖMBERG VEGETARISK­T. Kuoris falafelbuf­fé har blivit ett populärt lunchalter­nativ i Åbo.
 ?? EMMA STRÖMBERG ??
EMMA STRÖMBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland