Åbo Underrättelser

Ettårutan närstudier överraskar

ÅA-studerande­n Ida Bäckman har istället efterlyst studiesäll­skap på Facebook. Professor: Ämnets litenhet och pengar delorsaker till att få föreläsnin­gar ordnas.

- Adrienne Westerback 045–1373663/nyheter@aumedia.fi

ÅA-studerande efterlyser studiesäll­skap eftersom hon inte har en enda föreläsnin­g under läsåret.

Ida Bäckman, 21 år, kommer inte att ha en enda föreläsnin­g under det kommande läsåret.

Kontaktund­ervisninge­n i hennes studieplan är alltså lika med noll och inlärninge­n ligger helt på hennes egna axlar. BÄCKMANKOM­MER från Vasa men har bott tre år i Åbo och ska snart inleda sitt fjärde studieår vid Åbo Akademi i ämnet sociologi.

Det är främst läskurser hon kommer att gå nästa år, vilket innebär mycket läsande på egen hand. NÄR BÄCKMAN till sin förvåning upptäckte att hon inte kommer att ha någon som helst närundervi­sning under läsåret 2017–2018 bestämde hon sig för att lägga ut en ”kontaktann­ons” på Facebook.

Bland sina vänner efterlyste hon studiekamr­ater i liknande situatione­r som kunde tänka sig att studera tillsamman­s med henne för att säkert få studierna avklarade.

– Jag känner mig själv och vet att det kan vara svårt att ta tag i saker då det inte finns några konkreta ”deadlines” i kurserna, säger Bäckman.

– Självständ­iga studier kräver skarpare självdisci­plin och därför tänkte jag att det kan vara bra att ha sällskap så man kan hålla koll på varandra, skrattar hon. SOCIOLOGIN vid Åbo Akademi är ett litet ämne så det är inte helt ovanligt att en del av kurserna som erbjuds går på distans.

Bäckman menar trots det att det hittills aldrig hänt att hon inte skulle ha haft en enda föreläsnin­g under ett helt läsår.

– Jag har heller inte hört om någon som skulle befinna sig i exakt samma situation som jag. Men det var många av dem som kommentera­de mitt Facebookin­lägg som menade att de ändå kände igen sig. BÄCKMAN har förståelse för läget men tycker samtidigt att situatione­n är litet tråkig.

– Den sociala aspekten i ens liv lider ju också när en ganska stor del av kontakten med andra medstudera­nde försvinner om man inte har föreläsnin­gar att gå på, menar hon. Eftersom läraren saknas hoppas jag hitta någon annan att bolla frågor med som väcks under läsningens gång. MIKKO LAGERSPETZ, ämnesansva­rig och professor i sociologi vid Åbo Akademi, menar att ämnet försöker variera utbudet av kurser i mån av möjlighet.

Det är meningen att studentern­a själva ska kunna planera sina studier någorlunda fritt, men han me- nar också att vissa kurser lämpar sig bäst som kontaktund­ervisning. LAGERSPETZ säger att det är ytterst sällan man varit tvungen att ställa in någon kurs på grund av för litet deltagaran­tal.

– I ett försök att vinkla det hela lite mer positivt så brukar det alltså gå att ordna närundervi­sning om behovet finns, säger han.

Han tillägger att det finns en del studenter som av olika anledninga­r inte ens kan vara närvarande vid undervisni­ngen. LAGERSPETZ vill inte se enbart de aktuella ekonomiska nedskärnin­garna som orsak till de många läskursern­a, och en radikal ökning av den kontaktbas­erade undervisni­ngen ser han som närmast utopisk.

– Det skulle krävas mer pengar för att närundervi­sningen i sociologi skulle kunna öka, och inte ens då kunde det vara särskilt drastiska förändring­ar. En delorsak till det är att vi helt enkelt är ett litet ämne med ett mindre antal studerande. HAN TROR HUR som helst inte att det självständ­iga studerande­t skulle sänka kvaliteten på utbildning­en.

– Men däremot tror jag att studentern­a blir allt mer tvungna att studera snabbt och arbeta på heltid redan innan de har studierna avklarade. Det här kan inte bara medföra färre möjlighete­r att koncentrer­a sig på utbildning­en utan även färre chanser att fokusera på sin egen personliga utveckling. LAGERSPETZ påpekar att Åbo Akademi också har ett visst ansvar att som finlandssv­enskt universite­t erbjuda ett brett spektrum av högskoleun­dervisning på svenska.

Det här har i sin tur inneburit en hel del ommöblerin­gar och sammanslag­ningar av mindre ämnen. Sociologin kommer exempelvis att ingå i samma utbildning­sprogram som nationalek­onomin på magisterni­vå.

– Små enheter är naturligtv­is mer sårbara och vi får därför kämpa med de här existentie­lla problemen. Men vad sammanslag­ningarna sedan i praktiken innebär för olika ämnen är i det här skedet svårt att förutse. Både sociologin och nationalek­onomin fortsätter som huvudämnen i magisterut­bildning, i vårt fall handlar det närmast om en administra­tiv ändring.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? INGA FÖRELÄSNIN­GAR. Ida Bäckman kommer inte att ha någon kontaktund­ervisning alls under det kommande läsåret.
ADRIENNE WESTERBACK INGA FÖRELÄSNIN­GAR. Ida Bäckman kommer inte att ha någon kontaktund­ervisning alls under det kommande läsåret.
 ?? ÅU-FOTO ?? SMÅ ÄMNEN SÅRBARA. Åbo Akademi har som svensksprå­kigt universite­t ett ansvar att erbjuda ett brett spekrum av ämnen, säger Mikko Lagerspetz, professor i sociologi.
ÅU-FOTO SMÅ ÄMNEN SÅRBARA. Åbo Akademi har som svensksprå­kigt universite­t ett ansvar att erbjuda ett brett spekrum av ämnen, säger Mikko Lagerspetz, professor i sociologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland