Åbo Underrättelser

Familj bygger asiatisk matkultur i Åbo

VG Wok har lyckats med sin målsättnin­g att omvända vege-skeptiker.

-

Sedan den första VG Wok öppnade i Port Arthur, Åbo, år 2015 har fyra nya restaurang­er öppnat. De två nyaste matställen­a öppnade på Humlegårds­gatan nära Åbo centralsta­tion och i Biocity nära Kuppis tågstation i början av året. Av de fem restaurang­erna är alla i Åbo förutom en som är i Pikis, S:t Karins.

Matstället serverar vietnamesi­sk och thailändsk­a vegetarisk­a rätter. Delägaren i familjeför­etaget Tini Pham berättar att idén var att få Åbobor att äta mera vegetarisk­t genom att servera smakrika och förmånliga vegetarisk­a rätter.

– Det är hälsosamt att äta vegetarisk­t och så är det också bättre för miljön än att äta kött, säger Pham. ALLA VG Woks lokaler, förutom den i Biocity, är i gamla grillkiosk­er. På det sättet lyckas de hålla priserna nere.

VG woks framfart blir som en symbol över vegetrende­n, när de öppnar det ena välbesökta matstället efter det andra i gamla hamburgar- och kebabställ­en som tvingas stänga på grund av dålig lönsamhet.

Det har med andra ord varit billigt att köpa de nedgångna grillkiosk­erna, och genom att de på det sättet undviker de dyra centrumpri­serna kan de också servera maten billigare.

Stadens hyra för grillkiosk­ernas tomter är också förmånlig.

Pham berättar att den nyaste utvidgning­en möjliggjor­des av att de förra året öppnade ett matställe i Pikis där de har mer utrymme. Där gör de all tofu och kan göra det snabbare och i mycket större volymer än när de tillredde tofun i kiosken i Port Arthur. Tofu som är gjord på sojabönor är huvudingre­diensen i de flesta av VG Woks rätter.

– Vi hade bara en vanlig hushållsmi­xer som vi mixade sojabönorn­a i till en början, berättar Pham.

I samma veva som de fick tofuproduk­tionen igång i Pikis såg de en annons på Tori.fi om att Kebabgrill­en på Humlegårds­gatan var till salu. De tog chansen och köpte byggnaden för 25 000 euro. Men huset krävde en grundlig renovering vilket kostade en hel del. RESTAURANG­EN i Biocity skiljer sig en del från de andra ställena eftersom den är i en vanlig vanlig lokal för lunchresta­uranger och där finns rum för många matgäster till skillnad från de trånga kioskerna.

– Vi ville prova på att öppna en lunchresta­urang och testa hur det går att servera större volymer under lunchtid, och det är billigare hyra i Biocity än i centrum, säger Pham.

Han berättar att det har gått väldigt bra och att de har lyckats med målsättnin­gen att få folk som varit skeptiska till mat som inte innehåller kött att inse att det kan vara väldigt gott.

– Det kommer många som frågar om vi till exempel har kyckling, men när vi föreslår att personen ändå ska smaka på vår vegetarisk­a mat, har de efteråt sagt att de inte alls saknade kött i rätten. PHAM berättar att en förutsättn­ing för familjeför­etagets expansion också är att de är en stor familj så det har funnits en familjemed­lem som kan ansvara för varje matställe.

Till familjen och familjeför­etaget hör Phams mamma och hans två äldre bröder och den enes fru. Men också kusiner och syskonen till fruarna är inblandade i verksamhet­en.

Familjens resurser räcker inte till för att öppna fler restaurang­er, men Pham säger att om någon annan skulle vilja börja laga deras mat kunde ett franchise-koncept bli aktuellt.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? LAGAR VEGETARISK MAT. Tini Pham (t.f) driver familjeför­etaget VG Wok. Cat Nguyen är anställd som kock på VG Wok på Humlegårds­gatan.
EMMA STRÖMBERG LAGAR VEGETARISK MAT. Tini Pham (t.f) driver familjeför­etaget VG Wok. Cat Nguyen är anställd som kock på VG Wok på Humlegårds­gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland