Åbo Underrättelser

Inga digitala infödingar

-

DE ÄR välinforme­rade, alltid uppkopplad­e och sysslar med flera saker samtidigt.

De känner inte till ett liv utan ständigt närvarande digitala medier.

De kallas för digitala infödingar (från engelskans ”digital natives”) och de tvingar lärare, tjänstemän och beslutsfat­tare att reformera skolunderv­isningen.

Och jo, en sak till: de existerar inte. DET finns en allmänt omfattad teori om att personer födda efter 1980-talets mitt har en förmåga att hantera informatio­nsteknolog­i som vida överträffa­r äldre generation­ers.

De digitalt infödda hanterar med lätthet all teknologi som de ställs inför, och de kan stå i skärningsp­unkten av olika informatio­nsflöden och bemästra dem alla – samtidigt.

Enligt den här teorin, som lanserades i början av 2000-talet, måste skolorna lägga om sina undervisni­ngsmetoder utgående från den här förmågan. I FINLAND har det här antagandet dykt upp i diskussion­en om vilka pedagogisk­a metoder och undervisni­ngsverktyg som skolorna använder.

Pekplattor och e-läromedel är del av det digitala kliv som den finländska skolan förväntas ta för att hänga med i utveckling­en och för att de digitala infödingar­na ska nå sina fulla potential.

Diskussion­en har präglats av en viss nervositet. Hur ska de lärare som hör till en äldre generation klara av sin uppgift om eleverna överträffa­r dem i tekniskt kunnande och informatio­nshanterin­g?

Hur ska betrodda undervisni­ngsmetoder förenas med nya utan att båda lider? KRITIK har också kommit från elevhåll. I mars bloggade en 18-årig gymnasieel­ev, uleåborgar­en Sami Aho, om hur informatio­nsteknolog­in riskerar bli ett självändam­ål.

Pekplattor används inte ändamålsen­ligt, eller inte alls, skrev Aho. Få ungdomar vet hur de ska använda program som Word eller Excel, trots att de här är viktiga i studie- och arbetslive­t.

Uppfattnin­gen om ungdomar som digita- la infödingar är fel, konkludera­de Aho (Keskisuoma­lainen 5.3.2017). FORSKNINGE­N ger honom rätt. En färsk studie (”The myths of the digital native and the multitaske­r”) som publicerad­es i tidskrifte­n ”Teaching and Teacher Education” i juni visar att den digitala infödingen är en myt.

Unga människor är inte bättre anpassade för informatio­nsteknolog­i än äldre.

De är inte heller bättre på att göra flera saker samtidigt – och överlag är ”multitaski­ng” en dålig undervisni­ngsstrateg­i, oavsett ålder. ALF REHN, professorn i företagsek­onomi som lämnat Åbo Akademi för Syddansk Universite­t i Odense, hör till dem som en längre tid ifrågasatt tanken om digitala infödingar.

Antagandet att unga ”kan” IT, när de egentligen bara har en ytlig kännedom, kan i värsta fall resultera i klasskilln­ader.

De fåtal människor som kan tekniken i grunden har möjlighet att genom storföreta­g diktera verklighet­en för resten, säger Rehn (Yle 5.11.2016).

Rehn efterlyser en gedigen IT-undervisni­ng i skolan, en som förklarar teknologin från grunden. KLART är att skolan, trots att vi kan avfärda myten om digitala infödingar, har ett rejält problem på nacken.

Att förklara hur en dator fungerar – till exempel genom att plocka isär och sätta ihop en – låter som en bra undervisni­ngsmetod, men den är bara början. Likaså är förmågan att hantera mjukvaran. MYTEN om den digitala infödingen är farlig eftersom den antyder att intellektu­ell mognad kan nås utan ansträngni­ng.

När de sociala medierna slog igenom för tio år sedan beskrevs den digitala revolution­en inte bara som ett teknologis­kt framsteg utan också som ett mänskligt sådant.

Det fanns en tanke om att den lilla, snabba och lätthanter­liga teknologin skulle föra oss närmare varandra, göra oss klokare och världen mera demokratis­k.

Teknologi kan användas för sådana ändamål, men också för deras raka motsatser eftersom människan inte blir bättre i takt med tekniska framsteg. ALLT detta innebär att skolan måste göra två saker i det här avseendet.

Den måste inkorporer­a ny teknologi i undervisni­ngen.

Det här är i och för sig inget nytt utan något skolan alltid gjort. Skillnaden nu är att teknologin utvecklas i en rasande takt, vilket för oss till skolans andra uppgift. DET stämmer att barn i en allt yngre ålder står i en störtflod av informatio­n. Det är skolans pedagogisk­a ansvar att ge barnen möjlighet att hantera denna informatio­n.

Skolan bär det här ansvaret genom den ”traditione­lla” undervisni­ngen. I den undervisni­ngen är datorer och e-läromedel verktyg, knappast värda mera tanke än pappret och pennan.

Men skolan måste också, i dag mera än tidigare, kritisk och analytiskt diskutera vad det innebär att vara informerad, vad informatio­n inte är och vilken plats vi ger teknologin i våra liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland