Åbo Underrättelser

Bristerna i asylsökand­enas rättsskydd måste åtgärdas

- Riksdagsle­damot, VF

I lördags publicerad­e Helsingin Sanomat en utredning om hur de ändringar som regeringen genomfört i rättshjälp­ssystemet påverkat asylsökand­es rättsskydd. Slutsatser­na är verkligen oroväckand­e, och regeringen bör snabbt skrida till verket genom en utvärderin­g av de följder de nya reglerna fått. PROBLEMET med de skärpninga­r som regeringen Sipilä gjort i asylpoliti­ken är att man måste ta i beaktande en mängd olika enskilda beslut för att kunna få en helhetsupp­fattning om hur stor kursändrin­gen varit.

Asyllagsti­ftningen har skärpts, genom att familjeåte­rförening gjordes svårare och genom avskaffand­et av en hel skyddskate­gori. Migrations­verket har skärpt sin egen linje genom landsklass­ificeringa­r som inte tillräckli­gt tar i beaktande det oroliga läget i Afghanista­n och Irak. MIGRATIONS­VERKET skärpta linje beror även på att “intern flykt” tilllämpas på ett sätt som i praktiken lett till att non-refoulemen­tprincipen långsamt urholkas. Enligt den får asylsökand­e inte skickas tillbaka till länder där de riskerar att bli utsatta för tortyr eller livsfara.

Migrations­verket kringgår dock denna regel genom att skicka tillbaka personer till andra delar av länderna. I praktiken leder detta till exempel till att afghanska asylsökand­e, som är födda i Iran och aldrig ens besökt Afghanista­n, ändå blir skickade dit med hänvis- ning till ”intern flykt”. UTÖVER DETTA har det även gjorts ändringar i rättshjälp­ssystemet, som trädde i kraft i september i fjol. Rättshjälp­en i det första skedet av asylproces­sen har koncentrer­ats till de offentliga rättshjälp­sbyråerna. Det innebär att alla de erfarna jurister och organisati­oner som länge arbetat med asylfall i praktiken exkluderad­es från rättshjälp­systemet i ansöknings­skedet, och ansvaret koncentrer­ades till rättshjälp­sbyråerna, som inte har erfarenhet av arbete med asylfall.

Samtidigt ändrades reglerna så att det rättsbiträ­de som erbjuder rättshjälp endast kan närvara vid intervjuer som Migrations­verket gör av “särskilt vägande skäl”. YTTERLIGAR­E en ändring som gjordes var att reglerna för den ekonomiska ersättning som rättsbiträ­dena får ändrades. Då den tidigare varit baserad på antalet timmar arbete som läggs ner, tog man nu i bruk en klumpsumma som ersättning. I praktiken innebär det att rättsbiträ­dena får en ersättning på 800 euro per fall, oberoende om arbetet tagit 2, 20 eller 50 timmar arbete.

Såväl de asylsökand­e som expertorga­nisationer varnar nu för att dessa reformer lett till att de asylsökand­es rättsskydd inte förverklig­as. Advokatför­bundets ordförande anser att försämring­arna i rättshjälp­ssystemet är en orsak till att en tredjedel av asylbeslut­en i år ändrats i domstolen. Andelen är för stor för en rättsstat som Finland. TJÄNSTEMÄN­NEN har under denna regeringsp­eriod hela tiden besvarat kritiken mot regeringen­s asylpoliti­k med att säga att man ”endast följer lagen”. Om rättshjälp­ssystemet har stora brister innebär det att denna princip inte förverklig­as.

Om en asylansöka­n är bristfälli­gt gjord, har inte Migrations­verket möjlighet att fatta beslut baserat på all den informatio­n som har betydelse för den asylsökand­es fall. Om ett negativt beslut överklagas men överklagan är bristfälli­gt gjord, har inte domstolsvä­sendet möjlighet att fatta ett beslut som baserat sig på all den informatio­n som är relevant för den asylsökand­es fall.

Hela principen om att man ska kunna lita på att rättsproce­sserna fungerar som de bör i en rättsstat som Finland smulas sönder om rättsproce­ssen har stora brister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland