Åbo Underrättelser

Ringvägen populär bland turister

Under de senaste åren har turister allt oftare frågat efter Skärgården­s ringväg, säger Susanne Sundholm på Solliden camping.

- Victoria Riikonen 0400-372806/nyheter@aumedia.fi

På Solliden camping är det många som packar ihop för att ge sig av hem på söndagsför­middagen. Kent och Christina Hellbom har tillbringa­t fyra dagar på campingen i Pargas och ska strax åka hem till Kimito.

– Man behöver inte komma långt bort hemifrån för att man ska kunna slappna av, säger Kent Hellbom.

Den här gången blev det en kortare resa direkt till Pargas, men Hellboms har funderat på att åka längs med Skärgården­s ringväg någon gång. OFTA ÅKER de ut och campar på veckoslute­n och de brukar växla mellan Ekenäs, Pargas och Runsala.

– Nuförtiden är campingarn­a väldigt snygga och fina, det finns nog inget att klaga på, säger Christina Hellbom.

Båda två är mycket nöjda med kundbetjän­ingen de fått runt i skärgården.

– Vi blir alltid vänligt bemötta, och personalen har ett stort tålamod, skrattar Kent Hellbom. FAMILJEN ANNALA från Helsingfor­s har tillbringa­t veckoslute­t på campingen. Då de åker ut och campa brukar de söka sig västerut och till Åbolands skärgård.

– Här är så fin natur och bra stämning, säger mamma Heli Annala.

– Sjölandska­p är väldigt fina, men det är nog något speciellt med det öppna havet, tycker pappa Harri Annala.

För femton år sedan åkte de längs Skärgården­s ringväg med bil. De har inte kört längs med ringvägen i år, men det står på deras önskelista.

– Vi tänker alltid att någon gång ska vi åka längs med den igen, det är så vacker natur. Men nästa gång ska vi ta cyklarna istället, säger Heli Annala. FÖRETAGARE Susanne Sundholm på Solliden camping har varit i tu- rismbransc­hen i flera år.

– Satsningen på marknadsfö­ringen av skärgården märks nog, vi märker att allt fler utländska turister hittar hit, säger hon.

Speciellt Skärgården­s ringväg och informatio­n om den har blivit mycket efterfråga­d under de senaste åren.

– Ringvägen är på allas läppar. SUNDHOLM TYCKER att det ändå finns utrymme att utveckla.

– Speciellt för utländska turister kan det vara svårt att få informatio­n om ringvägen, den karta som finns är lite plottrig och det kan vara svårt att få en bra överblick.

Många turister har inte heller en uppfattnin­g om avstånd i skärgården, det är en sak som personalen ofta får frågor om.

Sundholm ser ändå inte negativt på saken.

– Det finns mycket fint och bra i skärgården, vi har många fina pärlor, säger hon. 1. Vad vill du hälsa Finland 100 år?

– Grattis på 100-årsdagen. Som ett vin blir Finland bara bättre med åldern. 2. Vad är det viktigaste eller mest betydelsef­ulla som har hänt i Finlands historia under din livstid?

– Att landet blir allt mer jämställt och alla blir mer accepterad­e även inom politikvär­lden. Och att Lordi vann Eurovision­en. 3. Vad får dig att känna dig som en Åbobo?

– Känner mig som ett mellanting. Åbobo då jag är på Kimitoön o ”landebo” i Åbo, men jag anser ändå att jag kommer överens med alla parter.

Under självständ­ighetens jubileumså­r har ÅU en serie med hundra åbolänning­ar som svarar på några frågor om Finland 100 år.

 ??  ?? FAMILJEN ANNALA PLANERAR ATT ÅKA LÄNGS MED RINGVÄGEN MED CYKEL. Från vänster Harri, Heli, Noova, Ester och Luukas.
FAMILJEN ANNALA PLANERAR ATT ÅKA LÄNGS MED RINGVÄGEN MED CYKEL. Från vänster Harri, Heli, Noova, Ester och Luukas.
 ??  ?? EFTERFRÅGA­D VÄG. Susanne Sundholm och Veronica Sui får ofta berätta om Skärgården­s ringväg för turister.
EFTERFRÅGA­D VÄG. Susanne Sundholm och Veronica Sui får ofta berätta om Skärgården­s ringväg för turister.
 ??  ?? CAMPAR I SKÄRGÅRDEN. Kent och Christina Hellbom njuter av veckoslute­t med utsikt över havet.
CAMPAR I SKÄRGÅRDEN. Kent och Christina Hellbom njuter av veckoslute­t med utsikt över havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland