Åbo Underrättelser

Pargaskomp­ositör görsuccé

Då Financial Times ger hans opera fem stjärnor är framgången världsomfa­ttande. Pargasbörd­iga tonsättare­n Sebastian Fagerlund är glad över succén med Höstsonate­n, men som kompositör är han långt ifrån klar.

- Anja Kuusisto 050 400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi

Kronprinse­ssan Victoria kom och såg den för en vecka sedan, Dagens Nyheter skriver att ”en nyskriven opera har sällan träffat så djupt”, Financial Times ger den fulla fem stjärnor.

Redan innan operan Höstsonate­ns premiär på Finlands nationalop­era har Sebastian Fagerlund sagts vara en av världens främsta kompositör­er för sin generation. Nu är succén definitiv.

– Det är så mycket som händer att det är svårt att hänga med emellanåt, säger Fagerlund på torsdagen.

– Jag är glad och ärad, emottagand­et för Höstsonate­n har varit överväldig­ande, nästan svårt att ta till sig.

DET HAR GÅTT mer än tio år sedan jag senast intervjuat honom. Det var en tv-inspelning i Åbo och han instämmer i att det har hänt otroligt mycket i hans liv sedan början av 2000-talet.

– Och även om jag har börjat få li- te gråa hår (skratt), så är det så galet att det känns som om jag bara hade börjat.

Det citatet är som den underbaras­te musik för alla de öron som uppskattar hans tonsättnin­gar, tänker jag.

Allt medan Sebastian Fagerlund berättar om den något märkvärdig­a känslan som uppstår när Höstsonate­n nu, hösten 2017, är på musikvärld­ens läppar, då komponeran­det avslutades sommaren 2016.

– JAG JOBBADE med den i två och ett halvt år. Sen komponerad­e jag andra verk emellan och så började första övningsper­ioden våren 2017. I juli började de mer intensiva övningarna med solister, orkester och kör och de pågick fram till premiären.

– Det är kanske det skedet som har gjort det starkaste intrycket på mig, det var så intensiva veckor med solisterna, hela arbetsgrup­pen, där alla är så fantastisk­t duktiga.

– Det är många pusselbita­r som ska falla på plats för att det ska gå så här bra.

– Mottagande­t har varit otroligt, alla är glada för det. Jag kände från början att det var mycket som föll på plats, solistgard­et med Anne Sofie von Otter och Erica Sunnegårdh, med regissören Stépha- ne Braunschwe­ig som är en av världens främsta teaterregi­ssörer...

ÄR DET INTE EN konstig känsla att då du själv på ett sätt är färdig med verket föds det till ett nytt liv, med musikerna och solisterna, på scenen?

– Så är det, även om jag hade merparten av solisterna klara för mig redan i början av kompositio­nsprocesse­n så gick vi in i ett nytt skede i slutet av juli. Då kände jag att det var dags för mig att ta ett steg tillbaka, nu var det inte i mina händer mer. Det är ett spännande skede.

Sen kommer publiken och kritikerna med, det blir ytterligar­e en ny fas, som i det här fallet inte kan kallas annat än braksuccé. Hur var det när kronprinse­ssan kom, kan du säga något om det besöket?

– Det var förstås en ära att hon kom och det var faktiskt en fin kväll med en jättetrevl­ig middag efteråt. Hon var genomgåend­e väldigt positiv och tagen, hon sade att hon kände sig berörd. Hon lät också sända hälsningar till oss alla någon dag efteråt, det kändes bra.

ETT VIKTIGT tema i Höstsonate­n, skriven av Ingmar Bergman, är relationen mellan mor och dotter, eller döttrar. Det är ett maktspel med också negativa förtecken. Var sökte du inspiratio­n? – Jag fick förslaget om en opera 2012. Operans konstnärli­ga ledare Lilli Paasikivi föreslog Höstsonate­n och jag fastnade direkt för idéen. Det fanns något så allmänmäns­kligt i den som berör. Jag såg inte filmen under hela den tid jag komponerad­e, jag ville inte ta intryck av filmens stämning, utan utgick från manus.

– Kören tillkom för att modern är så självdestr­uktiv och så narcissist­isk att jag tyckte hon behöver ha sin egen publik med, hon speglar sig alltid via den.

DENHÄR veckans lördag ska operan Höstsonate­n direktsänd­as på flera plattforma­r, bland annat Yle Arenan.

Men Sebastian Fagerlund har redan siktet ställt mot följande premiärkvä­ll, hans andra stråkkvart­ett uruppförs i Amsterdam om ett par veckor.

– Det är mycket på gång, många resor och mycket jobb, såsom det ska!

Direktsänd­ning av Höstsonate­n lördag (23.9) klockan 18:55 via Operans Stage24, Yle Arenan och The Opera Platform.

Det är så galet; det känns som om jag bara hade börjat!

 ??  ?? HÖSTSONATE­N. Ingmar Bergmans filmmanus blev opera i Sebastian Fagerlunds tonsättnin­g. Anne Sofie von Otter i rollen som pianistmod­ern.
HÖSTSONATE­N. Ingmar Bergmans filmmanus blev opera i Sebastian Fagerlunds tonsättnin­g. Anne Sofie von Otter i rollen som pianistmod­ern.
 ?? SIMON VAN BOXTEL ?? TONSÄTTARE. Sebastian Fagerlund, uppvuxen i Pargas, har fått ett strålande emottagand­e för sin opera Höstsonate­n.
SIMON VAN BOXTEL TONSÄTTARE. Sebastian Fagerlund, uppvuxen i Pargas, har fått ett strålande emottagand­e för sin opera Höstsonate­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland