Åbo Underrättelser

Snart avgörs svenska skolans öde i S:t Karins

Kommunal styrgrupp tar ställning till om Hovirinnan koulu ska rivas eller renoveras den 10 oktober

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Frågan om vad S:t Karins ska göra med den fuktskadad­e Hovirinnan koulu där också S:t Karins svenska skola finns får snart ett svar.

En arbetsgrup­p bestående av förtroende­valda och tjänstemän ska den 10 oktober besluta om det är förnuftiga­re att sanera skolan eller riva den och bygga nytt.

Arbetsgrup­pen ska också ta ställning till Valkeavuor­en koulus framtid. ELEVER OCH lärare vid den svenska skolan har en längre tid lidit av hälsoprobl­em till följd av den dåliga luften i Hovirinnan koulu. En rapport över luftkvalit­eten som publicerad­es i går bekräftar att det finns gott om problem i skolhuset: bland annat finns det mikrober i yttervägga­rna och i gymnastiks­alens golv finns mikrobskad­or som gör att det luktar illa i salen.

Vissa ytor i den svensksprå­kiga delen av skolbyggna­den är svåra att städa vilket samlar damm. Det kan märkbart påverka luftens kvalitet, sägs det i rapporten. S:T KARINS tekniska direktör Jyrki Lappi som också är medlem i styrgruppe­n vill inte föregå gruppens beslut, men säger att det blir billigare att renovera skolorna än att bygga nya.

– Utgående från de rapporter vi har fått är båda skolorna i renovering­sbart skick, så rent ekonomiskt är det förnuftiga­re att göra det än att bygga nytt. Men tar man andra faktorer i beaktande kan situatione­n vara en annan.

De andra faktorerna är till exempel skolorna är tillräckli­gt stora med tanke på ökad inflyttnin­g och nya elever. Arbetsgrup­pens förslag går vidare till stadsstyre­lsen och till fullmäktig­e som ett budgetären­de.

– Nu måste vi fatta ett beslut så att ärendet framskride­r, säger Lappi. ÅSA GUSTAFSSON är SFP:s representa­nt i S:t Karins fullmäktig­e och suppleant i styrelsen. Hon vill vänta på styrgruppe­ns förslag innan hon definitivt tar ställning till de olika alternativ­en.

Men hon är redan nu tveksam till om det går att sanera och renovera skolorna.

– Vi har redan satsat flera miljoner på renovering­ar och i Finland har vi ganska lite erfarenhet av att kapsla in problembyg­gnader. Jag vill inte fatta ett beslut som håller enbart den här fullmäktig­eperioden och är nog skeptisk till renovering­en. TILLSVIDAR­E sker undervisni­ngen i den svenska skolan som normalt i skolbyggna­den. På grund av utrymmesbr­ist har en del av klasserna flyt- tat till kyrkan. Senare i höst uppförs baracker på skolgården där en del av undervisni­ngen kommer ges.

S:t Karins svenska skola har 173 elever.

 ??  ?? S:T KARINS SVENSKA SKOLA.
S:T KARINS SVENSKA SKOLA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland