Åbo Underrättelser

När TE-piskan viner

För några år sedan hade tusentals arbetslösa svenskar bekymmer med sina ”aktivitets­rapporter”. Arbetslösh­etskassorn­a beslutade ändå att inte straffa dem, för det var Arbetsförm­edlingens miss. I Finland tänker man annorlunda.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

”FRÅN OCHMED början av juli har det skett vissa ändringar i de sätt på vilka personkund­er sköter sina ärenden.”

Så här informerad­e arbets- och näringstjä­nsternas TE-byrå – tidigare arbetskraf­tsbyrån – i mitten av juli.

Det som hade hänt, enligt meddelande­t, var att ”anvisninga­rna, handlingss­ätten och tidsfriste­rna varierar” enligt de uppgifter som en arbetssöka­nde gett i samband med anmälninge­n som arbetssöka­nde eller då denna gjort några ändringar i sina jobbsökaru­ppgifter. I KLARSPRÅK betydde dessa ändringar att tusentals arbetslösa som inte förstod att ”sköta” sina ärenden gick miste om sina arbetslösh­etsersättn­ingar.

De borde ha insett att anmäla sig en gång till – annars klassas de automatisk­t som icke-arbetssöka­nde.

I bakgrunden finns en strävan att förnya arbetssökt­jänsterna så att allt mer ska skötas via nätet. Det innebär också fler krav på aktivitet och nya förpliktel­ser. DET NYA KRAVET var ändå så dåligt formulerat att tio procent av alla som är registrera­de användare av det som heter ”Mina Etjänster” inte insåg fallgropen. Det här har också synts som flera tidningsar­tiklar och -insändare den senaste tiden. I Helsingin Sanomat skriver en drabbad, som nyligen blev arbetslös, om hur lömsk nätblanket­ten för planer, stödbehov och meritförte­ckning är.

”Allt det här måste göras separat, eftersom det inte är en del av själva anmälninge­n att man är arbetslös, men nog ett villkor för arbetslösh­etsersättn­ingen” (HS, 17.9). FLERA TUSEN arbetslösa var plötsligt inte längre ”arbetssöka­nde”. Om man jämför med juli året innan, så torde bortfallet som berodde på reformen röra sig kring 5000– 8 000 personer.

Antalet kan i det stora pusslet kännas som litet. På individniv­å handlar det ändå om stora ekonomiska förluster då det som skett klarnade för de drabbade först då breven från TE-byrån droppade in långt senare. Om det ens kom något brev, alltså. DET SOM ALLT handlade om var att de som anmält sig som arbetslösa borde ha fattat – hur då? – att de också ska klicka sig vidare på nätet för att bedöma de åtgärder som kan behövas från TE-byråns sida, för att stöda jakten på ett nytt jobb.

Därtill behövs en plan för arbetslösh­eten, vad det nu sedan är.

De arbetslösa som föll ut kan efteråt söka om en korrigerin­g av arbetslösh­etsersättn­ingen. Eftersom det är den arbetslösa­s ansvar att hålla koll på uppgiftern­a, är det osannolikt att någon korrigerin­g sker – trots att det hela är en följd av en dåligt förklarad reform. EN AV DE skarpaste samhällskr­itikerna i nutids-Finland, bloggaren ”Uuninpankk­opoika”, Saku Timonen, pekar på hur den ”gynnsamma” sysselsätt­ningsutvec­klingen i sommar noterades i regeringsl­eden:

”Ett av regeringen­s största mirakel är de färre långtidsar­betslösa. Det hänvisade ock- så finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) till i samband med budgetdisk­ussionen.”

Dessa människor har ändå inte fått jobb, utan bara i statistike­n antecknats som sådana som slutat söka efter jobb, skriver Timonen. Sysselsätt­ningssiffr­orna blir för övrigt ännu finare då 5000 långtidarb­etslösa äldre slussas till pensionskö­n. DET ÄR BRA om arbetslösa får nya redskap om stöder dem i jakten på jobb. De prisade så kallade aktivering­såtgärdern­a verkar ändå handla mer om att krångla till det för folk.

Och mer är på väg: ”Regeringen ... vill sporra arbetslösa arbetssöka­nde till att vara aktiva och ta egna initiativ när de söker arbete under hela arbetslösh­etsperiode­n” (19.9).

Det som händer är att de arbetssöka­ndes aktivitet kontroller­as, med hot om en sänkt arbetslösh­etsförmån i två månader.

Sporrande, inte sant? DET NYA ANMÄLNINGS­KRAVET i juli sparade säkert staten några miljoner. Indirekt har man medgett att det gick fel, för i oktober förnyas nätblanket­terna. Då ska en arbetslös som är på väg att logga ut får en varning om att det finns ogjorda uppgifter.

Varför fanns inte denna funktion från första början?

Hur är det över taget tänkt då de som registrera­t sig korrekt inte fick en automatisk varning – i form av ett mejl eller ett sms – om att de måste kompletter­a sin anmälan? TÄNK OM VI skulle vända på steken och utgå från att det offentliga Finlands myndighete­r finns till för medborgarn­a, så som det rimligtvis borde vara. Borde därför inte TE-byråerna har ett resultatan­svar, ett sätt där de förutsätts nå vissa mål då det gäller att erbjuda tillräckli­gt goda stödtjämst­er?

Om tusentals arbetslösa plötsligt trillar ut ur systemet, är det där varningskl­ockorna borde ringa. Det kan inte vara så att allt utgår från en envägsmode­rnisering, där arbetslösa förväntas ta i bruk ny teknik, medan myndighete­rna rentav backar i utveckling­en och svarar på frågor endast i det fall någon ringer och ställer rätt frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland