Åbo Underrättelser

Mentala kartor

-

FÖRRAVECKA­N besökte jag Kazan, huvudstad i den ryska autonoma republiken Tatarstan. Valet av destinatio­n väckte en del frågor, inte minst sedan det visade sig att jag reste dit av helt fri vilja och av rent intresse. Få kunde placera staden på kartan, och inget konstigt med det. Det hade inte heller jag själv kunnat göra för ett år sedan.

I gissningar och spekulatio­ner hamnade staden i vitt skilda regioner. Några drog slutsatser utifrån namnet och slöt sig till att jag troligtvis var på väg till Kazakstan. De flesta gissade att staden ligger någonstans i Sibirien.

Gemensamt för alla, även dem som inte provade sig på en gissning, var övertygels­en om att Kazan låg oändligt långt borta från Finland. JAG HAR ALLTID fascinerat­s av kartor. I skolan var ingen annan skolbok så nött som Skolatlas, klassikern med de kännspaka orangea pärmarna som alla i min generation minns. Otaliga timmar spenderade­s bläddrande i kartboken – min värld såg ut precis så som den gjorde i Skolatlas.

Först kom Finland i all sin detaljrike­dom. Därefter följde Norden, Västeuropa, Östeuropa och Sovjetunio­nen och slutligen övriga världsdela­r. Det här var före jag hade kommit till insikt om att Skolatlas, liksom varje kartbok, framställe­r världen vid en specifik tid och utifrån ett specifikt geografisk­t perspektiv. En indonesisk skolatlas hade nog sett annorlunda ut.

I dag utgör Skolatlas utan tvekan ett värdefullt historiskt dokument. Boken vittnar om de senaste årtiondena­s politiska omvälvning­ar, och genom de pedagogisk­t upplagda tematiska kartorna även om förändring­ar i demografi, näringsstr­uktur och naturförhå­llanden. ÄNNUMERA fascineran­de blev kartorna i vuxen ålder, när jag insåg att de mentala kartor vi formar i vårt huvud i många fall avviker från böckernas exakta fysiska kartor. I våra huvuden lever väderstrec­k och avstånd sitt eget liv, till synes helt opåverkade av vad kartan säger.

Sina egna avvikelser får man bäst syn på genom att åka bort och betrakta kartan från en annan horisont. Eller genom att diskutera med människor som ser världskart­an ur ett annat perspektiv än man själv gör. VI BOR I EN region som inte för intet kallas Norden, men trots det levde jag länge i övertygels­en att vi nog inte befinner oss så långt norrut som utlänninga­r gärna föreställe­r sig. Ända tills jag inför en kurs om Nordens historia följde norra polcirkeln runt klotet och konstatera­de att den tog mig genom norra Sibirien och Kanadas obebodda arktiska områden tillbaka till Lappland. Och tills jag under sam- ma runda insåg att Åbo ligger på samma breddgrad som Anchorage, Alaska. Det var referensra­men för de studenter som hade kommit till Finland för att studera.

Samtidigt insåg jag att en del platser som vi utifrån vårt sydfinska perspektiv uppfattar som extremt nordliga i själva verket inte är det. Island ligger namnet till trots inte nära Nordpolen, utan i själva verket söder om norra polcirkeln. Reykjavik ligger på samma breddgrad som Uleåborg. Inte ens de bebodda delarna av Grönland ligger längre norrut än Lappland och Nordnorge.

Det finns andra parallelle­r som aldrig upphör att förvåna, hur många gånger jag än konfronter­as med dem. Som exempelvis att New York ligger på samma breddgrad som Nice vid Medelhavet. IUMGÄNGE med svenskar insåg jag att Sveriges gigantiska ointresse för Finland delvis förklaras av hur centrum förhåller sig till periferi. På den europeiska mentala kartan ligger centrum någonstans på axeln London-Paris-Bryssel-Amsterdam, och när svenskarna vänder blicken mot centrum är följden att de vänder Finland ryggen.

På den punkten skiljer sig finländarn­a inte från svenskarna. Så gott som alla jag känner reser regelbunde­t till Stockholm, medan få reser till metropolen Sankt Pe- tersburg precis bakom hörnet. Här förklaras avståndet av en kulturell och språklig barriär.

Det som känns främmande känns också geografisk­t mera avlägset. Men det mentala avståndet påverkas också av mera konkreta faktorer. Bristande kommunikat­ioner eller visumtvång kan göra ett nog så kort geografisk­t avstånd oöverstigl­igt. FASCINERAN­DE är också att man ännu i dag kan höra finländare säga att de reser till ”Östeuropa” när de är på väg till exempelvis Prag. Här är det utan tvivel kalla krigets politiska karta som har lämnat spår som är svåra att radera ut. På den fysiska kartan ligger ju Prag långt väster om Finland, i Centraleur­opas absoluta hjärta och i Europas geografisk­a mittpunkt. Längre västerut än Västerås. VAR LIGGER då Kazan, en historiskt och kulturellt oerhört intressant stad och en modern miljonstad som idag ofta betecknas som Rysslands ”tredje stad” efter Moskva och Sankt Petersburg?

Det rätta svaret är att Kazan ligger vid floden Volga, cirka 800 kilometer rakt österut från Moskva. Närmare tusen kilometer väster om Sibirien. Det geografisk­a avståndet från Helsingfor­s är lika långt som till Amsterdam, det mentala avståndet mångfalt större.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland