Åbo Underrättelser

Par Avion på turné i höst

Barnpjäs tar upp brännhett ämne.

- Johan Bergman

Des och Mond är två barn på flykt som kommer till ett nytt land i teaterpjäs­en Par Avion.

– Pjäsen handlar om hur barnen kommer in i det nya samhället, om konflikter och missförstå­nd längs vägen, säger skådespela­re Jonna Nyman.

Nyman och hennes kollega Marika Parkkomäki har tillsamman­s över 15 olika roller på scenen. Huvudteman för pjäsen är empati och förståelse.

– Den handlar om att kunna se varandra och ta hand om varandra. DETVARREDA­N 2013 som Arn-Henrik Blomkvist skrev pjäsen till Tandem-teatern. I höst turnerar den runt Svenskfinl­and som en del av Åbo svenska teaters repertoar.

– Det känns jättebra. Pjäsen tar upp ett väldigt viktigt tema som tyvärr är mer dagsaktuel­l än någonsin, säger Nyman. I PJÄSEN TALAR de två flyktingba­rnen bara på rim, medan resten av karaktärer­na talar vanlig prosa.

– Det är ett sätt att få fram olikheter. Vi är väldigt kreativa med vårt modersmål i pjäsen. NYMANHOPPA­S att pjäsen ska hjälpa till att ta bort fördomar och rädslor.

– Pjäsen ger bra stoff till diskussion. Lärare som sett pjäsen har varit tacksamma för att de kunnat ta upp svåra ämnen med eleverna efteråt. ATT PJÄSEN NU åker på turné är också en bra sak menar Nyman.

–Det brukar kunna vara svårt att ordna med tid och transport från skolan, så det är tacksamt när teatern kan komma till skolan istället för tvärtom.

Pjäsen pekar inte några anklagande fingrar på någon enligt Nyman.

–Det är en fartfylld och humoristis­k pjäs som berör ett svårt tema.

 ??  ?? TAR UPP HETT ÄMNE. Jonna Nyman och Marika Parkkomäkk­i skådespela­r i en pjäs om att försöka komma in i ett nytt samhälle.
TAR UPP HETT ÄMNE. Jonna Nyman och Marika Parkkomäkk­i skådespela­r i en pjäs om att försöka komma in i ett nytt samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland