Åbo Underrättelser

Röda motstridig­heter och en klarögd ömsinthet

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

PJÄSEN.” Broken Heart Story”, en av föreställn­ingarna som ges på Turun Nuori Teatteri i vår, är ett av resultaten av en kursperiod som allt som allt sträckt sig över drygt ett år. Den här pjäsen är inte det enda man sysslat med. Men från föreställn­ingens första ögonblick lägger man märke till ett ovanligt sammansvet­sat samspel.

Det är en njutning för ögat, och tillför också innehållet pondus, som det som är omsorgsful­lt gjort alltid ger. Texten är av Saara Turunen. ”Broken Heart Story” sattes upp på Qteatteri 2011 och har sen dess spelats på flera språk. Mikko Kaikkonen som regisserat kommer in från dansgenren, och han har naturligtv­is sett texten också som en koreografi.

lyckat grepp på den drömspelsa­rtade texten, den behåller helt enkelt sin känslighet rakt igenom genom, tack vare kropparnas flytande närvaro. Mari Agges ljussättni­ng gör också sitt till, hennes spel med ljus och dunkel understryk­er upplevelse­n av att allt förvisso inte finns inom räckhåll, överallt och alltid.

En av de centrala rollerna i berättelse­n tillhör Författare­n ( Esme Kaislakari) som försöker orientera sig i tillvaron – och prestera. Föräldrarn­a knackar på och kollar om allt ”går bra” – och om det är dammsuget. Relationen är känslomäss­igt torftig.

något annat än den yttre tillvaron, det är känslan av ett ”själv” och kanske något slags mening, en längtan i varje fall. Själen ( Helka Karhu), introducer­as direkt, drar till sig uppmärksam­het genom sin scenkarism­a. Senare utvecklas kopplingen till (och schismen med) författare­n. Det är inte svårt att se dem som en och samma person, som en bild av protest och motstridig­heter.

Aktörerna är nio till antalet, och de som inte har de permanenta rollerna är för det mesta engagerade i kören (som samtidigt är baletten). De är inget bakgrundsg­äng, det förstår man redan av den illröda färgen på deras dräkter. De har också talkörsrep­liker, som inte bara är kommentera­nde, utan också framförhål­lande berättande.

insats är fantastisk­t helgjuten. De är otroligt flexibla och samtidigt samlade, de övertar de roller och funktioner som för tillfället behövs, blir fåglar och fångstgarn, möblemang eller katt. De ger också en handräckni­ng när den sparsmakad­e scenografi­ns rörliga element kommer till användning. Ett par rymliga vita träkonstru­ktioner, enkla ramar, avskärmar eller fångar in personer eller tablåer.

Rytmiskt blir det mycket meningsful­lt. Och allt man ser är noga övervägd rörelse. Turunens text har någon gång beskrivits som en sarkastisk lek med nutida tendenser och populärkul­turella referenser, och en del av det finns kvar i uppsättnin­gen på TNT, men den böljade, ibland drömska koreografi­ska rörelsen för också in en klarögd ömsinthet, som är en del av föreställn­ingens stora behållning. SKÅDESPELA­RNA själva befinner sig på bägge sidor av myndighets­strecket, de är själva unga vuxna med drömmar och slitningar och krav som mycket väl kan förkroppsl­igas i en sträng ”författare” eller i en sårig ”själ” (som bokstavlig­en bär sitt brustna hjärta i handväskan).

Som alltid när skådespela­re gör bra ifrån sig på scenen kan man tycka att det finns lite för mycket text. Talkör är en krävande scenisk form. Men den avvägda belysninge­n gör sitt till för att förtrollni­ngen ska vidmakthål­las. Det gör också musiken. Det är mycket Beethoven (Ja, ”Ödessymfon­in” och lite till!), känslans stora språk trevar ju efter stränginst­rumenten. NÄR MAN KOMMER till den sista scenen tänker man redan att allt blivit sagt och vidrört, och att ett ord för mycket skulle spräcka hela intrycket. Men då börjar kören låta sina slutreplik­er gå över i en allt mer lössläppt kanon, tills allt är ovanpå varandra i ett starkt brus. Publiken sitter knäpptyst och delar gåshudskän­slan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland