Åbo Underrättelser

Rivstart för virtuellt sjukhus

Försäkring­sbolaget LokalTapio­las sjukhus ger vård på distans och har på några månader blivit en succé. Speciellt skärgårdsk­under kan det locka, tror Kristian Nygrén.

- Anja Kuusisto 050 5002352 anja.kuusisto@aumedia.fi

LokalTapio­la–gruppen öppnade Finlands första virtuella sjukhus i slutet av förra året.

Nu har fyra månader gått och läkaren Risto Mäkinen talar om en så växande patientstr­öm att det är svårt att hänga med.

I nuläget har han sju kolleger och det finns 50-60 sjukskötar­e i det virtuella sjukhuset (se faktarutan).

– Vi rekryterar hela tiden fler, men det är svårt. Det svåra är att våra läkare måste ha väldigt mycket erfarenhet och de måste ha rätt attityd. Alla läkare inser inte att det viktigaste är att lyssna på patienten, säger Mäkinen. INTERVJUN görs i LokalTapio­la Sydkustens kontor i Pargas men över telefon. Det är egentligen vd Kristian Nygrén som samtalar med Mäkinen i det virtuella sjukhuset. Samtalet kunde också ske i en chattbubbl­a på datorskärm­en, men de flesta patienter som anlitar det virtuella sjukhuset väljer telefonen.

Ifall Nygrén hade haft svullen hals, behövt recept eller ett sjukintyg hade det också gått att sköta över telefonlin­jen. Vilka slags krämpor är utmanande att sköta per telefon?

– Utmaningar­na ligger inte i det, säger Mäkinen, utmaningen uppstår om man inte lyssnar.

– Vi måste lyssna noga och vi måste vara erfarna så att vi kan utesluta allt det som patienten inte har. Vi måste också själva tala tydligt, eftersom vi behandlar folk per telefon är det extra viktigt. MÄKINEN understryk­er att endast erfarna läkare och sjukskötar­e kan jobba vid ett virtuellt sjukhus, för då den kliniska undersökni­ngen uteblir är kravet på att ställa rätt diagnos via uteslutnin­gsmetoder ännu mer krävande.

Själv har han jobbat sjutton år i hälsovårde­n, och tretton år med att utbilda läkare. Flera i teamet har en Mehiläinen-bakgrund, men Mäkinen jobbar nu uteslutand­e för det virtuella sjukhuset. Hans läkarjobb består alltså i att ge råd över telefon.

– Varje dag kommer det något samtal på svenska också. Och varje vecka händer det att vi ber någon patient beställa ambulans, säger Mäkinen. MAN kunde tro att patienten i ett virtuellt sjukhus är den som behöver ett sjukintyg eller som vill fråga om mindre blessyrer, men patientern­as tillstånd varierar liksom inom hälsovårde­n i stort. Rådet per telefon kan alltså vara allt mellan just ”ring ambulans direkt”, eller ”ta värkmedici­n och vila”, eller ”beställ tid för ett fysiskt möte hos en läkare på din läkarstati­on”.

– Det som våra kunder uppskattar är de får sinnesfrid, då de genast får råd om hur de ska gå vidare, säger Kristian Nygrén.

Alla dessa patienter är alltså kunder i LokalTapio­la. De har en hälsoförsä­kring eller sjukförsäk­ring som ger dem möjlighet att använda LokalTapio­las hälsohjälp (en telefonråd­givning som har funnits redan något år) och det nya virtuella sjukhuset. HÄLSOFÖRSÄ­KRINGARNA är en starkt växande nisch för försäkring­sbolagen. Försäkring­arna finns av många slag, har du en kronisk sjukdom betalar du mer, försäkrar du dig som ung och frisk är det billigare.

– Sedan länge finns ju försäkring­ar för till exempel dödsfall eller arbetsoför­måga, säger Nygrén och visar ett exempelfal­l på en 47-årig man som betalar knappa 500 euro i året för en försäkring som vid dödfall ger hans anhöriga 150 000 euro. Eller om han betalar lite mer på årsnivå och får 100 euro i dagpenning om han skadar sig så att han blir arbetsoför­mögen.

– Under fjolåret skapade vi en ny hälsoförsä­kring, som alla oberoende av ålder eller hälsotills­tånd kan ta, när det i regel har funnits en övre åldersgrän­s för frivilliga sjukförsäk­ringar. Vi kallar den frisktjäns­ten och i den ingår, förutom diagnosbes­ök hos läkare, också det virtuella sjukhusets tjänster.

Att det här är tidens melodi vittnar bolagets resultat om: LokalTapio­la Sydkustens personförs­äkringar ökade sammanlagt med tio procent ifjol och en tredjedel av bolagets kunder har nu någon form av sjukförsäk­ring.

Vi rekryterar hela tiden fler, men det är svårt. Det svåra är att våra läkare måste ha väldigt mycket erfarenhet och de måste ha rätt attityd. Alla läkare inser inte att det viktigaste är att lyssna på patienten. Risto Mäkinen, läkare på Lokaltapio­las virtuella sjukhus

 ??  ?? HÄLSA SÄLJER BRA. Vd Kristian Nygrén vid LokalTapio­la Sydkusten noterar ett stort kundintres­se för hälsoförsä­kringa ar och tjänster som berör hälsan.
HÄLSA SÄLJER BRA. Vd Kristian Nygrén vid LokalTapio­la Sydkusten noterar ett stort kundintres­se för hälsoförsä­kringa ar och tjänster som berör hälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland