Åbo Underrättelser

Elektras laddning krånglar

Laddningst­ornet i Prostvik är ur funktion. Inget stort problem, säger Finferries vd Mats Rosin.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Laddningst­ornet i Prostvik fungerar inte. Felet påverkar inte trafiken och Finferries miljömål uppfylls, säger vd Rosin.

Finferries hybridfärj­a Elektra mellan Pargas och Nagu har fått sitt eldprov i och med den kalla vintern. Trafiken har löpt utan avbrott, men laddningen av färjan har inte förlöpt helt smärtfritt.

När köldknäppe­n slog till för ett par veckor sedan började laddningst­ornen krångla och för tillfället går det inte att ladda färjan då hon ligger i Prostvik.

Finferries vd Mats Rosin ser ingen dramatik i att tornet är funktion och säger att det ingick i hans riskanalys att något kunde gå fel.

– Det är sådant som kan hända med nya saker. Det är ingen stor sak och det går att fixa. ELEKTRAKAN köraenbart med batteridri­ft, som en hybrid av både batteri och dieselelek­trisk drift eller enbart med dieselelek­tricitet. Trots problemen med laddningen uppfyller man miljömålsä­ttningen om att köra nio månader av året med batteridri­ft och tre månader med diesel. Räknat på 24 timmar tar Elektra också under vintern största delen av sin energi från landnätet, säger Rosin.

– Laddningen på Pargassida­n räcker bra till för körning i ett halvt dygn och också till största delen av resten av dygnet. När det behövs kopplar vi på dieselgene­ratorerna.

Leverantör­en Cavotec arbetar som bäst med att reparera laddningst­ornet i Prostvik.

Isläget har inte förorsakat problem för Elektra eller för Finferries förbindels­efartyg i Åboland.

 ?? JOHAN BACKAS ?? ELEKTRA. Färjan har kört som normalt då den för första gången testats i Finlands vinterväde­r. Laddningst­ornet i Prostvik är för tillfället ur bruk.
JOHAN BACKAS ELEKTRA. Färjan har kört som normalt då den för första gången testats i Finlands vinterväde­r. Laddningst­ornet i Prostvik är för tillfället ur bruk.
 ??  ?? LILLMÄLÖ. Elektra tar nu sin landström från laddningst­ornet på Pargassida­n.
LILLMÄLÖ. Elektra tar nu sin landström från laddningst­ornet på Pargassida­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland