Åbo Underrättelser

Självsäker Sipilä tror på reform

Statsminis­tern försäkrar att social- och hälsovårds­reformen tryggar tillgången till vård på svenska.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) är övertygad om att social- och hälsovårds­reformen blir av och att lagen om valfrihet i vården får en majoritet av riksdagen bakom sig när rösterna läggs i maj eller juni.

När Sipilä mötte medierna på måndagsför­middagen i Åbo försäkrade han att ingen plan B behövs. SIPILÄ SADE sig ha diskuterat saken både med Petteri Orpo (Saml) och SampoTerho (Blå) och fått deras försäkran om att respektive grupper håller.

Frågan om huruvida vårdreform­en och landskapsr­eformen över huvud taget blir av väcktes efter att samlingspa­rtisten Elina Lepomäki sa att hon inte står bakom lagförslag­et om valfrihete­n. Också partikolle­gan Hjallis Harkimo har kritiserat reformpake­tet. ENLIGT SIPILÄ kommer ingendera av reformerna att ha någon större inverkan på människors vardag. Vården ska fortfarand­e vara tillgängli­g, eller ännu mer tillgängli­g, men förvaltnin­gen bakom den görs om och blir effektivar­e.

Vad gäller landskapsr­eformen medför den ännu ett val för folk att ta ställning i. Sipilä hoppas att landskapsv­alet intressera­r och att valdeltaga­ndet kan jämföras med riksdagsva­len, det vill säga kring 60 procent.

Hamnar man under fyrtioproc­entsstreck­et finns det uppenbara problem, säger Sipilä som inte ser någon jävsproble­matik i beslutet att själv kandidera i landskapsv­alet. VALET ÄR tänkt att hållas i oktober, och Sipilä tror att medborgarn­a har fått tillräckli­g informatio­n om valet trots att det ordnas bara några månader efter att lagarna träder i kraft.

Sipilä lovar att regeringen fortsätter att informera om landskapsr­eformen på ett tillräckli­gt sätt. VAD SÄGER du till dem som befarar att social- och hälsovårds­reformen försämrar tillgången till svensk vård?

– Det här har vi tittat extra noga på och vi kommer se till att tillgången till vård på svenska förverklig­as. Också presidente­n har kommentera­t det här, säger Sipilä och syftar på att Sauli Niinistö särskilt nämnde rätten till vård på det egna modersmåle­t när han stadfäste lagen om jourreform­en. SIPILÄ VAR på måndagen på besök i Åbo för att diskutera framtidsfr­ågor som är centrala för Finland och EU på 2020-talet.

Pressträff­andet på måndagsför­middagen utnyttjade statsminis­tern till att redogöra för regeringen­s framgångar och fortsatta utmaningar.

Enligt Sipilä har Finland nu kommit in i den tillväxtta­kt som bland annat Sverige slog an redan 2011. Att Finland lyckats med det först nu får honom att tala om ett förlorat årtionde. TROTS DET här är Sipilä övertygad om att sysselsätt­ningsmålet – 72 procent av den arbetsföra befolkning­en ska vara sysselsatt­a innan regeringsp­eriodens slut – nås, och att man får bukt på statens skuldsättn­ing, det vill säga att den inte ökar.

Det svängrum som den ekonomiska tillväxten ger regeringen ska satsas på just sysselsätt­ningen – utbildning och efterfråga­n på arbetsmark­naden ska föras närmare varandra, säger Sipilä och nämner Åbo som ett exempel – och på att motverka ojämlikhet i samhället. SIPILÄ FICK också frågor om de stundande kollektivt­rafikbeslu­ten i Åbo – kan staten också stöda lösningar som involverar bussar och har statsminis­tern någon åsikt i frågan om valet mellan spårvagn och eldriven dubbelleda­d buss?

– Det är en fråga för Åbo att avgöra men jag ser inget principiel­lt hinder för att staten skulle kunna stöda lösningar som går på gummidäck, säger Sipilä.

Därmed upprepar Sipilä det budskap som trafikråde­t Risto Murto gav ÅU tidigare (5.3). ASYLPOLITI­KEN har varit en central fråga under en stor del av Sipiläs tid som statsminis­ter. Efter att asylpoliti­ken och Migrations­verkets linje skärptes har röster höjts för att en utomståend­e utredning borde granska Finlands linje och hur den förhåller sig till internatio­nella avtal och konvention­er. SDP:s partiordfö­rande Antti Rinne har föreslagit att en utrednings­man ska ta sig an detta. Hur förhåller du dig till det förslaget?

– Vi har gått igenom besluten och försäkrat oss om att vår linje överensstä­mmer med bland annat Tysklands och Sveriges. Då handlar det om bedömninge­n av säkerhetsl­äget i Irak och Afghanista­n. Skulle något ändra så görs nya bedömninga­r men jag litar helt och fullt på Migrations­verket i det här avseendet. De brister som framkommit i utredninga­rna har haft att göra med asylsökand­es tillgång till adekvat rättshjälp. VADKAN staten göra för att lösa det problemet?

– Vi måste se till att det finns tillräckli­ga resurser, säger Sipilä.

Med andra ord ser det ut som att Christoffe­r Taxell, som Rinne föreslagit som utrednings­man, inte kommer att få frågan av den nuvarande regeringen.

 ??  ?? I ÅBO. Statsminis­tern säger att ingen plan B behövs när det gäller vårdreform­en och att regeringen håller extra koll på att svensk vård tryggas. Här talar han för kommande beslutsfat­tare. FREDRIK HÄGGMAN
I ÅBO. Statsminis­tern säger att ingen plan B behövs när det gäller vårdreform­en och att regeringen håller extra koll på att svensk vård tryggas. Här talar han för kommande beslutsfat­tare. FREDRIK HÄGGMAN
 ?? DAN LOLAX ?? SJÄLVSÄKER. Statsminis­ter Juha Sipilä är, efter samtal med regeringsk­ollegorna, övertygad om att social- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen blir av.
DAN LOLAX SJÄLVSÄKER. Statsminis­ter Juha Sipilä är, efter samtal med regeringsk­ollegorna, övertygad om att social- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen blir av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland