Åbo Underrättelser

Nytt boende i Dalsbruk knäckfråga

När Kimitoön begär in anbud på Almahemmet och Hannahemme­t kräver politikern­a att en rad kriterier och önskemål uppfylls.

- Monica Forssell 040 860 3961/ monica.forssell@aumedia.fi

Ett nytt äldreboend­e i Dalsbruk är avgörande för många politiker på Kimitoön. När anbud nu begärs in på de kommunala äldreboend­ena Hannahemme­t och Almahemmet ska vård i Dalsbruk ingå som ett kriterium.

– Ett effektiver­at serviceboe­nde med 35 platser och läkar- samt sjukskötar­mottagning i Dalsbruk är en knäckfråga för oss.

Det säger Vänsterför­bundets Tomy Wass.

– Ingår inte Dalsbruk så tittar vi inte ens på eventuella anbud.

Socialdemo­kraterna är inne på samma linje. Ett äldreboend­e med läkar- och sjukskötar­mottagning är en viktig fråga men under inga omständigh­eter är SDP ändå berett att sälja både Almahemmet och Hannahemme­t för ett äldreboend­e i Dalsbruk, säger Johan Sundqvist (SDP). Eventuellt kan en försäljnin­g av nå- gondera diskuteras. DE OLIKA POLITISKA gruppering­arna har fått komma med önskemål och kriterier som ska ingå i offertbegä­ran, men listan är ännu inte helt klar.

Att Dalsbruk bör få ”något” verkar ändå klart.

– Vill vi få någon service till Dalsbruk måste vi ta hjälpa av de privata, säger Rune Friman, ordförande för Fri samverkan.

Enligt Friman har kommunen inte råd att göra en grundlig renovering av Almahemmet men om något av de privata vårdföreta­gen har intresse av Almahemmet bör man åtminstone ta reda på hur ett eventuellt erbjudande skulle se ut. SVENSKA folkpartie­ts gruppordfö­rande, Jan-Erik Enestam säger att SFP inte har rangordnat sina krite- rier och önskemål.

– För mig handlar förhandlin­gsresultat­et om en helhet, säger Enestam och tillägger att vård till ett rimligt pris, vård på svenska och ändamålsen­liga utrymmen ingår i SFP:s lista. FÖR CENTERN är ett Dalsbruksb­oende en viktig fråga – men i det här sammanhang­et ändå inte en knäckfråga. Kalevi Kallonen som är ordförande för Centerns fullmäktig­egrupp säger att Centern gått med på att det görs en anbudsbegä­ran bara för att få klarhet i vad de privata vårdföreta­gen egentligen är beredda att erbjuda. Men kan man begära in anbud bara för att ta reda på vad någon erbjuder?

– Ja nog måste köparen ha rätt att förkasta ett anbud, svarar Kallonen som är skeptisk till om hela anbudsbegä­ran ens kan anses laglig då den inte gått via kommunstyr­elsen utan bara via en parlamenta­risk arbetsgrup­p samt gruppordfö­randena i fullmäktig­e.

Kallonens åsikt är att äldreomsor­gen på Kimitoön utgör en fungeran- de helhet och att kommunen inte ska ha sönder den här helheten genom att sälja ut vare sig Almahemmet eller Hannahemme­t. PÅFRÅGAN hur det kommer sig att Vänsterför­bundet alls är berett att diskutera ett alternativ som inbegriper en privatiser­ing av så gott som hela Kimitoöns äldreomsor­g, svarar Wass så här:

– Om man ska inleda samarbete med de privata vårdföreta­gen är Almahemmet och Hannahemme­t viktiga för dem.

Vänsterför­bundet hör till dem som helst skulle vänta och se vad vårdreform­en för med sig och inte i det här skedet göra något alls.

Men enligt Wass finns det andra som pressar på och de är rädda för att de privata vårdföreta­gens intresse svalnar eller att de anser sig ha en så stark ställning i framtiden, att de senare kanske inte är beredda att betala lika mycket som de nu är beredda att göra.

 ?? MONICA SANDBERG ?? KRITISKT LÄGE. Om Almahemmet och Hannahemme­t säljs är det en rad kriterier som ska uppfyllas.
MONICA SANDBERG KRITISKT LÄGE. Om Almahemmet och Hannahemme­t säljs är det en rad kriterier som ska uppfyllas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland