Åbo Underrättelser

Kimitoön behöver utomståend­e expert för att reda ut juridiken

- Monica Forssell

Hur Kimitoöns kommun nu i praktiken går vidare med frågan om äldreomsor­gen och anbuden som man vill ha in på Almahemmet och Hannahemme­t är oklart.

Enligt kommundire­ktör Anneli Pahta måste man ta till utomståen- de expertis för att reda ut tågordning­en. DET SOM BLAND annat gör frågan komplicera­d är att den helhet som berörs av anbudsbegä­ran inte bara gäller själva vårdfastig­heterna utan också verksamhet­en och köp av service.

Om också verksamhet­en säljs förbinder sig kommunen nämligen indirekt att samtidigt börja köpa servicen av de privata vårdföreta­gen. Frågan är då om det i så fall måste göras en offentlig upphandlin­g så att alla som eventuellt är intressera­de av ett kontrakt med kommunen, behandlas lika. VID KOMMUNFÖRB­UNDETS rådgivning­senhet för offentlig upphandlin­g förklarar jurist Jonna Törnroos att det för Kimitoöns del verkar handla om ett blandat avtalsarra­ngemang där försäljnin­gen av fastighete­rna och överlåtels­en av verksamhet­en inte måste konkurrens­utsättas medan köpet av service borde konkurrens­utsättas.

Det här innebär i Kimitoöns fall att man (Lag om upphandlin­g och offentlig koncession §7) måste avgöra vad som är huvudsyfte­t med försäljnin­gen. – Om huvudsyfte­t är att skaffa tjänsterna åt kommunen måste upphandlin­gslagen tillämpas, säger Törnroos.

Upphandlin­gsfrågan bestämmer ändå inte allena tågordning­en utan är bara en del av helheten.

– Också fastighets­försäljnin­gen ska följa vissa regler, det vill säga reglerna om statligt stöd enligt vilka kommunen kan utreda marknadsvä­rdet med en offertrund­a samt att överlåtels­e av rörelse ska ske med beaktande av arbetsrätt­ens regler. HURUVIDA frågan om den anbudsbegä­ran som den parlamenta­riska arbetsgrup­pen samt fullmäktig­es gruppordfö­rande vill att kommundire­ktören ska göra, ännu borde behandlas av kommunstyr­elsen är också oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland