Åbo Underrättelser

Unga påverkare fick prata med regeringsc­hefen

Asylpoliti­ken och utbildning­en på agendan då Åbounga fick säga sitt.

- Fredrik Häggman 050-3399547/ fredrik.haggman@aumedia.fi

Under statsminis­ter Juha Sipiläs Åbobesök i går stod en diskussion­sträff med deltagarna i Egentliga Förbunds påverkarsk­ola på schemat.

Påverkarsk­olan är ett projekt som för samman samhällsin­tresserade gymnasie-, yrkeshögsk­ole- och högskolest­uderande. MÅNGAVILLE höra statsminis­terns åsikt i utbildning­sfrågor, och hela diskussion­en inleddes med en fråga om avgiftsfri utbildning på andra stadiet. Ärendet har aktualiser­ats genom ett medborgari­nitiativ som samlat över 50 000 underskrif­ter.

–Det är ett av de bättre medborgari­nitiativen den senaste tiden, tyckte statsminis­tern som ställde sig till positiv till att frågan tas upp till behandling, utan att lova nåt konkret. SIPILÄ FRAMHÄVDE också att det är av yttersta vikt att man funderar över hur utbildning­en ska ordnas i framtiden.

– Samhället förändras i allt snabbare takt, och för att klara sig måste utbildning­en följa arbetsmark­nadens förändring­ar. Alla borde också fortsättni­ngsvis ha en stark allmänbild­ning, som man sen kan bygga på. Till exempel kunde man dela upp utbildning­en i flera kortare moduler som man tar i olika skeden av livet.

Han tog sin egen karriär som exempel – med jämna mellanrum har han bytt yrkesbana. Utbildning­en ska allt mer stöda så kallat livslångt lärande.

Framtiden var på tal också i fråga om Centerns framtid. Kan landsbygds­partiet Centern överleva i ett allt mer urbanisera­t Finland, undrade en deltagare. Sipilä höll fast vid att Centerns värdegrund är relevant också i framtiden. STATSMINIS­TERNS TILL en början skämtsamma ton blev allvarliga­re då asylpoliti­ken kom på tal.

En fråga ställdes om Sipiläs syn på Migrations­verkets ståndpunkt att fallet med asylsökand­e Ali, som dödades i Irak efter negativt asylbesked, var en enskild händelse som inte påverkar praxis.

–Asylbehand­lingen är en opolitisk process och jag har fullt förtroende för Migrations­verket, vars riktlinjer är uppgjorda i enlighet med övriga länder inom EU. Hösten 2015 kom nästan 32 000 asylsökand­e till Finland, vilket satte oerhörd press på dem som jobbade där. Nu har läget på Migrations­verket stabiliser­ats.

Invandring­en till Finland togs fasta på av en annan deltagare, som undrade om inte Finland behöver mer inflyttare för att klara den negativa befolkning­sutvecklin­gen.

–Finland behöver kontroller­ad invandring, men det är nog ingen som vill tillbaka till situatione­n hösten 2015, sa Sipilä. MARKO IKÄVALKO, Linnea Eerola och Matti Heikkilä, deltagare i påverkarsk­olan, tyckte att statsminis­tern var mer avslappnad än väntat.

–Det jag mest ville veta var hur han är som person. I nyheterna verkar han ju rätt stel, men det var han inte alls idag, berättar Heikkilä.

Heikkilä frågade Sipilä om hans syn på mängden datateknik i undervisni­ngen. Att eleverna inte tycker att de lär sig tillräckli­gt kom som en överraskni­ng för statsminis­tern.

–Han hade flera bra poänger, tyckte Eerola som frågat om Sipiläs syn på allmän värnplikt för båda könen –vilket han inte tyckte behövs.

 ??  ?? FRAMTIDA PÅVERKARE. Matti Heikkilä, Marko Ikävalko och Linnea Eerola tyckte det var intressant att betrakta hur Sipilä för fram sina åsikter inför publik. FREDRIK HÄGGMAN
FRAMTIDA PÅVERKARE. Matti Heikkilä, Marko Ikävalko och Linnea Eerola tyckte det var intressant att betrakta hur Sipilä för fram sina åsikter inför publik. FREDRIK HÄGGMAN
 ??  ?? UTFRÅGNING. Statsminis­tern fick svara på frågor om värnplikt, utbildning och asylpoliti­k.
UTFRÅGNING. Statsminis­tern fick svara på frågor om värnplikt, utbildning och asylpoliti­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland