Åbo Underrättelser

Kimitoöns församling satsar på mathjälp

Nu delas matkassar ut varje fredag i Dalsbruk. Snart på försök i Kimito.

-

Kaffe, kaka och smörgås. En stunds sällskap. Sedan en kasse fylld med mat då man går hem.

Det var dagsprogra­mmet i fredags för några som besökte Fritidsgår­den i Dalsbruk. Huset hör till Kimitoöns församling som sedan årsskiftet varje fredag har delat ut matkassar här, och ordnat med kaffe och ibland mat för dem som tittar in. HJÄLPBEHOV FINNS, det vittnar många om. En fredag nyligen ville 29 personer ha en matkasse. Men tröskeln är hög, långtifrån alla som skulle behöva lite hjälp vill komma. Och av dem som kommer är det några som inte alls vill säga något. MEN KAJ-ERIK LINDBLOM säger som det är – pensionern­a är skamlöst låga, och allt blir hela tiden dyrare.

– Saker och ting är inte riktigt så ordnade som de borde, säger han medan han dricker kaffe. Sedan får han en kasse fylld med både färskoch frysvaror. DIAKON SOLVEIG BJÖRKLUNDS­JÖHOLM har på morgonen kört runt mellan tre butiker, som bidrar med varor där sista försäljnin­gsdagen är på gång.

– I vissa fall kan den ha gått ut dagen innan vi får varorna. Det påpekar vi och säger att man tar varorna på egen risk, säger hon. MEN HITTILLS har ingen klagat, tvärtom. Och meningen är att under våren införa ett liknande system i Kimito, så att hjälpbehöv­ande där kan komma en viss dag, få en kopp kaffe och sedan kassen fylld med matvaror. TIDIGARE KÖRDE församling­ens anställda hem varor till dem som behövde hjälp i Dalsbrukst­rakten, och så görs fortfarand­e i Kimito. Men genom att ha en viss dag som samlingspu­nkt så underlätta­s arbetet för församling­ens anställda, och de som vill kan få lite social samvaro då de hämtar matkassen.

För mathjälpen i Dalsbruk står Saffären i Kimito, K-affären i Genböle och K-affären i Dalsbruk, förutom EU som senast i höstas sände mathjälp till Finland. Också den delas ut.

– Det är torrskaffn­ing så som makaroner och konserver så hållbarhet­en är inget problem, men EU-maten kommer inte att räcka tills vi får nästa sändning i höst, säger Martti Holmström. HAN JOBBADE IDEELLT inom tredje sektorn i Villmanstr­and men flyttade för några år sedan till Dalsbruk och tänkte fortsätta jobba med ritningar för energilösn­ingar. Sedan drabbades han av ohälsa och måste sluta sitt arbete. Men han är i så bra skick att han kan hjälpa med utdelninge­n av mat.

– Man gör vad man kan. Och det är ju synd att mycket mat går till spillo. Ofta hör man från andra orter att det finns mera bröd än vad som går åt ens inom mathjälpen. Det bakas väl så mycket eftersom det anses att det absolut inte får ta slut på hyllorna, säger Holmström. SÅ HJÄLPER HAN en ung man att fylla kassen från ett stort frysskåp. Mannen bor ensam, blir snart arbetslös och är uppriktigt glad över det han får.

– Det här hjälper många dagar, säger han, men vill inte bli intervjuad.

Förutom av församling­ens anställda sköts mathjälpen av frivilliga, och i Dalsbruk hjälper kommunens ungdomsver­kstad till med kaffeserve­ringen.

Mathjälpen är i gång i Dalsbruk klockan 10-12 varje fredag (men inte långfredag­en) till midsommar. Efter det kör församling­ens anställda ut mathjälp enligt behov.

Då mathjälp startas i Kimito görs det först på försök en gång per månad.

Det här hjälper många dagar. Ung man som tar emot mathjälp i Dalsbruk

 ??  ?? hjälpa till vid matutdelni­ngen. TRIVS. Eija Falck uppskattar en stunds prat vid kaffeborde­t.
hjälpa till vid matutdelni­ngen. TRIVS. Eija Falck uppskattar en stunds prat vid kaffeborde­t.
 ??  ?? FÖRBEREDER. Fr.v. diakon Solveig Björklund-Sjöholm och frivilliga­rbetarna Ritva Hirsikorpi och Christina MIller förbereder fredagens mathjälpsu­tdelning
FÖRBEREDER. Fr.v. diakon Solveig Björklund-Sjöholm och frivilliga­rbetarna Ritva Hirsikorpi och Christina MIller förbereder fredagens mathjälpsu­tdelning
 ??  ?? HITTILLS TILLRÄCKLI­GT. Den mat som finns att dela ut har hittills räckt till för dem som kommer till församling­ens utdelning i Dalsbruk.
HITTILLS TILLRÄCKLI­GT. Den mat som finns att dela ut har hittills räckt till för dem som kommer till församling­ens utdelning i Dalsbruk.
 ??  ?? BÅDE FÄRSKT OCH FRYST. Martti Holmström är glad över att kunna
BÅDE FÄRSKT OCH FRYST. Martti Holmström är glad över att kunna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland