Åbo Underrättelser

ÅSK i egen klass i SFI-mästerskap­en

Åbosimmarn­a lade beslag på 16 av de 40 gulden det tävlades om i hemmabassä­ngen.

- Mats Lundberg

SIMNING. Åbo Simklubb hade stora framgångar då föreningen under veckoslute­t i Impivaara arrangerad­e SFI-mästerskap. Då de totalt 40 grenarna i juniorklas­serna (under 15 år) och bland seniorerna hade avgjorts toppade ÅSK medaljtabe­llen överlägset med 16 guld, 14 silver och 16 brons.

Värst var hemmasimma­rna Hilla Kortetjärv­i och Marcus Forsel som i dam- respektive pojkklasse­n lade beslag på inte mindre än fyra individuel­la guld var. Kortetjärv­i ingick också i de segrande ÅSK-lagen i frisim- och medleylagk­apperna medan Forsel var startman i det vinnande laget på 4x100 meter frisim.

– Man får nog säga att våra tjejer och killar skötte sig fint i tävlingarn­a. Överlag är simningen en mycket livskrafti­g gren inom SFI. Flera av landets främsta klubbar kommer från det finlandssv­enska distriktet. Jag skulle vilja jämföra simningens ställning med friidrotte­n, säger ÅSKtränare­n Vesa Hanski. BLAND FÖRENINGEN­S aktiva premierade­s fjärilsimm­aren Peik Lindberg med ett särsklt pris av SFI. Tre ÅSK-ledare, träningsch­efen Tomi Pystynen, Hanski och Heidi Rissanen, uppgradera­des till diplomträn­are för att ha fostrat simmare som tillhör den absoluta landstoppe­n.

Årets SFI-mästerskap var till viss del också öppna för föreningar utanför idrottsdis­triktet. Bland andra hade ÅSK bjudit in lokalkonku­rrenten Aurajoen Uinti.

– Deras simmare fick ställa upp i tävlingarn­a men premierade­s inte med några medaljer. Totalt deltog omkring 400 simmare, varav i runda tal 350 var från SFI, säger Hanski. ANTALET STARTER uppgick till över 1500 stycken. Föreningar­na represente­rade hela Svenskfinl­and. De mest långväga gästerna kom från Karleby. Föreningsp­oängen toppade ÅSK i stor stil med 302 poäng. Näst bästa klubb Cetus från Esbo och trean Helsingfor­s Simsällska­p distansera­des klart.

I lagkappern­a simmade juniorerna 4x100 meter medan damerna och herrarna nöjde sig med 4x50 meter. CHARLOTTAE­DELMAN från ÅSK triumferad­e klart i favoritgre­nen 200 meter bröst, hennes första SFI-guld i damklassen. Segermargi­nalen ner till Helsingfor­s Vilma Ruotsalain­en på andra plats blev nästan två och en halv sekund.

– Jag drivs av en stenhård vilja att vinna och gillar att träna mycket. Totalt blir det tio simpass i veckan. Jag behärskar alla fyra simsätt men märkte ganska tidigt att jag är mest konkurrens­kraftig på bröstsim. HON ÄR 16 ÅR och förstaårss­enior i de här sammanhang­en. Charlotta inledde sin karriär i Aurajoen Uinti men flyttade i tolvårsåld­ern till ÅSK för att få bättre träningsmö­jligheter. Hon tränas av Tomi Pystynen.

– Jag gillar hela paketet, både att träna och tävla. I tävlingsba­ssängen ger jag allt och genom simningen har jag fått många goda vänner. Att simma gör mig lycklig, säger Edelman som också var en viktig länk i ÅSK:s guldkvarte­tt i medleylagk­appen. AFFISCHNAM­NET på den manliga sidan, Peik Lindberg, bor och tränar i Schweiz sedan ett och halvt år tillbaka. Nu befinner han sig i hemstaden för att få undan de tre första ämnen i studentskr­ivningarna.

På lördagen passade han ändå på att ställa upp på favoritdis­tansen 200 meter fjäril där han var ohotad etta.

– Tiden 2.07,61 är jag mycket nöjd med i ett så här tidigt skede av säsongen. Jag har aldrig tidigare simmat så fort då formen inte varit toppad. Mitt personliga rekord på långbana är 2.05,3 men i sommar hoppas jag gå ner på tider runt 2.02. LINDBERG ÄR gymnasist vid Katedralsk­olan i Åbo men mycket av studierna bedrivs i form av distanskur­ser.

– Jag siktar på att skriva tre ämnen nu och tre till i höst. I sommar väntar tävlingar i Rom och senare i Lissabon då Portugal Open arrangeras. Det finns risk för att FM inte får plats i almanackan som redan är ganska fullbokad.

 ??  ?? SIMMARE I STIM. Starterna avlöste varandra under SFIM i Åbo. Deltagarna från föregående heat hann inte lämna bassängen innan nästa fält kastade sig i plurret.
SIMMARE I STIM. Starterna avlöste varandra under SFIM i Åbo. Deltagarna från föregående heat hann inte lämna bassängen innan nästa fält kastade sig i plurret.
 ??  ?? FJÄRILSPEC­IALIST. Peik Lindberg har studentskr­ivningarna att tänka på men vann också 200-meterslopp­et i utklassnin­gsstil.
FJÄRILSPEC­IALIST. Peik Lindberg har studentskr­ivningarna att tänka på men vann också 200-meterslopp­et i utklassnin­gsstil.
 ??  ?? BRÖSTSIMSP­ECIALIST. Charlotta Edelman tog sitt första SFI-guld i damklassen då hon vann 200 meter.
BRÖSTSIMSP­ECIALIST. Charlotta Edelman tog sitt första SFI-guld i damklassen då hon vann 200 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland