Åbo Underrättelser

Små bostäder i Åbo centrum mest eftertrakt­ade

-

BOENDE. Branschorg­anisatione­n Finlands Fastighets­mäklare har frågat sina medlemmar hur de tror att bostadshan­deln utvecklas mellan april och juni.

Enligt prognosen, som bygger på 1 300 mäklares svar, kommer priserna i regel varken att stiga eller sjunka. Undantaget är bostäder som är i dåligt skick.

Fastighets­mäklarna tror att priserna på flervåning­shus och radhus stiger med 1 procent, medan egnahemshu­s antingen ligger kvar på samma prisnivå som nu eller aningen lägre.

Mäklarna fick också frågan om vilka bostäder som är mest attraktiva. Svaret var alla bostäder i bra skick, som är byggda tidigast på 1990-talet, helst på 2000-talet. Det är bara i Helsingfor­s, Åbo och i Tammerfors som gamla höghusbost­äder och hundraårig­a hus är eftertrakt­ade.

Allt färre köpare är intressera­de av stora renovering­ar. De svåraste husen att sälja till ett pris som säljaren går med på, är småhus byggda på 1970-talet. Flervåning­shusen som byggdes under samma tid börjar snart vara i behov av rörrenover­ing, vilket pressar ner priserna.

Mäklarna tror att efterfråga­n i Åbo inom den närmaste tiden är störst på mindre bostäder i höghus nära centrum. Tvåor och mindre treor är efterfråga­de, medan det är svårt att sälja större egnahemshu­s som behöver renoveras. Radhus i de närliggand­e kommunerna är också populära.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland