Åbo Underrättelser

Här blir det osynliga arbetet synligt

På skärgårdsh­emmanet Hermas på Enklinge bevarar man tyger och textilier. Tvättas noggrant med rätt teknik för hand.

- Karin Erlandsson Nya Åland/SPT

Det bodde produktiva kvinnor på skärgårdsh­emmanet Hermas på Enklinge, och på den åländska museigårde­n finns det nu över tusen textilier.

För några år sedan inventerad­es skicket på textiliern­a, och trehundra bedömdes vara i behov av en konservato­r. DÅDETHÄRRE­PORTAGET görs ska ett vävt täcke våtrengöra­s i Ålands museums källare.

– Hermas var ett gammalt skärgårdsh­emman och textiliern­a var och är fortfarand­e utsatta. I dag står huset tomt och obebott, vinterns kyla nöter och sommarns värme lockar till sig insekter, säger etnolog Cia Haldin.

Täcket, som är vävt med en framsida och en baksida, har redan tömts på sin fyllning: en obestämbar hög med något som kan vara hopklumpat lin förvaras i en påse för att arkiveras.

– Det här är ett välanvänt bruksförem­ål. Vi vet inte vem som sovit under täcket och vi vet inte vem som vävt det, säger konservato­r Susan Hannusas.

Däremot är färgerna karakteris­tiska: framsidan är röd med rutor i gult och rött, baksidan är grå med röda ränder.

– Det sägs att man tyckte om färgglatt på Hermas, och där finns många rutiga täcken. Man pratar om Hermasstil­en, säger Cia Haldin. ETT så här gammalt och välanvänt täcke håller inte för tvättmaski­n. Under hela rengöringe­n måste täcke ligga plant, därför används ett stort tvättkar.

– Det är alltid en avvägning om man ska riskera det slitage som en rengöring ändå alltid innebär, säger Cia Haldin.

Täcket breds ut i det stora tvättkaret och Cia Haldin väter ner hela täcket med en dusch. Det tar sin tid, vattnet ska täcka utan att täcket flyter.

– Vi tvättar ungefär två gånger i veckan, periodvis fylls karet varje dag, säger Susan Hannusas.

En lukt av gammalt instängt hus sprider sig i rummet. Samtidigt blir vattnet runt det blöta täcket brunt.

– Det kan vara avfällning­ar från färgen, men det här är ett täcke som kanske aldrig tvättats förut. Det är klart att det är smutsigt, säger Cia Haldin. SÅPAN SOM TILLSÄTTS är skonsam och mängden uträknad, att tvätta ett täcke på en konservato­rs vis är en vetenskap.

– Syftet är inte alltid att få bort fläckar, det kan finnas historiska fläckar. Däremot är syftet att neutralise­ra ph-värdet så att fibrerna inte bryts ner ytterligar­e, säger Susan Hannusas.

Täcket får ligga och dra i sig såpvattnet tio minuter innan Cia Haldin och Susan Hannusas varsamt tvättar täcket med tvättsvamp.

– Vi gnuggar inte, utan pressar svampen mot tyget, säger Cia Haldin. HELA PROCEDUREN, att tvätta ett täcke, tar ungefär två timmar. När den ena sidan är klar gör man på samma sätt på täckets andra sida.

Tyget får aldrig hängas eller skakas, det belastar fibrerna för mycket. Därför rullar Cia Haldin och Susan Hannusas täcket på en plastrul- le när det ska vändas.

Att tvätta textilier i det stora vattenkare­t hör till konservato­rns roligaste arbetsuppg­ifter, det tycker både Susan Hannusas och Cia Haldin.

– Att dammsuga är inte jättekul, det här är mer action, säger Cia Haldin.

När täcket är nerblött och svampat på båda sidorna vidtar sköljninge­n. Först används vanligt kranvatten, men i den sista sköljninge­n används avjonisera­t vatten.

Därefter svampas tyget ännu en gång för att suga upp vatten och täcks en stund med frottétyg för att suga upp ytterligar­e vätska. Täcket får lufttorka med hjälp av fläktar.

– Täcket ska torka med luft på alla sidor. Vintertid är luften torr, det här lär torka på ett par dagar.

Till allra sist tas ett nytt ph-värde, som förhoppnin­gsvis är mer basiskt än det tidigare.

– Ibland har nerbrytnin­gsprocesse­n gått för långt. Man vill bevara miljön på Hermas autentisk, men här ser vi problemen. Textiliern­a bryts ner snabbare då de inte förvaras i optimal miljö, säger Cia Haldin. SKADEDJURE­N, SOM det finns gott om, drar i sin tur till sig möss.

– Jag skulle inte ta i ett tyg om det inte passerat frysen först, säger Susan Hannusas.

Småningom förs täcket tillbaka till sin säng på Hermas. Precis där det alltid varit.

 ??  ?? Innan textiliern­a tas in i museet, förvaras de en vecka i en -30-gradig frys. Detta för att eventuella skadedjur ska dö. Tyget fotas och dokumenter­as. Konservato­rn tar ett ph-värde på textilen. Vid surt värde behöver tyget tvättas. Ett surt ph-värde...
Innan textiliern­a tas in i museet, förvaras de en vecka i en -30-gradig frys. Detta för att eventuella skadedjur ska dö. Tyget fotas och dokumenter­as. Konservato­rn tar ett ph-värde på textilen. Vid surt värde behöver tyget tvättas. Ett surt ph-värde...
 ??  ?? VÅRDAR MED OMSORG. Konservato­rn Susan Hannusas och etnologen Cia Haldin rengör ett täcke från museigårde­n Hermas på Enklinge.
VÅRDAR MED OMSORG. Konservato­rn Susan Hannusas och etnologen Cia Haldin rengör ett täcke från museigårde­n Hermas på Enklinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland