Åbo Underrättelser

ÅA:s jubileumsk­antat uruppförs i Vasa

Ulf Långbacka har skrivit jubileumsk­antaten Undrans mosaik.

-

Åbo Akademis tidigare kantater har varit verk i symfonisk anda, men där har jag försökt göra på ett annat sätt och har dragit ner på de mest heroiskt-patetiska inslagen.

Som en del av Åbo Akademis 100-årsfirande uruppförs jubileumsk­antaten Undrans mosaik i Vasa lördagen den 17 mars.

Kantaten är skriven av kompositör Ulf Långbacka, som därmed går i självaste Jean Sibelius fotspår. Åbo Akademis första kantat Jordens sång komponerad­es nämligen av Sibelius till invigninge­n av Åbo Akademi 1919.

– Det känns hedersamt att ha detta uppdrag och det är fint att Åbo Akademi satsar på det här, säger Långbacka.

– Åbo Akademis tidigare kantater har varit verk i symfonisk anda, men där har jag försökt göra på ett annat sätt och har dragit ner på de mest heroiskt-patetiska inslagen. DEN NYA kantaten bygger på ett mycket varierat musikspråk där texterna är en heterogen sammanstäl­lning av tankar kring undrandets och sinnets väsen.

Undrans mosaik uruppförs i Trefaldigh­etskyrkan i Vasa den 17 mars 2018 klockan 18. Vid framförand­et medverkar solisterna Maikki Säikkä och Andreas Nordström, studentkör­erna Brahe Djäknar, Florakören och Pedavoces, pianist Folke Gräs- beck, samt Mathias Waenerberg och Jyrki Lumiainen på synt respektive slagverk. Kim Engblom sköter ljudteknik och har medverkat vid skapandet av de elektronis­ka inslagen.

Vid samma konsert uppför körerna också Jordens sång och Finlandia tillsamman­s med Akademiska orkestern under ledning av kapellmäst­are Sauli Huhtala. Orkestern framför också Sibelius symfoni nr. 2.

 ??  ?? KOMPOSITÖR. Åbo Akademis jubileumsk­antat är skriven av Brahe Djäknas långvarige dirigent Ulf Långbacka.
KOMPOSITÖR. Åbo Akademis jubileumsk­antat är skriven av Brahe Djäknas långvarige dirigent Ulf Långbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland