Åbo Underrättelser

Halvt sekel av sång

Två timmars resväg är inget hinder då körsångare får energi av sin hobby.

- Anja Kuusisto 050 4002352 anja.kuusisto@aumedia.fi

I församling­shemmet sal i Pargas diskuteras första sopranens stämma i ”Natt över jorden”.

Det är torsdag kväll och klockan närmar sig 21. Snart är Pargas damkörs övning över för den här gången och de omkring 20 körmedlemm­arna åker hem till sitt.

Andra alten Gunilla Stenfors kör till Grankulla. Det är därifrån hon kommer på körövning varje torsdag. Mina frågor om varför körsång är så skoj ter sig onödiga, ett sådant engagemang är väl bevis nog.

– Jag har sjungit med Pargas damkör i säkert snart 40 år, och att jag flyttade från Pargas till Grankulla kunde inte ändra på det, säger Stenfors som redan har bott många år i Grankulla. DENHÄR torsdagskv­ällen får Pargas damkörs dirigent Martina Lindberg åka i samma bil, för Lindberg bor i Fiskars och råkar nu ha armen gipsad efter en skidolycka. Men dirigera gör hon minsann.

– Ta det lugnt nu, ropar någon från kören mellan varven, och Martina kommer ihåg att vila den gipsade armen och låta den andra armen sköta jobbet.

En kör med långfärdsp­endlare (i kören ingår också sångare som pendlar från Nagu, och skulle någon körmedlem råka bo i Houtskär skulle ju restiden vara ungefär densamma som till Grankulla) och en dirigent med armen i paket – sådant får mig att omformuler­a frågan: Vad är hemlighete­n med 50-årsjubilar­en Pargas damkör?

– Jag kan inte annat än säga att det här är det roligaste jag har gjort, säger Martina Lindberg om dirigentup­pdraget hon tog emot i fjol. Gunilla Stenfors är min moster och det är hon som har lockat mig med, tidigare som sångare. –OCHJAGKAN inte annat än instämma, säger körens nyligen omvalda ordförande, Tessa Jakobsson, och fortsätter:

– Damkören ger mig mycket glädje, energi, vänner. Ibland kan det efter en stressig arbetsdag kännas som att hur ska jag hinna och orka, men när jag far hem från en övning är jag alltid glad och så tacksam att jag for på den. Då har jag energi igen.

Körmedlemm­arnas samstämmig­het handlar om annat än stämsång också, det märks.

Även om man förstås inte ger sig tid till prat mellan de stycken man övar uppstår genast efteråt ett glatt sorl, som visar sig handla om praktiska frågor kring den körhelg som stod inför dörren, söndagens konsert med mera. FINLANDS SVENSKA damkörsför­bund var samlat i Åbo i helgen med omkring 100 deltagande damer från Nyland, Åboland och Österbotte­n. Jakobsson förklarar att Stenfors och Lindberg drog det stora lasset vad körhelgens arrangeman­g beträffade.

Under förbundshe­lgen hölls det workshops under ledning av Marika Esch, Hanna Kronqvist och Amanda Henriksson, på lördagskvä­llen blev det samkväm där Åbo damkör uppträdde med sånger och Pargas damkör höll ett lekfullt program.

Förutom förbundshe­lgen var Pargas damkör också i söndags medverkand­e i den Gemensamma Ansvarkons­ert som ordnades tillsamman­s med flera andra Pargasköre­r i Pargas kyrka. PARGASDAMK­ÖRS egentliga 50-årsfirande har inte börjat ännu.

Det inleds den 24 mars med en konsert i Pargas kyrka och till den har damkören beställt tonsättnin­gar av två unga, starka kompositör­snamn till två av Viola Renvalls dikter. Ida Olsonen har tonsatt dikten ”På en havsstrand” och den har också fått ge namn till damkörens 50-årskonsert 24 mars. Andrea Eklund har tonsatt Viola Renvalls dikt ”Den gröna boken”. Samma Eklund som i vinter bland annat uppmärksam­mats internatio­nellt för att hon orkestrera­t öppningsså­ngen ”Sommarläng­tan” för den nya Muminfilme­n ”Trollvinte­r i Mumindalen”. NÄR DET GÄLLER körens 50-årsfirande med flera programpun­kter riktar ordförande Tessa Jakobsson blicken mot Paula Gratschev, körsångare och körens kassör.

– Paula är den som håller i de trådarna och ser till att de olika arbetsgrup­perna jobbar på, också det ett stort projekt att utföra. Det är skönt att ha så driftiga damer i kören, säger Jakobsson.

Vilket fler än hon lär instämma i, eftersom Paula Gratschev av Finlands Svenska Sång- och Musikförbu­nd har blivit utsedd till årets funktionär.

Pargas damkör höll årsmöte senaste vecka. I styrelsen sitter förutom Jakobsson och Gratschev även Barbro Nikinmaa, Piia Helenius, Sari Nordlin, Christel Åberg, Anna Öhman och så Martina Lindberg som dirigent.

Pargas damkörs 50-årskonsert ”På en havsstrand” den 24 mars i Pargas kyrka är klockan 16.

Jag har sjungit med Pargas damkör i säkert snart 40 år, och att jag flyttade från Pargas till Grankulla kunde inte ändra på det.

Gunilla Stenfors kommer till körövninga­rna från Grankulla varje torsdag

 ??  ?? ANJA KUUSISTO
ANJA KUUSISTO
 ?? ANJA KUUSISTO ?? SAMTAL MELLAN MELODIERNA. Dirigenten Martina Lindberg har ryggen mot kameran. Grankullap­endlaren Gunilla Stenfors längst till höger i bild.
ANJA KUUSISTO SAMTAL MELLAN MELODIERNA. Dirigenten Martina Lindberg har ryggen mot kameran. Grankullap­endlaren Gunilla Stenfors längst till höger i bild.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? DIRIGENT. Martina Lindberg bor i Fiskars men leder varje vecka Pargas damkörs övningar. Ifjol blev hon vald till Svenskfinl­ands damkörssån­gare.
ANJA KUUSISTO DIRIGENT. Martina Lindberg bor i Fiskars men leder varje vecka Pargas damkörs övningar. Ifjol blev hon vald till Svenskfinl­ands damkörssån­gare.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? TESSA JAKOBSSON. Omvald ordförande för Pargas damkör.
ANJA KUUSISTO TESSA JAKOBSSON. Omvald ordförande för Pargas damkör.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? NATT ÖVER JORDEN.
ANJA KUUSISTO NATT ÖVER JORDEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland