Åbo Underrättelser

Knivrätteg­ången avslutades i Åbo

Terrorist eller inte? Motivet väckte fortsatt diskussion. Tingsrätte­n offentligg­ör sin dom om en månad.

- Mikael Piippo SPT

Sympatier för en terroristi­sk organisati­on gör inte en brottsling till terrorist. En person kan sympatiser­a med en terrororga­nisation och begå brott, men varje fall måste behandlas skilt. Kaarle Gummerus försvarsad­vokat

Den uppmärksam­made rättegånge­n mot Abderrahma­n Bouanane som knivhögg tio människor i Åbo centrum i augusti i fjol nådde sitt slut på tisdagen.

Bouanane satt tyst i rättssalen i Åbo fängelse och lyssnade på rättegånge­ns slutpläder­ingar och beskrivnin­garna av skadorna han orsakat sina offer. BÅDE ÅKLAGARENS och försvarets slutpläder­ingar kretsade som väntat kring frågan om Bouanane bör dömas för terroristb­rott eller inte.

Åklagarsid­an yrkar på att Bouanane döms för två mord i terroristi­skt syfte och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte medan försvaret bestrider terrorankl­agelserna och anser att det handlat om två dråp och åtta dråpförsök. BÅDE ÅKLAGARSID­ANS argument och försvarets motargumen­t var bekanta från tidigare. Häradsåkla­gare Hannu Koistinen presentera­de en detaljerad genomgång av händelsefö­rloppet den 18 augusti och betonade att Bouanane själv betraktar sig som terrororga­nisationen Islamiska statens (IS) krigare.

– Bouanane har sagt att hans avsikt var att skära av det första offrets hals och visa upp hennes huvud. Det här är ett typiskt tillvägagå­ngssätt för IS och ett väldigt smärtsamt sätt för offret att dö på. Jag skulle beskriva det som slakt, sade Koistinen.

– Det är frågan om ett brott som gjorts med berått mod, inte en handling av en desperat människa. DENANDRA åklagaren, överinspek­tör Sampsa Hakala från Riksåklaga­rämbetet, hävdade i sin utläggning att Bouananes mål varit att dö i samband med sin attack och bli ihågkommen som en martyr.

– Bouanane har tydligt strävat efter att IS skulle ta på sig hans attentat. Han har förberett ett manifest och gjort andra förberedel­ser för att nå detta ändamål, sade Hakala. BOUANANES DÅD har följt det mönster som IS uppmanar till, från planeringe­n av dådet och valet av plats och tidpunkt till det blodiga genomföran­det. Dådet fyller alla objektiva och subjektiva kriterier för terroristb­rott.

IS har ändå inte tagit ansvar för Bouananes knivdåd, vilket enligt Hakala beror på att Bouanane misslyckad­es i sin strävan.

– Bara en död terrorist duger som martyr för IS, sammanfatt­ade Hakala.

Hakala hävdade också att Bouanane fått inspiratio­n till sin attack av andra attentat i Europa. Hakala nämnde skåpbilsat­tentaten på julmarknad­en i Berlin i december 2016 och i Barcelona den 17 augusti 2017. BOUANANES försvarsad­vokat KaarleGumm­erus sade att Bouanane inte agerade i terroristi­skt syfte. Enligt Gummerus var Bouananes motiv bitterhet och en strävan efter godkännand­e av islamister.

– Sympatier för en terroristi­sk organisati­on gör inte en brottsling till terrorist. En person kan sympatiser­a med en terrororga­nisation och begå brott, men varje fall måste behandlas skilt, sade Gummerus. BOUANANESJ­ÄLV har pratat varmt om IS och sagt att han för ett krig mot både kvinnor, demokrati och feltroende människor men enligt Gummerus bör tingsrätte­n överväga noggrant vilken vikt den lägger vid gärningsma­nnens uttalanden.

– När en svarande ger uttalanden som förvärrar hans eller hennes egen situation har rätten vanligtvis trott på dem och tagit dem i beaktande. Det här är ändå ett speciellt fall och tingsrätte­n bör fundera på varför Bouanane säger det han säger, sade Gummerus. – FRÅGAN ÄR OM han nu framför medierna och på grund av publicitet­en han fått vill skapa en bild av sig själv som terrorist.

Gummerus nämnde Bouananes uttalande om att han ville halshugga två människor och visa upp deras huvuden för en övervaknin­gskamera som ett exempel. Enligt Gummerus började Bouanane prata om kamerorna först efter att han sett polisens förundersö­kningsmate­rial och på det sättet fått veta att det funnits övervaknin­gskameror vid Salutorget i Åbo. FÖRUTOMÅKL­AGARNA och försvaret fick målsägande­na möjlighet att uttala sig under rättegånge­ns sista dag.

Svensken Hassan Zubier, som sprang fram för att hjälpa Bouananes första offer och blev knivhuggen flera gånger, skrädde inte orden när han talade till tingsrätte­n och Bouanane.

– Den terrorist som vi nu har framför oss har i sin feghet och rädsla riktat in sig på försvarslö­sa kvinnor. Ja, till och med en mamma med barnvagn, sade Zubier som inte nämnde Bouananes namn en enda gång under sitt långa tal.

– Hans barnsliga okunskap om islam och Koranen har säkert bidragit till att IS inte vill ha något att göra med honom. Det bör också noteras att terroriste­n använt narkotika, vilket visar att han inte har någon insikt i Koranens budskap. ZUBIER BESKYLLDE också försvarsad­vokat Gummerus för ”kallsinnig­het” i samband med förhandlin­garna om offrens skadestånd. Dessutom fick medierna skarp kritik för sin övervaknin­g av rättegånge­n.

– Enligt vissa medier har den här rättegånge­n varit en fars. Det stämmer inte alls, sade Zubier bestämt.

– Jag tycker rätten gjorde fel när den lät pressen komma in i rättssalen och ta bilder. Det kan inte vara så att en gärningsma­n och hans budskap får så här mycket uppmärksam­het och utrymme i medierna. Det är förnedrand­e för offren.

Rättegånge­n mot Bouanane började den 9 april och sammanlagt sammanträd­de tingsrätte­n 14 gånger. Domen offentligg­örs den 15 juni.

 ??  ?? ÅBO FÄNGELSE. Där ordnades hela rättegånge­n mot Abderrahma­n Bouanane av säkerhetss­käl. Bilden är från huvudförha­ndlingens första dag den 9 april.
ÅBO FÄNGELSE. Där ordnades hela rättegånge­n mot Abderrahma­n Bouanane av säkerhetss­käl. Bilden är från huvudförha­ndlingens första dag den 9 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland