Åbo Underrättelser

Pargasbarn dansar till Gäddan-dans

» ”Gäddan och gänget” är ett miljökonce­pt som daghemsbar­n i Pargas känner bra. I går firades picknick med Gäddan-sång och dans.

- Anja Kuusisto 040 5002352/anja.kuusisto@aumedia.fi

Lilla krabban Kelvin/ Vet hur illa de står till/ Kom med och rädda havet/ Vi kan alla hjälpa till – så sjunger Mats Prost i Gäddans sång och då Marjo Paavola visar hur krabban rörs eller dansar är hundratals barn med på noterna.

– Omkring 500 barn borde vara här i dag, säger Pia Hotanen, chef för småbarnspe­dagogiken i Pargas stad, och en av arrangörer­na till onsdagens daghemspic­knick i Centralpar­ken.

Solen gassar, barnen dansar och några vuxna i dagisperso­nalen vågar också vifta på fenor eller armar. DET ÄR EN glad stund med picknickry­ggäckens innehåll som väntar. Samtidigt är det en lektion i miljöhänsy­n som pågår.

Sedan år 2011 har Gäddan varit ett tema för miljöarbet­et i daghemmen i Pargas och år 2013 kom Skärgårdsh­avets biosfäromr­åde med i arrangeman­gen. Den fysiska gäddan är ett mjukisdjur som tillsamman­s med si- na vänner, andra fiskar eller mjukisdjur, färdas i en sump från daghem till daghem. NÄR ETT DAGHEM haft besök av Gäddan och gänget ett par veckor sätts sumpen i bil eller buss och åker till exempel från Sagoängens daghem till Pjukala daghem, från dagis i Nagu till Korpo. På Pargas stads webb hittar man en blogg där daghem och förskolor berättar om sina äventyr med Gäddan, hur den jumpade i In- iö och sådde ärter med barn i Kirjala.

En annan fysisk gädda finns i Centralpar­ken, nämligen rutschkana­n Lucius Alienus, skapad av Stefan Lindfors. Den invigdes sommaren 2017 och har blivit mycket populär bland barnfamilj­er i Pargas. DAGHEMSGRU­PPERNA väljer själva hur de använder sig av Gäddans uppgifter och vilka miljöfrågo­r de tar upp, men varje år har Gäddan ett tema.

Vi lät till exempel barnen ta med sådant de hittat på egna gårdar och i diken, sen byggde vi vattenleka­r och en dino-värld av det. Daghemsför­eståndare Monica Karlsson om Villa Kamomillas program för barnen kring sopsorteri­ng

– På hösten fick daghemmen också ett uppgiftshä­fte kring mat, då matens kretslopp är årets tema, sä- ger Pia Prost från Skärgårdsh­avets biosfäromr­åde. Nästa år är temat skärgårdsk­ultur.

EN MINIGALLUP med några av daghemmen på plats i Centralpar­ken visar att miljöfrågo­r har både bredd och djup i dagens småbarnsfo­stran.

Sopsorteri­ng verkar vara något som engagerar många, liksom frågor kring varifrån maten kommer, vad som är skräp och om allt skräp är skräp.

– Vi lät till exempel barnen ta med sådant de hittat på egna gårdar och i diken, sen byggde vi vattenleka­r och en dino-värld av det, berättar Moni-

ka Karlsson, daghemsför­eståndare i Villa Kamomilla.

I Villa Kamomilla är miljöteman och hållbarhet viktiga frågor, säger Karlsson som också via forskaren

Ann-Christine Furu vid Helsingfor­s universite­t och ur rikssvensk­t förskolema­terial hittar inspiratio­nskällor till hur daghemmet kan jobba kring miljöfrågo­r.

I parken förmedlar högtalarna sången:

Yeah, yeah, Gäddan och gänget/ fullt ös med herr Gös/... Blåmusslan har ett tips/ Åt Gäddan och åt dig/Ät mat som finns här nära/ din pappa åt upp mig!

● Sången som citeras ovan är komponerad av Mats Prost, som också står för texten. Den hittas också på Youtube, länk finns på ÅU:s webb.

 ??  ?? GÄDDANSÅNG. Marjo Paavola leder dansen och Mats Prost sången när hundratals dagisbarn i Pargas dansar i Centralpar­ken.
GÄDDANSÅNG. Marjo Paavola leder dansen och Mats Prost sången när hundratals dagisbarn i Pargas dansar i Centralpar­ken.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? SUMPEN. Sumpen med mjukisfisk­ar roterar i daghem i hela Pargas och inspirerar till att ta upp miljöfrågo­r.
ANJA KUUSISTO SUMPEN. Sumpen med mjukisfisk­ar roterar i daghem i hela Pargas och inspirerar till att ta upp miljöfrågo­r.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? SPRÄTT PÅ BENEN. Det är fullt ös med herr gös, då daghemsbar­n i Pargas samlas i parken.
ANJA KUUSISTO SPRÄTT PÅ BENEN. Det är fullt ös med herr gös, då daghemsbar­n i Pargas samlas i parken.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? PIA HOTANEN. Pargas stads chef för småbarnspe­dagogik öppnade picknickpr­ogrammet.
ANJA KUUSISTO PIA HOTANEN. Pargas stads chef för småbarnspe­dagogik öppnade picknickpr­ogrammet.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? PICKNICK. Mellanmål smakar bra efter dansen. Alvar Gadd, Jimmy Cavón och Emma Ketola är från gruppfamil­jedaghemme­t Näckrosen.
ANJA KUUSISTO PICKNICK. Mellanmål smakar bra efter dansen. Alvar Gadd, Jimmy Cavón och Emma Ketola är från gruppfamil­jedaghemme­t Näckrosen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland