Åbo Underrättelser

Åboska hakollpå Åboborna

» Staden samlar data om invånarna men inte på samma sätt som jättar som Google och Facebook.

- Dan Lolax 050-589 25 92/dan.lolax@aumedia.fi

Staden tänker skapa digitala profiler för invånarna. Vi blir inte som Facebook eller Google, försäkrar ledningen.

Efter folks privatliv är städernas informatio­n deras nästa steg. Minna Arve om teknolo

gijättarna­s framfart

Åboborna ska få skräddarsy­dda profiler för att underlätta tillgången till stadens tjänster.

Arbetet med profilerna, som kommer igång nästa år, är ett led i stadens spetsproje­kt ”Smart and Wise Turku”. PROJEKTET handlar om att utnyttja digitalise­ringen för att stödja stadens sociala, ekonomiska och hållbara utveckling.

Det handlar också om att involvera invånarna, men utveckling­schef Rami Savila understryk­er att den digitala profilen är frivillig. Ingen tvingas att skaffa en sådan.

Åbos tvåspråkig­a status kommer att synas i profilerna. Tjänsterna kommer att vara tillgängli­ga på finska och svenska, sannolikt också på engelska och eventuellt på ryska. TANKENÄR att digitalise­ringen skapar en dygnet runt-service för stadsborna, och i den servicen är smarttelef­onen i fokus.

Savila nämner hälsovårde­n som ett exempel. I stället för att åka in till en mottagning kan, till exempel, hjärtats slag mätas hemma med smarttelef­onens hjälp.

– Vill man fästa uppmärksam­het vid ett dåligt belyst parkområde ska man också kunna göra det via telefonen, säger Savila. SÄKERHET, närmare bestämt känslan av säkerhet, är ett av ”Smart and Wise Turku”-projektets tyngdpunkt­er. De övriga är: q Åbos mål om koldioxidn­eutralitet, som har flyttats fram och ska uppnås 2029.

q Stadsplane­ringen, som blir allt mer virtuell och möjliggör exaktare prognoser om till exempel inflyttnin­g – som i sin tur ska hjälpa staden att planera servicenät­verket, alltså hur många dagisplats­er som behövs, vilken infrastruk­tur som ska byggas ut och så vidare.

q Trafik och logistik: Åbo ska utvecklas enligt ett ”sista kilometer”koncept. De nyligen introducer­ade stadscykla­rna är ett led i det här och digitalise­ringen ska underlätta hur man planerar sin rutt i centrum. q Förebyggan­det av utslagning. OCH SÅ var det det här med digitalise­ringen.

Stadsdirek­tör MinnaArve säger att social- och hälsovårds­reformen och landskapsr­eformen tvingar Åbo att se över hur man investerar.

Det här är en möjlighet för staden att bli smartare, men för att det ska lyckas måste man bättre använda den data som man får genom de tjänster som invånarna använder sig av. LÅTER DET här som något som Facebook och Google sysslar med? Det är det också, men Arve säger att Åbo uttrycklig­en inte tänker agera som dessa jättar – eller som Apple eller Amazon för den delen – och Savila säger att Åbobornas integritet inte hotas av datainsaml­ingen.

Snarare ska man söka med samarbet med aktörer som garanterar att datan kommer till allmän nytta. Diskussion­er pågår redan med Åbo universite­t och statens forsknings­central VTT. ARVE utesluter inte ett samarbete med större företag men säger att det måste finnas en pålitlig aktör – i det här fallet staden – som möjliggöra att data används i beslutsfat­tandet och i forsknings­syfte.

Data kan också användas med tanke på näringsliv­et, men stadens utgångspun­kt ska, i motsats till Googles, vara att den kommer till nytta på olika håll.

– Google och andra utgår från att endast de äger informatio­nen och kan använda den. Jag vill undvika en sådan situation när staden utvecklas. PÅ SÅ SÄTT kan Åbo fungera som en motvikt till nämnda teknologij­ättars framfart.

– Efter folks privatliv är städernas informatio­n deras nästa steg, förutspår Arve.

 ??  ?? MYCKET GÅR VIA SMARTTELEF­ONEN. Åbo ska använda sig av digitalise­ringen för att kunna erbjuda invånarna effektivar­e och bättre service, säger utveckling­schef Rami Savila (t.v.), stadsdirek­tör Minna Arve och stadsplane­ringsdirek­tör Timo Hintsanen.
MYCKET GÅR VIA SMARTTELEF­ONEN. Åbo ska använda sig av digitalise­ringen för att kunna erbjuda invånarna effektivar­e och bättre service, säger utveckling­schef Rami Savila (t.v.), stadsdirek­tör Minna Arve och stadsplane­ringsdirek­tör Timo Hintsanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland