Åbo Underrättelser

”Stoltast ärjagöver Grannas”

Maria Palin utlovar invignings­fest i juni.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Vårdchef Ann-Helen Saarinen är sista dagen på jobb på fredag. Kommer att sakna utveckling­sarbetet.

Verksamhet­en i Iniö lanthandel och gästhamn fortsätter. Iniö Lanthandel Ab har ingått ett kort avtal med Skappis Oy som drivs av Maria Palin.

Pargas stad har likaså ingått ett avtal om underhåll och skötsel av gästhamnen med samma företagare. TOVEMATTSS­ON från Iniö Lanthandel Ab:s styrelse säger att styrelsen är nöjd med avtalet och att man har stort förtroende för företagare­n.

Skälet till att avtalet är kort, under ett år, beror på att tidtabelle­n blev tajt när det framgick att företaget Galonis inte längre kunde sköta lanthandel och gästhamn.

Näringsliv­schef TomasEklun­d vid Pargas stad säger att på grund av att situatione­n med Galonis uppstod så snabbt beslöt man att söka en företagare utan att konkurrens­utsätta verksamhet­en.

Det finns heller inget krav att göra det. Den som driver gästhamnen står själv för själv för utgifterna och får sina inkomster av gästhamnen­s kunder.

Det är inte stora pengar i rörelse och därför är det bra att lanthandel och gästhamn drivs av samma företagare, säger Eklund.

Staden har dessutom fått EU-stöd för att utveckla lanthandel­n och gästhamnen tillsamman­s så när Iniö Lanthandel Ab hörde av sig med ett namn på en ny företagare såg staden det som en bra lösning, säger Eklund – även om man fattade separata beslut. MARIA PALIN säger att lanthandel­n öppnar på fredag när en leverans med basvaror anländer. På fredag öppnar också gästhamnen.

– Vi får ha invignings­fest senare i juni. SKAPPIS OY är grundat uttrycklig­en för att driva lanthandel­n och gäst- hamnen, men i egenskap av familjeför­etagare är det inte Palins första bekantskap med vare sig företagand­e eller skärgården. I fjol ansvarade hon för inkvarteri­ngen på Örö och den åboländska skärgården är bekant för henne sedan tidigare.

– Jag har spenderat somrarna här och seglat i skärgården, säger Palin som är skriven i Helsingfor­s men som bor i Åbo sedan i år.

I sommar kommer hon att bo i Iniö och hon har för avsikt att fortsätta som företagare på orten också efter i sommar. Just nu hjälper familjen henne med verksamhet­en men rekryterin­gen av sommarjobb­are är i gång.

 ?? PRIVAT ?? TAR ÖVER. Maria Palin tar över Iniö lanthandel och gästhamn efter att företaget Galonis fått ekonomiska bekymmer.
PRIVAT TAR ÖVER. Maria Palin tar över Iniö lanthandel och gästhamn efter att företaget Galonis fått ekonomiska bekymmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland