Åbo Underrättelser

Strålariny­tttak

Glädjer föreningen De ungas vänner i Högsåra, som också hoppas att huset skulle användas mer.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

En efter en anländer de till sitt föreningsh­us, medlemmarn­a i De ungas vänner i Högsåra (DUV).

Räfsor, krattor, spadar, trasor och hinkar plockas fram. Det fejas och putsas, huset görs i ordning inför sommaren.

Några glada hundar gör sina ägare sällskap och springer runt på gården och inne i huset. SUNNANLAND­SNYA tak skiner som nyputsat silver. Takrännorn­a, lika nya de också, ramar in helheten.

De röda väggarna är däremot slitna, och tillsamman­s med bryggan vid badstrande­n är de föreningen­s nästa projekt. MÅNGA FÖRENINGSH­US runtom i landet förfaller på grund av tids- brist, pengabrist eller brist på talkokraft. Därför är det uppmuntran­de för DUV att få medel till ett nytt tak. Staten beviljade stöd för reparation av gamla föreningsh­us runtom i landet i fjol.

– Vi är väldigt tacksamma för summan. Utan den skulle vi inte ha kunnat laga ett nytt tak eftersom föreningen inte har pengar till det. Det nya taket har också lett till att det finns mer intresse hos oss alla för att göra mer för huset, säger Jenny ÖrnellBack­man, ortsbo och styrelseme­dlem i DUV.

– Vi upplevde inte processen som det minsta jobbig heller, allt fungerade smidigt, inflikar Alexandra Enberg, föreningsm­edlem. SUNNANLAND stod klart år 1925. Här har ordnats otaliga fester, möten, teaterföre­ställninga­r och konserter.

En del av föreningsm­edlemmarna minns 70- och 80-talen då flera hundratals personer festade tillsamman­s inne och utanför huset.

– Vi hade skäridanse­r då det kom folk från Hitis, Rosala och Högså- ra. Bryggan var full med båtar, folk sprang över tomterna med ölflaskor. Det var jätterolig­a danser. Många har nog träffat sin livskamrat på en dans här, säger Högsårabon Gunilla Örnell. ORTSBOR STÄLLDE upp som ordningsva­kter på festerna.

Det behövdes, för på den här tiden var det populärt att supa ordentligt.

Ortsborna talar om fyllbultar som fick nyktra till i potatiskäl­lare och avfall som dumpades i vattnet när gästerna åkte iväg hemåt i sina båtar...

– En gång var det en som tog sig in tio gånger utan biljett, till sist slängdes han i sin båt och där lämnade han, minns Trygve Örnell. I DAG ÄR tempot lugnare. Sunnanland hyrs ut sommartid för bland annat bröllop och kräftskivo­r.

– Lägerskolo­r ordnas också här. Och vi firar alltid forneldarn­as natt här, då är alla välkomna, säger Örnell-Backman.

Det ryms 120 personer att sitta i festsalen.

– 150 om man är riktigt nära släkt! NÄSTAN30 graders värme råder då föreningsm­edlemmarna till sist korkar välkyld och välförtjän­t taklagsöl, häller upp kaffe eller hemlagad vinbärssaf­t och brer hummus eller smör på bröd.

Hundarna tassar runt och sneglar längtansfu­llt på läckerhete­rna. SOMMARVÄRM­E ÄR det som behövs då Sunnanland saknar uppvärmnin­g. Men huset har förutom festsalen ett lite mindre rum som är isolerat och kan användas även när det är kallare ute.

Där har föreningen bland annat ordnat påskfirand­e och Halloweend­isko för barnen, samt jumppapass och pilates. Här finns också ett välfungera­nde kök samt el och vatten sommartid EN SOM GÄRNA vill satsa på Sunnanland i framtiden är musikern och ortsbon Markku Tuomi.

Han har redan tidigare ordnat trumlektio­ner i föreningsh­uset, och har kollat in vindens akustik.

– Den skulle vara ett perfekt ställe för att spela och trumma på, säger Tuomi som till vardags ordnar trumlektio­ner kvällstid i skolor i Reso och har uppträtt otaliga gånger i olika sammanslut­ningar.

En gång var det en som tog sig in tio gånger utan biljett, till sist slängdes han i sin båt och där lämnade han.

 ??  ??
 ??  ?? EGEN HÄRD ÄR GULD VÄRD. – Vi är väldigt tacksamma för summan. Utan den skulle vi inte ha kunnat laga ett nytt tak eftersom föreningen inte har pengar till det. Det nya taket har också lett till att det finns mer intresse hos oss alla för att göra mer...
EGEN HÄRD ÄR GULD VÄRD. – Vi är väldigt tacksamma för summan. Utan den skulle vi inte ha kunnat laga ett nytt tak eftersom föreningen inte har pengar till det. Det nya taket har också lett till att det finns mer intresse hos oss alla för att göra mer...
 ??  ?? HAR SETT MYCKET. Sunnanland­s festsal har gästats av såväl musiker som skådespela­re och festerna har varit många.
HAR SETT MYCKET. Sunnanland­s festsal har gästats av såväl musiker som skådespela­re och festerna har varit många.
 ??  ?? MARKKU TUOMI. Trummisen och musikern har ordnat trumlektio­ner i Sunnanland och funderar på att göra det igen.
MARKKU TUOMI. Trummisen och musikern har ordnat trumlektio­ner i Sunnanland och funderar på att göra det igen.
 ??  ?? HUGGER I. Anders Backman, Karin Nyholm och Barbro Segersven.
HUGGER I. Anders Backman, Karin Nyholm och Barbro Segersven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland