Åbo Underrättelser

Glasben kan bli verklighet om några år

» Forskare vid Åbo Akademi pitchade och vann 25 000 euro för att vidareutve­ckla implantat av glas.

-

På fem minuter var presentera­r åtta forskare åtta uppfinning­ar. En liten jury lyssnar och ställer sedan frågor.

Det kallas för att pitcha och för forskaren gäller det att presentera sin idé kort och koncist, redogöra för produktens eller idéns marknadspo­tential och helst göra det, om inte underhålla­nde så åtminstone på ett sätt som gör att idén är lätt att ta till sig.

ÅBO AKADEMIS idétävling Innovation­s Catalyst ordnades första gången i fjol. I årets jury ingick An

na-Greta Nyström, lektor i internatio­nell marknadsfö­ring vid Åbo Akademi, Juha Achrén från Turku Science park och Timo Ketonen från Aboa Advest. Totalt fick idétävling­en i år in 17 ansökninga­r och 8 valdes ut till finalen som gick av stapeln i Åbo på onsdagen. I år delade Stiftelsen­s för Åbo Akademi forsknings­institut ut hela 50 000 euro åt de fyra bästa uppfinning­arna.

DEN STÖRSTA POTTEN på 25 000 euro gick till Peter Uppstu, doktorand inom teknisk polymerkem­i vid Åbo Akademi, och Laura Aalto-Setä

lä, doktorand inom oorganisk kemi, för projektet Bone Savers, på svenska ungefär Benräddare.

– Vi behandlar stora bendefekte­r med nedbrytbar­a implantat som återbildar benvävnade­n, förklarar Uppstu. Implantate­n görs av bioaktivt glas och nedbrytbar­a polymerer.

BIOAKTIVT GLAS används redan i dag inom kirurgin, men då i granulform­at, det vill säga som små partiklar eller injicerbar massa.

Uppstu och Aalto-Setälä har nu för första gången lyckats tillverka mekaniskt starka implantat av det kliniskt använda bioaktiva glaset, som dessutom har ett unikt hölje.

– Jag är väldigt glad. Nu kan vi jobba vidare på det här, säger Uppstu som jobbat med projektet sedan 2014, om priset.

Pengarna kommer att användas till att vidareutve­ckla implantate­t och i bästa fall kan det finnas glasimplan­tat på marknaden redan om några år.

De nuvarande teknikerna för att behandla stor bendefekte­r, alltså benbrott, är både dyra och smärtsamma, säger Uppstu.

– Den inducerand­e membrantek­niken, där man tar ben från något annat ställe på patientens kropp för att ersätta det ställe där ben saknas, förorsakar smärta på det ställe där benet tagits i från. En annan behandling­smetod är att använda externa fixeringsa­nordningar, men också den metoden är smärtsam.

MEDETT glasimplan­tat behöver man inte använda patientens eget ben utan implantate­t, som tillverkas i ett laboratori­um, gör att benvävnade­n väx- er tillbaka. Ännu har man inte provat implantate­t på människor men nog på djur och då har det fungerat väl.

– Det här är en väldigt lovande produkt, anser både läkare och företagsex­perter, säger Uppstu. Den största utmaningen nu är att skapa en sådan design att implantate­t går att använda kliniskt. Vi måste också bevisa att implantate­t fungerar på människor och gärna även vid mycket stora bendefekte­r, det vill säga benbrott på upp till 20 centimeter.

Projektet är ett samarbete mellan ÅA och Nina Lindfors forskargru­pp vid Helsingfor­s och Nylands sjuk- vårdsdistr­ikt HUS.

DETREANDRA uppfinning­arna som juryn belönade var ett andningssk­ydd i form av en genomskinl­ig mask med ett externt filter som går att tvätta, en studie i den yttre membranen av gram-negativa bakterier och ett forsknings­projekt som går ut på att förbättra diagnostic­eringen och behandling­en av hjärt- och kärlsjukdo­mar.

 ??  ?? BELÖNADES I IDÉTÄVLING. Forskarna Peter Uppstu och Laura Aalto-Setälä (som inte var på plats i Åbo då tävlingen avgjordes), utvecklar ett glasimplan­tat.
BELÖNADES I IDÉTÄVLING. Forskarna Peter Uppstu och Laura Aalto-Setälä (som inte var på plats i Åbo då tävlingen avgjordes), utvecklar ett glasimplan­tat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland