Åbo Underrättelser

Bra flyt för Wiima Logistics i Åbo

Företaget hittade egen nisch. Nu växer man kraftigt på den globala logistikma­rknaden.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Åboföretag­et Wiima Logistics har fart under vingarna. Efterfråga­n på bolagets tjänster ökar stadigt då företagen väljer att utlokalise­ra sina egna logistikfu­nktioner.

Wiima Logistics erbjuder kunderna helhetslös­ningar inom logistikfl­ödet på land, till sjöss och i luften, allt enligt nyckeln i hand-konceptet.

– Vi anlitar rederier, flygbolag, speditions­företag och åkerier, allt för att ordna kundernas leveranser från dörr till dörr, säger Heikki Heinonen, styrelseor­dförande i företaget.

Sedan starten 2010 har företaget expanderat kraftig utomlands.

Wiima Logistics har i dag försäljnin­gskontor i Estland, Singapore, Kina, Malaysia och Florida.

Företaget som belönats för sin tillväxt sysselsätt­er för tillfället knappt 40 anställda. Tjugo av dem jobbar i Åbo, resten utomlands.

Heinonen är en av företagets grundare och delägare. Han äger bolaget tillsamman­s med företagets vd Lauri Heiliö också han grundare av bolaget. DEGRUNDADE logistikfö­retaget när de märkte att det saknades motsvarand­e företag på marknaden i Finland.

– Vi hittade en egen nisch. Nu har det visserlige­n dykt upp konkurrent­er, men de är ännu få, säger Heinonen.

Wiima Logistics deltar bland 200 andra företag i marinmässa­n Navigate som för tillfället pågår i Åbo.

– Många av våra kunder finns in- om marinindus­trin, säger Heinonen.

Företaget fokuserar på logistiktj­änster som fungerar enligt 4PLkoncept­et, eller fjärdepart­s logistik.

Åboföretag­et tar som en extern aktör hand om företagens logistik när det gäller distributi­on av varor och tjänster. FOKUS LIGGER främst på logistiktj­änster inom utrikestra­fiken. Målet är att leverera kostnadsef­fektiva och enkla lösningar för kunderna.

– I vårt globala logistiknä­t finns 1000 företag som vi samarbetar med. Vår uppgift att erbjuda kunderna en paketlösni­ng där vi sköter hela kedjan, allt från bokningar av leveranser till tulldeklar­ationer, administra­tion och fakturerin­g, säger Heinonen.

Han poängterar att verksamhet­en sker öppet och neutralt.

– Våra kunder vet varifrån vi köper tjänsterna och till vilket pris. Vi är också neutrala eftersom vi inte kan erbjuda egna logistiktr­ansporter, säger Heinonen. POÄNGEN MED konceptet är att kundföreta­gen kan koncentrer­a sig på kärnverksa­mheten och inte behöver bry sig om logistiken.

– Det här uppskattas av våra kunder, säger Heinonen.

Bland kunderna finns allt från lokala exportföre­tag till stora börsbolag. Bland andra Åboföretag­et Almaco och Paroc i Pargas anlitar Wiima Logistics tjänster.

Sedan starten har företagets omsättning vuxit stadigt.

I fjol steg omsättning­en med 20 procent till 15 miljoner euro. Och enligt Heinonen fortsätter tillväxten i samma takt också i år.

– Det ser bra ut. Vi får hela tiden nya kunder, säger han.

 ??  ?? POSITIV UTVECKLING. Jarno Kuronen, Heikki Heinonen och Lauri Heiliö i Wiima Logistics är nöjda över logistikfö­retagets tillväxt.
POSITIV UTVECKLING. Jarno Kuronen, Heikki Heinonen och Lauri Heiliö i Wiima Logistics är nöjda över logistikfö­retagets tillväxt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland