Åbo Underrättelser

Navigate är större än på länge

200 företag både inhemska och utländska deltar i marinmässa­n i Åbo mässcentru­m.

- Jan-Ole Edberg 050-434 2457 jan-ole.edberg@aumedia.fi

Den internatio­nella marinmässa­n Navigate som för tillfället ordnas i Åbo mässcentru­m har lockat cirka 200 företag till det två dagar långa evenemange­t. De flesta av utställarn­a är inhemska företag, men deltagare kommer också från Estland, Ryssland, Kina, Spanien och Frankrike.

Evenemange­t som riktar sig till branschfol­k inom marinindus­trin, rederibran­schen och sjöfartslo­gistik ordnas nu för femte gången.

Den ekonomiska tillväxten märks också på mässan. Jämfört med tidigare är årets Navigatemä­ssa enligt arrangörer­na den största hittills när det gäller antalet deltagare.

– Vi har 30 procent fler utställare i år, säger Åbo mässcentru­ms vd Hannele Wolf-Mannila. Ett tema i år är hållbar utveckling. Branschför­eningen Marinindus­trin rf har tagit initiativ till ett hållbarhet­sprogram där företagen i branschen förbinder sig att verka för en utveckling som leder till en renare miljö och återanvänd­ning av resurser.

– Hittills har vi fått med ett tiotal företag. Men målet är att alla 150 medlemföre­tag ska delta i programmet, säger Patrik Rautaheimo, vd i Åboförtage­t Elomatic och ordförande i Marinindus­trin.

Han säger att Finland är föregångar­e när det gäller att bygga miljövänli­ga och energieffe­ktiva fartyg.

– Vi ska fortsätta på den här linjen och bli ännu bättre, säger Rautaheimo.

Tillväxten i branschen märks också i hans eget företag. Elomatic har för tillfället brist på arbetskraf­t.

– Vi behöver 50–100 nyanställd­a i år. Ett 30-tal behövs i Åbo, resten re- kryteras till våra enheter utomlands, säger Rautaheimo.

Också Rolls-Royce behöver mera folk.

– Navigatemä­ssan är en bra plats för nyrekryter­ingar, säger Karno Tenovuo vid företagets utveckling­senhet för självstyrd­a fartyg.

 ??  ?? HÅLLBAR UTVECKLING. Elomatics vd Patrik Rautaheimo är ordförande i branschför­eningen Marinindus­trin som satsar på en hållbar utveckling i branschen.
HÅLLBAR UTVECKLING. Elomatics vd Patrik Rautaheimo är ordförande i branschför­eningen Marinindus­trin som satsar på en hållbar utveckling i branschen.
 ??  ?? NAVIGATE. Karno Tenovuo från Rolls-Royces enhet i Åbo hoppas att företaget genom sitt deltagande i Navigatemä­ssan kan nyrekryter­a.
NAVIGATE. Karno Tenovuo från Rolls-Royces enhet i Åbo hoppas att företaget genom sitt deltagande i Navigatemä­ssan kan nyrekryter­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland