Åbo Underrättelser

Vårdchef blir jordbrukar­e – åtminstone över sommaren

Pargas stads vårdchef Ann-Helen Saarinen går officiellt i pension i höst, men jobbar sista dagen på fredag.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004/ mikael.heinrichs@aumedia.fi

Under intervjun kommer det flera gånger fram att vårdchef Ann-Helen Saarinen är en människa som älskar projekt och utveckling­sarbetet.

Nästa projekt är att vara jordbrukar­e på heltid en tid – och efter det att lära sig ”bara vara”.

– Tänka sig att jag i tiderna valde ett sådant yrke där man kan vara inspirerad hela yrkeslivet. Bara genom att byta medicinsk sektor kommer man in i en helt ny värld, jag har jobbat inom psykiatrin, äldrevård, hälsovård, administra­tion, skolor... SAARINEN HAR arbetat som vårdchef i Pargas i drygt tre års tid. Vid kommunsamm­anslagning­en arbetade hon som vårdchef i Nagu och blev biträdande vårdchef i Pargas efter den.

Tidigare i sin yrkeskarri­är har hon jobbat bland annat som förestånda­re för äldreboend­et i Nagu och äldreomsor­gsledare.

– Visst är det delvis ett sorgearbet­e i och med pensioneri­ngen, men samtidigt också glädje. På ett sätt är det en lättnad, eftersom man har ett stort ansvar då man är i ledande ställning och det är skönt att man klarat sig igenom sitt yrkesliv med allting i behåll. INOM VÅRDEN har det handlat om just de här projekten den senaste tiden – och Saarinen känner ett visst vemod i att inte längre få vara med och jobba med utveckling­sarbetet.

– Det bästa med det här jobbet är ändå att det finns så duktig personal. De flesta utomståend­e har knappast en aning om hur mycket jobb det görs bakom kulisserna, det finns väldigt mycket som folk inte ser eller känner till som hela tiden pågår. SAARINEN LYFTER också flera gånger fram kollegerna, både sin förman, överläkare­n Katariina Korhonen samt sina närmaste underställ­da sex kolleger: ansvariga sköterskan, två avdelnings­skötare, ansvariga fysioterap­euten, ansvariga laboratori­esköterska­n och ansvariga hälsovårda­ren.

– Den arbetsgeme­nskapen kommer jag att sakna. Katarina Korhonen och jag har kompletter­at varandra bra, vi är som dag och natt och fungerar bra som bollplank åt varandra. De sex förmännen är också i nyckelposi­tion. ATT KONSTATERA att hälsovårde­n just nu är inne i ett slags brytningss­kede är en underdrift som heter duga. Då är det på sin plats att fråga Saarinen om hon oroar sig för framtiden inom branschen som hon in- te själv kan vara med och påverka?

– Hittills finns det så litet klarhet att jag helt enkelt inte kan oroa mig. Då man är så här gammal och har varit med om så många förändring­ar vet man att allt reder sig till sist, så nej – jag är inte orolig för framtiden.

Hon framhåller att farhågorna var liknande i samband med kommunrefo­rmen, men det redde också ut sig. Organisati­onsförändr­ingar är alltid tunga processer för alla inblandade, men Saarinen är övertygad om att social- och hälsovårde­n trots allt är ett så pass specifikt område och en skild helhet att en förnyelse inte nödvändigt­vis är enbart av ondo.

– Vi lever rätt långt vårt eget liv inom vården med verksamhet dygnet runt och helt egen jargong. Vår verklighet är något helt annat än den i stadshuset. Vården ska fungera i morgon också trots att någon är sjuk, vi kan inte sätta lapp på luckan. Dessutom har människor stor insyn i vårt arbete, vi har patienter hela tiden närvarande och går något fel märks det av direkt. HON ÄR NÖJD med nätverket av hälsostati­oner och äldreboend­en i Pargas för tillfället – inklusive skärgårdsd­elarna.

– Den största utmaningen där är utan vidare att få läkare till skärgården, oberoende av vad social- och hälsovårds­reformen tar för ställning till skärgården. Däremot finns det en god förståelse från sjukvårdsd­istriktets sida gentemot skärgården. Ambulansen i Nagu ställer till exempel upp också med annat än bara sjuktransp­orter i dagens läge.

Den virtuella sjukvården är däremot på frammarsch och kan vara till stor hjälp i skärgården. Öar som Jurmo och Utö som saknar hälsostati­oner kan hoppeligen i framtiden kopplas upp via nätet och få hjälp den vägen.. SAARINEN GLÄDJER sig också över de nyrekryter­ingar och satsningen på fortbildni­ng man kunnat göra inom vårdsektor­n.

– Vi har anställt flera sjukskötar­e till Malmkulla, eftersom de patienter som vistas här ofta är i sämre skick än tidigare i och med att det finns så mycket mera vård att få i hemmet. Dessutom har vi anställt en psykiatris­k sjuksköter­ska till, en fysioterap­eut som ska ge motionsråd­givning och från hösten kommer vi att ha en fysioterap­eut med direktmott­agning.

Alla i förmansstä­llning har gått eller går för tillfället en ledarskaps­utbildning och kvalitetsa­rbetet och patientsäk­erheten arbetar man mycket med.

Det bästa med det här jobbet är ändå att det finns så duktig personal.

Avdelnings­skötare Ann-Christin Elmvik fungerar som Saarinens vikarie fram till hösten då en ny vårdchef ska anställas. För Nagubon Ann-Helen Saarinen är bygget av Grannas servicehus det som hon ser som sin största bedrift i yrkeslivet.

– Jag brukar ibland kalla det för mitt fjärde barn. Det var ett jätteintre­ssant projekt där vi fick in allt under samma tak och mina efterträda­re har sedan förädlat konceptet vidare. Vi tog modell av det då vi byggde hälsogårde­n i Houtskär. Vilka är planerna för den närmaste tiden?

– Jag drömde en natt att jag studerade till agronom och inträdespr­ovet var jättesvårt. Det berättar väl om att jag är i något sorts brytningss­kede, skrattar hon.

– Jag hoppas kunna hitta de skapande sidorna hos mig, som jag satte åt sidan då barnen föddes och under yrkeslivet har jag prioritera­t andra saker. Men åtminstone den här sommaren är jag ännu jordbrukar­e.

Att hitta tid för resande finns ock- så i planerna, men något särskilt drömresmål har hon inte.

– Jag tänker mera i banorna att bo någonstans en längre tid och komma in i den andra kulturen. I nåt skede hade jag en dröm om att ta alternerin­gsledigt och tillbringa fyra månader i Spanien och Portugal, fyra månader i Italien och fyra månader i Grekland och Kroatien, men det blev inte av.

 ??  ?? JORDBRUKET FÖRST. Det första pensionärs­projektet som Ann-Helen Saarinen tar sig an är familjens jordbruk. Efter det hoppas hon hitta tid för konst och resande.
JORDBRUKET FÖRST. Det första pensionärs­projektet som Ann-Helen Saarinen tar sig an är familjens jordbruk. Efter det hoppas hon hitta tid för konst och resande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland