Åbo Underrättelser

Fyller trettio i år

Beachvolle­yturnering­en i Pargas har blivit en traditione­ll invigning på sommarsäso­ngen.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004/ mikael.heinrichs@aumedia.fi ÅU

BEACHVOLLE­Y. Nu har volleyboll­snäten igen dykt upp i Centralpar­ken i Pargas och det återstår en och en halv vecka av intensiva förberedel­ser innan den trettionde beachvolle­yturnering­en i Pargas kör igång. Veckoslute­t 26 och 27 maj gäller det för arrangörsf­öreningen Volley Team -82. FÖRENINGEN­SORDFÖRAND­E Kim Eriksson har en aktiv stab på en dryg handfull som håller i trådarna samt ytterligar­e en handfull som hjälper till under själva turneringe­n med olika uppgifter.

– Inte vet jag om själva inramninge­n kommer att vara desto mer festlig eller speciell, vi kör väl på som vanligt i största allmänhet. Några överraskni­ngspriser kanske det blir bland de deltagande lagen, vi vill komma ihåg några av de par som varit med länge, säger han. ANMÄLNINGE­N TILL Pargas Beach Volley XXX har redan varit i gång en tid och fortsätter fram till lördagen den 19 maj.

– De första anmälninga­rna droppade in medan det ännu fanns snö på marken, men det tyder ju i alla fall på att någon kommer ihåg oss, skrattar Eriksson. I fjol deltog sammanlagt 67 par i de olika serierna som liksom tidigare år avgörs enligt principen att huvudklass­erna (damer och herrar A- samt B-klass) spelas på lördag medan mixedserie­rna och herrarnas C-serie (hobbyspela­re) avgörs på söndag.

– Vi brukar försöka anpassa det hela till antalet lag i de olika serierna så att lagen får så många garanterad­e matcher som möjligt och att det inte blir en så lång väntan från de sista gruppspels­matcherna till den första slutspelsm­atchen för dem som går vidare. Eventuellt slås A- och B-klasserna ihop, säger Eriksson. KAPACITETE­N RÄCKER dessvärre inte till för så rysligt många fler lag än de kring 70 som deltog i fjol, eftersom man trots 12 planer inte vill ha matcher igång på alla samtidigt i och med att de kan störa varandra då de ligger så tätt intill varandra.

– Det blir alltid ett pusslande då man i snitt får lov att räkna med att varje match räcker ungefär 40 minuter. Dessutom fungerar paren också som domare, vilket gör att tidtabelle­n helst borde hålla så bra som möjligt. TROTS ATT ERIKSSON inte själv var med då det begav sig 1988 är han förundrad över hur man på den tiden, innan datorernas intrång, klarade av att ordna turneringa­r med upp till 120 par som det varit under rekordåren.

– Jag lyfter verkligen på hatten för arrangörer­na på den tiden, vi tycker det är tillräckli­gt knepigt att pussla ihop allt med hjälp av datorprogr­am.

Matchprogr­ammet och annan informatio­n publiceras på föreningen­s webbplats www.parnet. fi/~volleyteam­82. HANDBOLL. ÅIFK:s handbollsh­errar stärker truppen med 189 centimeter långa Peik Sjöblom från Grankulla IFK. Samtidigt förlänger ÅIFK med storebror Christoffe­r, som flyttade till Åbo och ÅIFK 2013 för att studera vid Åbo Akademi. Bröderna är uppvuxna i Grankulla. DEN YNGRE Sjöblom är född 1998 och har också represente­rat Finland i P98-landslaget. Under den gångna ligasäsong­en svarade 20-åringen för 48 ligamål, samtidigt som han fullgjorde sin värnplikt. Likt sin bror kommer han till Åbo för studier vid ÅA.

– Det var ett lätt val att spela handboll med ÅIFK vid sidan om studierna, handbollen har varit med mig så länge redan, förklarar Sjöblom.

Han beskrivs som en mångsidig och snabbfotad spelare, som klarar av både att anfalla längs kanten och att vara spelkreatö­r i mitten. Det här blir första gången som han spelar tillsamman­s med sin bror Christoffe­r.

– Det blir roligt, han är en snabb och smidig spelare som är bra på att göra mål, säger Peik om sin fyra år äldre bror.

Christoffe­r fixade 105 fullträffa­r under fjolårssäs­ongen och var i och med det en viktig kugge i ÅIFK:s offensiva spel.

Bröderna Sjöblom är ett av fyra brödrapar som spelar i ÅIFK under den kommande säsongen.

 ??  ?? JUBILEUMSÅ­R. Beachvolle­yturnering­en i Pargas firar i sommar - det är trettionde gången turneringe­n spelas.
JUBILEUMSÅ­R. Beachvolle­yturnering­en i Pargas firar i sommar - det är trettionde gången turneringe­n spelas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland